Hae tästä blogista

maanantai 28. helmikuuta 2011

Disneyllekin Oscareita!

Disney nappasi seuraavat Oscarit:

Paras animaatioelokuva:
*Lee Unkrich - Toy Story 3

Paras lavastus:
*Robert Stromberg & Karen O'Hara - Liisa Ihmemaassa

Paras puvustus: 
*Colleen Atwood - Liisa Ihmemaassa

Paras laulu:  
*Randy Newman - We Belong Together (Toy Story 3)
 
Varsin hyvä saavutus mielestäni, vai mitä sanotte. Mielestäni merkille pantavaa on, että Randy Newman nappasi Oscarinsa toistamiseen. Kaikkiaan hänellä on siis kaksi Oscaria ja peräti 19 (!) Oscar-ehdokkuutta.

maanantai 21. helmikuuta 2011

Salaisuuden verhoa raotettu - tulevassa Akussa suomalaisia tekijöitä

Kuten aiemmin mainitsinkin, tänä vuonna Aku Ankka- lehdessä julkaistaan tunnettujen suomalaisten sarjakuvatekijöiden käsikirjoittamia Ankka-tarinoita. On ollut suuri vaiettu salaisuus, keiden tarinoita tullaan julkaisemaan. Tämän viikon tekijät ovat kuitenkin salakavalasti paljastuneet! Eli keskiviikkona voit päästä nauttimaan Johanna Sinisalon ja Hannu Mänttärin rustaamasta Ankka-tarinasta!

tiistai 15. helmikuuta 2011

Disney Legendat 2010

Joka vuotinen perinne on, että The Walt Disney Company jakaa Disney Legends- arvonimen hienon uran Disney-maailmassa tehneille henkilöille. Vuodesta 1987 jaettu titteli on kunnianosoitus vailla vertaa. Vuoden 2010 nimetyt ovat:

James Baskett (jaettiin postuumisti) - Tunnetaan parhaiten varmasti Etelän laulu- nimisen elokuvan päähenkilönä (Uncle Remus) sekä mainion Disney-laulun, "Zip-a-Dee-Doo-Dah", esittäjänä.

Jim Cummings - Toimii Nalle Puhin sekä Tiikerin ääninäyttelijänä. Hän toimii myös mm. Musta Pekan äänenä.

Tom Hanks - Näytellyt monissa Touchstone Pictures- elokuvissa, mutta rakastetuin rooli lienee Toy Story- trilogiasta tuttu Woody- lehmipoika. 

Aaron Spelling (jaettiin postuumisti) - Tuottaja, joka oli mukana monissa nyttemmin Disneyn omistuksessa olevan ABC-televisiokanavan sarjoissa. Kuuluisin lienee The Love Boat. 

Frank Welker - Ääninäyttelijä, joka on erikoistunut eläinten ääniin. On toiminut monien Disney-eläinten ääninä, mainittakoon esimerkiksi Abu-apina elokuvassa Aladdin.

Oikea Aku Ankan auto

Auto Bild on löytänyt ihka oikean Aku Ankan auton. Lue uutinen Auto Bildin sivuilta tai alta:
Useimmat tietävät Aku Ankan auton sisältävän monia, salaisia teknisiä yksityiskohtia. Epäilemme vahvasti edes Ankkalinnan perustajan, Julle Ankanpään olevan selvillä niistä kaikista.

Erään arvion mukaan auton malli perustuisi amerikkalaiseen 1934 Belchfire Runaboutiin, mutta 1938 American Bantam 60 Roadster on ehdottomasti vahvin veikkauksemme, sillä piirtäjä Al Taliaferro keksi 313:n vuonna 1938.

Kuvien hilpeä norjalainen, ihan oikea Aku Ankan auto on nimeltään Duckatti 313. Se rakennettiin alun pitäen vetonaulaksi vuoden 1991 Trondheimin autonäyttelyyn.

Vajaan kolmen metrin pituisen pohjoismaisen 313:n konehuoneessa lepäilee Opel Kadettin nelostekniikka ja auto on täysin toimintakelpoinen.

