maanantai 28. joulukuuta 2009
Ostetaan kun halvalla saadaan - Disney-sarjakuvat alennuksessa
Verkkokauppa Amazon on aloittanut alennusmyyntinsä siinä missä monet muutkin liikkeet. Nyt voit ostaa neljä julkaisua kolmen hinnalla. Disney- sarjakuvia on tarjolla eri kustantamoilta; on Boomia, Gladstonea sekä Gemstonea. Kannattaa katsastaa, ties mitä aarteita voi löytyä...
lauantai 26. joulukuuta 2009
Kolme päätoimittajaa - ensimmäinen, tunnetuin ja viimeisin
Löysin tällaiset kirjoittamani tekstin pätkät, jotka esittelevät muutaman Aku Ankka- lehden päätoimittajan. Esittelyssä ovat siis Sirkka Ruotsalainen, Markku Kivekäs sekä Jukka Heiskanen (kuvassa). Vielä olisi kaksi päätoimittajaa esittelyn tarpeessa, eli Alli Peltonen sekä Kirsti Toppari. Osaisikohan joku Teistä lukijoista antaa lisätietoa näistä kahdesta päätoimittajasta (ja jos tietoa vain löytyy, niin miksei myös muista Aku Ankan toimittajista)? Tässä kuitenkin pienet infot päätoimittajista. Ensin Sirkka, joka on myös ensimmäinen Aku Ankan päätoimittaja:
Kun Markku Kivekäs voitti Tupla tai kuitti- kilpailun aiheena Aku Ankka vuonna 1962, Sanoma Osakeyhtiö lahjoitti hänelle kellon. Kellon ojensi Markulle Sirkka Ruotsalainen. Tämä kello oli Markulla käytössä hänen koko ikänsä - se kädessä Markku kätteli niin Walt Disneyn kuin Carl Barksinkin sekä Marc Davisin sun muut.
Kannattaa lukea myös Markku Kivekkääs ystävien kirjoittamat muistokirjoitukset.
Sirkka Ruotsalainen o.s. NuormaaSitten ehkä tunnetuin päätoimittaja, eli Markku:
Sirkka Nuormaa syntyi 11. toukokuuta 1901 Severi ja Hilja Nuormaan perheeseen. Myöhemmin hän avioitui Jouko Ruotsalainen kanssa ja sukunimeksi vakiintui Ruotsalainen. Sirkka on Aku Ankka-lehden ensimmäinen päätoimittaja ja hänen elämäntyönsä ankkojen ja hiirien parissa on kunnioitettavalla tasolla.
Ennen Aku Ankkaa Ruotsalainen oli työskennellyt sarjakuvakääntäjänä, muotisuunnittelijana ja Elias Erkon sihteerinä. Pian kuitenkin hyvän sarjakuvankäännöstaustan myötä tuli tarjous ihkauuden Aku Ankka - lehden päätoimittajaksi ja Sirkka lähti mukaan.
Ruotsalainen toimi vuosina 1952-1955 myös Kippari-Kalle lehden päätoimittajana. Lehti oli kaikinpuolin kuin Aku Ankka-lehti, mutta menestys ei ollut samanlaista. Hän oli myös Valittujen palojen ensimmäinen päätoimittaja.
Suomentaessaan ankka-tarinoita, Sirkka Ruotsalaisen tähtäimessä oli hyvä yleiskielinen ilmaisu ja hän suomalaisti lehteä niin paljon kuin puhekuplat antoivat myöten. Näin myös aikuisista lehti oli mainio ja sitä oli hauska lukea. Tällöin sitä oli helppo tilata lapsille kehittäväksi lukemistoksi. Esimerkiksi Ruotsissa Kalle Anka –lehden kääntäjä valitsi Akun puhumaan slangia ja menestys jäi vaatimattomammaksi. Ruotsalainen on kääntänyt myös monia satukirjoja, tyttönimellään Nuormaa tosin. Näissäkin kirjoissa suomenkieli on puhtoista ja varmaa, kuten sarjakuvienkin puolella.