Vertailun vuoksi, muistamme nähneemme jossain 1940-luvun sarjassa Mikki Hiiren ajaneen avoautoa, jossa oli sivuventtiili-V8.

maanantai 14. helmikuuta 2011

Randy Newmanille Grammy!


Randy Newman on napannut musiikkialan Oscarin, Grammyn, panoksestaan elokuvassa Toy Story 3. Samassa kategoriassa palkinnosta taisteli Danny Elfman, joka toimi Liisa Ihmemaassa- elokuvan säveltäjänä.

Randy Newman oli ehdolla myös parhaan elokuvakappaleen säveltäjäksi, mutta Prinsessa ja sammakko- elokuvasta tuttu Down In New Orleans ei tällä kertaa palkintoa saavuttanut.

Mainittava on myös, että parhaan Spoken Word- levyn lapsille teki Julie Andrews (Julie Andrews' Collection Of Poems, Songs, And Lullabies). Andrews on varmasti kaikille tuttu Maija Poppasena samannimisessä Disney-klassikkoelokuvassa.

lauantai 12. helmikuuta 2011

Inez on positiivinen kuukausilehti 10–14-vuotiaille tytöille – uutuuden päätoimittajaksi Heli Koppelo

Sanoma Magazinesin julkaisema lehdistötiedote:

Suomen johtava aikakauslehtikustantaja Sanoma Magazines Finland tuo markkinoille uuden, 10–14-vuotiaille tytöille suunnatun kuukausilehden. Inez kirjoittaa positiivisesti tyttöjen elämästä, julkkiksista, hyvinvoinnista ja muodista.

Ensimmäinen Inez ilmestyy 28. huhtikuuta. Lehti perustuu Disneyn kansainväliseen DYOU-konseptiin, joka lanseerattiin ensimmäisenä Italiassa syyskuussa 2010 hyvällä menestyksellä.

Inezin sisältö koostuu tyttöjen elämää ja kasvua käsittelevistä jutuista, kotimaisista ja kansainvälisistä julkkiksista, hyvinvoinnista, muodista, sarjakuvista sekä Disneyn kansainvälisestä aineistosta kuten elokuvista ja televisiosarjoista. Merkittävä osa Inezin sisällöstä tehdään Suomessa lehden omassa toimituksessa ja mukana on myös kotimaista sarjakuvaa.

Inez-lehden päätoimittajaksi on 1. helmikuuta alkaen nimitetty HuK Heli Koppelo, joka siirtyy tehtävään Suomen johtavan nuorten naisten lehden Cosmopolitanin toimituspäällikön paikalta. Aiemmin Heli Koppelo on muun muassa ollut toimitussihteeri Ilonassa ja Cosmopolitanissa sekä toimittaja Ilta-Sanomissa. Hän on myös toimittanut yhdessä Miitta Sorvalin kanssa Miitta-tädin terapiakirjan sekä tehnyt Naisten saunakirjan yhdessä valokuvaaja Milka Alasen kanssa.

– Inezissä mielenkiintoista ovat sekä lehden pirteä konsepti että kiehtovassa iässä oleva kohderyhmä. Haluamme tehdä suomalaisille tytöille positiivista, ystävällistä ja fiksua lehteä, josta löytyy myös jännittävyyttä ja rohkeutta, Heli Koppelo sanoo.

– Olemme innoissamme päästessämme laajentamaan nuortenlehtivalikoimaamme tytöille suunnatulla kuukausilehdellä. Lukijatesteissä Inezin konsepti sai erittäin hyvän vastaanoton ja tytöt kokivat lehden olevan hyvin lähellä omaa persoonaansa. Menestyksen kannalta keskeisessä roolissa on juuri omalle, suomalaiselle lukijakunnallemme räätälöity sisältö, jota kansainvälinen aineisto täydentää ja tukee. Siksi onkin hienoa, että saimme päätoimittajaksi henkilön, jolla on vahva aikakauslehtitausta, julkaisujohtaja Ulla Leppä Sanoma Magazines Finlandin Sarjakuvat ja kirjat -yksiköstä toteaa.