17 vuoden uurastuksen jälkeen Sirkka jä hyvin ansaitulle eläkkeelle vuonna 1967. Päätoimittajan "viittaa" tästä eteenpäin kantoi Alli Peltonen.
Ruotsalainen menehtyi 31. heinäkuuta. 1995.
Ja viimeisenä viimeisin toimittaja, eli Jukka:Markku KivekäsMarkku Olli Juhani Kivekäs (16. kesäkuuta 1947- 30. toukokuuta 2008) on Aku Ankka-lehden entinen päätoimittaja, sarjakuvaneuvos ja kuuluisa Disney-keräilijä. Pitkälti hänen ansiotaan on se, että Aku Ankka on Suomessa vielä 2000-luvullakin suosituin sarjakuvajulkaisu.Kivekäs nousi kuuluisuuteen voitettuaan Tupla tai Kuitti- visailun kahdesti; ensiksi vuonna 1962 aiheena Aku Ankka ja 1965 aiheena Disneyn piirroselokuvat. Jälkimmäinen poiki mahdollisuuden jopa tavata itsensä Walt Disneyn Walt Disney Worldissa vuonna 1966.Alli Peltonen palkkasi Kivekkään toimitukseen töihin jo vuonna 1970 ja toimitussihteeriksi hän yleni jo vuonna 1978, toimituspäälliköksi vuonna 1986. Päätoimittajana Kivekäs toimi vuosina 1988-2007.Markku on useaan otteeseen kertonut, että hän on asunut vuodesta 1953 Mikä-mikä-maassa ja käynyt sieltä käsin Ankkalinnassa töissä.Pitkälti Kivekkään ansiota on myös se, että Carl Barksin nimi saatiin julkisuuteen. Ennenhän hänet tunnettiin lempinimellä "Se hyvä Ankka-piirtäjä", mutta Kivekäs oli yksi niistä faneista, jotka saivat hänen nimensä selville. Vuonna 1979 Kivekäs laati Sarjainfoon Carl Barks bibliografian, joka oli silloin maailman täydellisin. Hän oli myös organisoimassa Carl Barksin Suomen vierailua vuonna 1994.Walt Disneyn ja Carl Barksin lisäksi Kivekäs tapasi uransa aikansa sellaisia suurmiehiä kuin Roy Edward Disneyn, Alan Menkenin ja Marc Davisin. Varsinkin Marc Davisin tapaaminen oli Kivekkäälle suuri tapahtuma, olihan Davis sentään hänen suosikki animaattorinsa.Vuonna 2001 Aku Ankka-lehti palkittiin Helsingin yliopiston suomen kielen laitoksen jakamalla Kielihelmi-palkinnolla, josta suurin kunnia kuuluu Kivekkään nerokkaalle ja oivaltavalle suomen kielelle. Markun toimiessa toimittajana Aku Ankan kieli rikastuikin huomattavasti. Kivekäs aloitti lehdessä myös Toimituksen Oman Nurkan, joka kertoi ajankohtaisia ja mielenkiintoisia tietoja Disney-maailmasta.Kivekäs jäi eläkkeelle päätoimittajan virastaan kesäkuun 1. 2007. Silloin Aku Ankan levikki oli korkeimmillaan ja sen lisäksi se oli Suomen luetuin tilattava aikakauslehti.
Tuollaisia tekstejä tällä kertaa. Loppuun on hyvä laittaa pieni trivia:Jukka HeiskanenJukka Heiskanen on Aku Ankan nykyinen päätoimittaja, sarjakuvaneuvos, -kääntäjä ja myös -piirtäjä (hän kuvitti Sanariksen ristikoita tiedettävästi 1980-luvulla ja/tai 1990-luvulla).Sarjakuvauransa Heiskanen aloitti perustamalla, yhdessä Jussi Karjalaisen kanssa, NoNiin-pienlehden 1980-luvulla. NoNiin- lehdessä julkaistiin tarinoita muun muassa Moebiukselta ja Robert Crumbilta, luvatta tietenkin. Hän piirsi sarjakuvia myös legendaarisen Pahkasikaan ja myös Kannuksessa ja Sarjarissa nähtiin Heiskasen tekeleitä.Alkujaan kuopiolainen Heiskanen muutti Helsinkiin, jossa aloitti sarjakuvien suomentamisen (ja toisinaan tekstaamisenkin) mm. Jalavalle. Etenkin Blueberryt ovat hyvä osoitus Heiskasen kielellisestä neroudesta.Vuosina 1993-1996 Heiskanen hääri Suomen Sarjakuvaseuran Sarjainfo- lehden päätoimittajana. Heiskasen päätoimittaja kauden aikana nähtiin muun muassa kattava Aku Ankka-numero (Sarjainfo 84), jossa hän haastatteli Kari Korhosta ja Jukka Murtosaarta sekä kysyi Carl Barksilta 37 kysymystä, joita kukaan muu ei ole kehdannut kysyä.Vuonna 1994 Heiskanen aloitti työskentelyn Ankan toimituksessa - pätkätyöläisenä tosin. Askel askeleelta hän kohosi ylöspäin ja vuoden 2003 huhtikuusta lähtien Heiskanen on ollut päätoimittajana - aluksi kuitenkin yhdessä Markku Kivekkään kanssa.Kivekkäästä muodostuikin Heiskaselle läheinen työtoveri, mutta myös hyvä ystävä. He kävivät tapaamassa Don Rosaa hänen kotonaan ja olivat myös Carl Barksin syntymäpäiväjuhlilla. Myös Marc Davisin Heiskanen ja Kivekäs tapasivat yhdessä. Heiskanen ei kuitenkaan ole tyytynyt vierailemaan piirtäjien luona - hän tuo ne mielellään Suomeenkin. Heiskanen onkin pyrkinyt tuomaan piirtäjiä Suomeen markkinoimaan uusia kirjojaan, ja lähes vuosittain hän on siinä onnistunutkin.Heiskasen päätoimittaja kaudella Aku Ankassa on alettu julkaisemaan arvosteluja myös muistakin kuin Disney- sarjakuvista. Arvostellut julkaisut eivät välttämättä ole edes Sanoma Magazinesin omia tuotteita, joten tämä teko täytyy nostaa suureksi kulttuuriteoksi. Vuonna 2001 Heiskanen saikin sarjakuvaneuvos-arvonimen.
Kun Markku Kivekäs voitti Tupla tai kuitti- kilpailun aiheena Aku Ankka vuonna 1962, Sanoma Osakeyhtiö lahjoitti hänelle kellon. Kellon ojensi Markulle Sirkka Ruotsalainen. Tämä kello oli Markulla käytössä hänen koko ikänsä - se kädessä Markku kätteli niin Walt Disneyn kuin Carl Barksinkin sekä Marc Davisin sun muut.
Kannattaa lukea myös Markku Kivekkääs ystävien kirjoittamat muistokirjoitukset.
keskiviikko 23. joulukuuta 2009
Roy E. Disney - mitä musiikkimaailma hänessä menettikään
Tasan viikko sitten menehtynyt Roy E. Disney oli äärimmäisen lahjakas herrasmies. Hän ohjasi elokuvia ja oli kivenkova bisnesmieskin. Hän teki purjehdusennätyksiä ja vaikka mitä muuta. Mutta tiesittekö, että hän on myös toiminut sanoittajana? No, tällaisen laulunpätkän hän on taannoin luonut:
Kappale, joka kantaa nimeä "Sometimes" on tehty Roy Disneyn dokumenttielokuvaan Pacific High (1979). Kappaleen voit kuunnella täältä. Musiikin tähän kappaleeseen on luonut Robert F. Brunner ja laulun hoitaa Christalee McPherson.