Inez ilmestyy vuonna 2011 yhdeksän kertaa. Lehden normaali kansihinta on 4,90

perjantai 11. helmikuuta 2011

Luentosarja sarjakuvista - Vaalivoittaja Aku Ankka

Kansalliskirjaston Auditoriossa (os. Yliopistonk. 1) aloitetaan 16. maaliskuuta alkaen luentosarja sarjakuvista. 23. päivä kaikkia ankisteja hemmotellaankin todella, sillä silloin lehtereille astuu samaan aikaan ankkapiiträjä Kari Korhonen (kuvassa), Aku Ankan päätoimittaja Jukka Heiskanen sekä Ankkalinnan pamaus- lehden päätoimittaja Timo Ronkainen.

Alla kaikki - tai ainakin toistaiseksi ilmoitetut - luennot:

ke 16.3. klo 17 Fransmannien maihinnousu. Ranskalais-belgialainen sarjakuva tuli Suomeen 1960–70-luvuilla. Sen vaikutus koko alaan oli valtava ja näkyy tänäkin päivänä.
Alustajana kääntäjä ja Sarjakuvat-teoksen (1972) toinen kirjoittaja, sarjakuvaneuvos Heikki Kaukoranta. Myöhemmin keskustelevat sarjakuvapiirtäjä ja Natasha-sarjakuvan kääntäjä Anssi Rauhala, sarjakuvapiirtäjä Harri Vaalio sekä toimittaja, sarjakuvaneuvos Juhani Tolvanen.

ke 23.3. klo 17 Joka päivä pilalla – sanomalehtisarjakuva tekijöidensä selittämänä. Mikä saa ihmisen pakottamaan itsensä olemaan hauska seitsemänä päivänä viikossa ja vielä kaiken kansan nähden?
Nanna-sarjakuvan tekijä Tuuli Hypén
Fingerporin pääarkkitehti Pertti Jarla
Sarjakuvaveteraani Timo Kokkila

ke 30.3. klo 17 Vaalivoittaja Aku Ankka. Suomalaisten hauskin äidinkielenopettaja, Aku Ankka -lehti, täyttää 60 vuotta. Miten suomi kääntyy Ankkalinnan mielelle ja kielelle?
Aku Ankan päätoimittaja Jukka Heiskanen
Disney-taiteilija Kari Korhonen
Ankkalinnan pamaus -fanzinen toimittaja, asiantuntija Timo Ronkainen

Carl Barks- näyttely Retrettiin

Suomeen saadaan taas uusi Carl Barks- näyttely! Näin kertoo Retrerin kotisivut:
Carl Barksin Ankkalinna

Carl Barks on tunnetuin ja arvostetuin Aku Ankka –sarjakuvan monista piirtäjistä. Barksin sarjakuvasankarit saapuvat näyttelyn muodossa kesällä 2011 vierailulle Retrettiin. Näyttelyssä esitellään Barksin öljymaalauksista tehtyjä litografioita, kaksi alkuperäismaalausta sekä piirroksia. Teokset tulevat kotimaisesta yksityiskokoelmasta.

Aku Ankka on Walt Disneyn vuonna 1934 keksimä animaatio- ja sarjakuvahahmo. Epäonnista ja äkkipikaista Akua ja muita sarjan hahmoja kehittelivät varsinaisesti Disneyn piirtäjät ja käsikirjoittajat. Carl Barks (1901–2000) tuli yhtiön palvelukseen vuonna 1935. Hän toimi ensin animaattorina, mutta siirtyi vuonna 1942 kuvittamaan sarjakuvia. Barks loi maailman, jossa Aku Ankka seikkailee. Hänen keksintöään on Ankkalinna ja monet sen tunnetuista hahmoista kuten Roope Ankka, Hannu Hanhi, Pelle Peloton ja Milla Magia. Barksin on sanottu antaneen Aku Ankalle sielun.

Jäätyään eläkkeelle vuonna 1966 Barks teki vielä käsikirjoituksia ja piirsi joitakin kansikuvia. Vuonna 1971 hän alkoi maalata omiin tarinoihinsa perustuvia ankka-aiheisia maalauksia, joista alettiin 1980-luvun alussa tehdä numeroituja litografiasarjoja. Vedosten painolaatat on tuhottu ja litografioista on muodostunut arvokkaita keräilykohteita. Suomalainen keräilijä Marko Leppälä omistaa laajan Barks-aiheisen kokoelman, jossa on noin 50 värilitografiaa, kaksi öljymaalausta ja viisi originaalipiirrosta, kaksi Walt Disneyn kirjettä sekä harvinaisia sarjakuvalehtiä ja –kirjoja. Tästä kokonaisuudesta esitellään pääosa Retretissä kesällä 2011. Carl Barksin Ankkalinna –näyttely soveltuu kaikenikäisille.
Näyttely on auki 1. kesäkuuta – 28. elokuuta 2011.

Bill Justice (1914-2011)

Legendaarinen animaattori, Bill Justice, on menehtynyt hoitokodissaan Santa Monicassa, Kaliforniassa torstaina 10. helmikuuta. Justice on vain päivää ennen täyttänyt 97- vuotta.

Bill Justice aloitti pitkän uransa Disneyn studioilla jo vuonna 1937 ja työskenteli monien klassisten animaatioiden parissa. Mainittakoon vaikkapa Fantasian Pastoraali sinfonia- osuus, Liisa Ihmemaassa, Peter Pan ja Der Fuehrer's Face. Hän toimi myös Bambista tutun Rumpalin pääanimaattorina. Justicen rakastetuin luomus on kuitenkin eittämättä parivaljakko Tiku ja Taku.

Vuonna 1996 Justicelle myönnettiin Disney Legends- arvonimi.

Alla vielä The Walt Disney Companyn julkaisema muistokirjoitus (The Disney Blog- sivulta):
Disney Legend Bill Justice died early today of natural causes at a nursing home in Santa Monica, California. He was 97. Bill loved his work at The Walt Disney Company, whether it be programming Audio-Animatronics figures for the theme parks or animating Mickey Mouse. Once, when asked if he ever got bored drawing Mickey Mouse, Bill replied, “Have you seen me draw Mickey upside down?” He then did so — effortlessly.

Born in Dayton, Ohio, February 9, 1914, Bill grew up in Indianapolis, Indiana. He attended the John Herron Art Institute (now affiliated with Indiana University in Indianapolis), where he studied to be a portrait artist.

After graduation in 1935, he headed west and joined The Walt Disney Studios as an animator in 1937. During his 28 years in the animation department, Bill served as an animator on such classics as Fantasia, Saludos Amigos, Victory Through Air Power, The Three Caballeros, Make Mine Music, Alice in Wonderland and Peter Pan. Among the memorable characters he animated are the precocious Thumper for Bambi and those mischievous characters, Chip and Dale.

During the 1950s, Bill directed several experimental shorts, including Noah’s Ark, A Symposium On Popular Songs, and The Truth About Mother Goose, all of which were nominated for Academy Awards. Along with fellow Disney Legend Xavier (“X”) Atencio and artist T. Hee, Bill also used the painstaking technique of stop-motion animation in live-action Disney features, including The Parent Trap and Mary Poppins. In all, Bill contributed to 57 shorts and 19 features.

In the 1950s, Bill also directed the Mickey Mouse March heard and seen on Disney’s popular television series, Mickey Mouse Club. Recognizing Bill’s immense talent, Walt Disney tapped Bill to join Walt Disney Imagineering in 1965, where he programmed Audio-Animatronics figures for such Disneyland attractions as Great Moments with Mr. Lincoln, Mission to Mars, Pirates of the Caribbean, Haunted Mansion, Country Bear Jamboree and America Sings. Bill once said, “One of the most enjoyable Disneyland projects was the Pirates of the Caribbean. Manipulating the figures in each vignette was a multiple challenge.”

Bill went on to help bring to life cast members in the Hall of Presidents attraction in Walt Disney World. He also masterminded the Mickey Mouse Revue featured at Walt Disney World and later, Tokyo Disneyland. Bill also had knack for designing parades. In 1959, he designed the floats and costumes for one of the first Disneyland Christmas Parades, and also produced sketches for the Main Street Electrical Parade.

After 42 years with the Walt Disney Company, Bill retired in February 1979. He wrote a book about his Disney years called Justice for Disney, and was often a guest at Disneyana Conventions. Bill is survived by his daughters, Melissa and Marissa Justice, both of Burbank.

torstai 10. helmikuuta 2011

Kaksin karkuteillä - Disney-klassikko numero 50!


Disneyn upouusi klassikko, Kaksin karkuteillä (Tangled), saa Suomen ensi-iltansa huomenna perjantaina 11. helmikuuta. Disney on maininnut, että avausviikonloppunaan Yhdysvalloissa 49,1 miljoonaa dollaria tahkonut elokuva (mainittakoon, että vain yksi elokuva, Harry Potter ja kuoleman varjelukset, keräsi paremmat lipputulot) olisi studion viimeinen prinsessa-painotteinen animaatioklassikko. No, aika näyttää, mitä tuleman pitää, mutta mikäli näin tosiaan on, Kaksin karkuteillä on varsin mainio joutsenlaulu prinsessa-saduille. Nappasin Episodi.fi- sivustolta mainion arvostelun elokuvasta. Neljä tähteä saanut filmi varmistanee sen, että kannattaa ehdottomasti käydä elokuvateatterissa katsastamassa vuoden odotetuin ja luultavasi jopa paras animaatio. Alla Episodin elokuva-arvostelu:
Disneyn uusin animaatioprinsessa on Grimmin veljesten sadun Tähkäpää, kultatukkainen tyttö, joka viettää lapsuutensa lukittuna korkeaan torniin. Kaksin karkuteillä -elokuvan Tähkäpää (äänenä Mandy Moore / Maria Ylipää) saa synnyinlahjakseen taikahiukset, joiden harjaaminen toteuttaa toiveita. Ikuista kauneuttaan vaaliva noita Gothel (Donna Murphy / Sari Ann Moilanen) kaappaa lapsen itselleen ja kasvattaa tämän omanaan tornissa, jonne pääsee vain Tähkäpään valtavan pitkien suortuvien avulla.
Joka vuosi syntymäpäivänään Tähkäpää ihmettelee taivaalla leijuvia kauniita valoja ja haaveilee niiden näkemisestä läheltä. Valot ovat läheisen linnan kuninkaan ja kuningattaren lähettämiä lyhtyjä, jotka he päästävät taivaalle kadonneen tyttärensä syntymäpäivänä vuosi toisensa jälkeen. Tätä ulkomaailmasta täysin erossa kasvanut Tähkäpää ei tietenkään tiedä, mutta alitajuisella tasolla hän uskoo valojen jollakin tapaa liittyvän häneen.
Gothel kasvattaa Tähkäpään pelkäämään vaarallista ulkomaailmaa. Aikuisuutensa kynnyksellä Tähkäpää ei kuitenkaan pelottelusta huolimatta saa enää pidettyä uteliaisuuttaan kurissa ja karkaa tornistaan. Karkuteille lähdössä katalyyttina toimii maan etsityin ryöväri Flynn Rider (Zachary Levi / Lauri Tähkä), joka virkavaltaa paetessaan eksyy Tähkäpään tornille ja jonka tyttö kaappaa ja pakottaa oppaakseen valojen luo. Huimassa seikkailussa tarvitaan niin hiuksia kuin aivojakin – ja niitähän sankarittarelta löytyy kumpaakin. Ja välillä hieman paistinpannunkin apua.
Kaksin karkuteillä on ihastuttava päivitys vanhasta sadusta. On kuin Disneyn prinsessatarinaan olisi sekoitettuna hyppysellinen Pixarin taikuutta, sillä animaatio on nautittavan hauska ja sympaattinen. Se ei ole syväluotaava mestariteos, kuten vaikkapa Toy Story 3, mutta omassa viihteellisessä lajityypissään mainio.
Päinvastoin kuin Disneyn prinsessatarinat yleensä, Kaksin karkuteillä esittelee sankarittaren, jonka maailmaan mahtuu jopa pienessä tornivankilassa muutakin elämää kuin vain pelastavasta prinssistä haaveilu. Kasvattiäitinsä aivopesun tuloksena Tähkäpään käymä henkien taistelu siitä, onko hän huono tytär karattuaan kotoa, on majataloon pelottavien ryöväreiden keskelle sijoittuvan laulukohtauksen ohella elokuvan sydämellisimpiä kohtauksia. Vaikka perinteisen kaavan mukaan tarinan lopuksi sankarit elävätkin onnellisina elämänsä loppuun saakka, matka sinne on aito seikkailu, jonka pääosassa on aktiivinen, omilla aivoillaan ajatteleva tyttö.
Elokuva myös sopii koko perheelle, sillä siinä ei ole nykyanimaatioissa hieman liian usein esiintyviä hirviöitä tai tilanteita, jotka saattaisivat pelottaa perheen pienimpiä.

sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Anniet jaettu!

Disneyn panos tämän vuoden Annie Awardseissa oli varsin laiha. Alla kaikki Disney-animaatiot, jotka palkintoja nappasi.

Day & Night 

*Paras lyhytanimaatio

Niin, siinäpä se koko lista sitten olikin. Hämmentävää on, että Toy Story 3 ei saanut pystin pystiä, vaikka sitä on povattu jopa kaikkien aikojen animaatioksi. Elämäntyöpalkintoja sai sentään Disney-elokuvien tekijöinäkin tunnettuja henkilöitä, sekä mainio dokumenttielokuva.

Winsor McCay -palkinto: Brad Bird, Eric Goldberg ja Matt Groening

Erikoissaavutus: Waking Sleeping Beauty 

Merkittävimmät palkinnot vei elokuva "Näin koulutat lohikäärmeesi". Merkille pantavaa on se, että palkinnot meni järjestään DreamWorksin tuottamille elokuville. Arvatkaapa, mikä studio toimii Annie-gaalan suurena sponsorina? Aivan, DreamWorks tietenkin...

keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Disney julkaisee Android-puhelimen

Kauppalehti uutisoi seuraavaa:
Piirroshahmoistaan tunnettu Disney aikoo valmistuttaa erikoispuhelimen. 

Piirroshahmoistaan tunnettu ja lasten suosima Disney aikoo valmistuttaa erikoispuhelimen, jonka valmistaisi japanilainen matkapuhelinvalmistaja Sharp. 

Sharpia Suomeen maahantuovan Hedengren Kodintekniikan toimitusjohtajan Mikael Santala vahvistaa asian. 

- Neuvottelemme paraikaa puhelimen markkinoilletuomisesta Eurooppaan, Santala sanoo.

Puhelin perustuu Sharpin Android-pohjaiseen Galapagos-älypuhelimeen. Kyseisen puhelimen perusmalli on tulossa Suomen markkinoille loppuvuonna. 

Japanin matkapuhelinmarkkinat ovat olleet matkapuhelinvalmistaja Nokialle haastava maa toimia, koska maassa tuotetaan suuria määriä pieniä erikoispuhelineriä.

Varsin kiintoisa uutinen. Huomionarvoista on, että Applen perustaja ja nykyinen toimitusjohtaja Steve Jobs on myös The Walt Disney Companyn johtokunnan jäsen. Onkin mielenkiintoinen, että Disney lähtee kilpailemaan Applea vastaan matkapuhelinmarkkinoilla.

tiistai 1. helmikuuta 2011

John Barry (1933-2011)

Elokuvasäveltäjä John Barry on menehtynyt. Hän kuoli sydänkohtaukseen 30. tammikuuta kotonaan Oyster Bayssä.

Barry sävelsi mm. Disney-elokuva Musta aukon mahtavat soinnut. Hänen tunnetuimpia sävellyksiään on kuitenkin James Bond- elokuvien tunnarit sekä Tanssii susien kanssa- elokuvan musiikki. Uransa aikana Barry nappasi peräti viisi Oscaria.