Sometimes, there’s a moment
Sometimes, you’ll never know
Sometimes, it just happens and flowsSometimes, there’s a moment
Fleeting — too soon gone
A moment overwhelms you like dawnOnce in a million times
Watching the thistles blow
You seek perfection there
Somehow the pieces fitYou’re just a thistle, too
Blown on a vagrant wind
But when it comes you’ll know
The moment’s there for youSometimes, there’s a moment
When it happens, you will know
Heaven in that moment
And heaven will touch youSo take it, just take it
Until it can touch you again
Kappale, joka kantaa nimeä "Sometimes" on tehty Roy Disneyn dokumenttielokuvaan Pacific High (1979). Kappaleen voit kuunnella täältä. Musiikin tähän kappaleeseen on luonut Robert F. Brunner ja laulun hoitaa Christalee McPherson.
tiistai 22. joulukuuta 2009
Uusi Ankkalinnan Pamaus on täällä!
Ankkalinnan Pamauksen 22. numero on saapunut, juuri sopivasti ennen joulua. Tällä kertaa aiheina ovat:
-Ankkojen raha.
-Barksin oudot maat ja kansat.
-Disney ja Euroopan taide
-Pamauksen ruokapalsta. Valmista Porkani!
-Petkunterä.
-Mikki hammastahnamannekiinina
Jos et siis vielä osaa valmistaa Porkania (!), on jo se kyllin pätevä syy ostaa lehti.
Lehden voi tilata Ankkalinnan Pamauksen omilta sivuilta ja lähitulevaisuudessa myös Zum Teufel- nettikaupasta. Myös vanhoja numeroita on jokunen jäljellä, joten kannattaa tiedustella Pamauksen päätoimittajalta, Timo Ronkaiselta, myös näitä, jollette jo kaikkia lehtiä omista.
keskiviikko 16. joulukuuta 2009
Roy E. Disney (1930-2009)
Walt Disneyn veljenpoikana tunnetuksi tullut Roy Edward Disney on menehtynyt vatsasyöpään kalifornialaisessa sairaalassa 16. joulukuuta ollessaan 79- vuotias.
Roy kävi elämänsä aikana läpi monia riitoja Disneyn studioiden kanssa ollen välillä myös yrityksen johdossa töissä - loppuaikoinaan Disney-yhtiöiden neuvonantajana. Hän kuului siihen vanhaan koulukuntaan, joka halusi pitää yllä Disneyn mainetta animaatioiden saralla. Kun muut yrityksen johdossa eivät tähän lämmenneet, perusti Roy mm. "Save Disney" -kampanjan pyrkimyksenä saada studioiden päämiehien katseet taas animaation puoleen. Huolimatta siitä, ettei Roy aina kuulunutkaan Disneyn varsinaiseen hallitukseen, oli hän silti yksi suurimmista yksittäisistä Disney-yhtiön osakkeenomistajista noin prosentin osuudellaan.
On pitkälti Royn ansiota, että 1990-luvulla Disney-animaatio lähti uuteen nousuun. Hänen aikanaan julkaistiin muun muassa klassikoiksi muodostuneet Pieni Merenneito, Leijonakuningas, Aladdin sekä Kaunotar ja Hirviö. Henkilökohtaisesti Roylle tärkein elokuva oli mahdollisesti kuitenkin Fantasia 2000, joka jatkoi siitä mihin Walt aikoinaan jäi omalla Fantasia -elokuvallaan.
Roy oli myös innokas purjehtija rikkoen tälläkin saralla ennätyksiä. Eikä pidä unohtaa sitä, että California Maritime Academy nimesi hänet myös kunniatohtoriksi.
Walt Disney kuoli aikoinaan 15. joulukuuta, joten Roy menehtyi lähes samana päivänä setänsä kanssa - toki kuitenkin eri vuosina.
Kiitos, Roy, ja lepää rauhassa...
Roy kävi elämänsä aikana läpi monia riitoja Disneyn studioiden kanssa ollen välillä myös yrityksen johdossa töissä - loppuaikoinaan Disney-yhtiöiden neuvonantajana. Hän kuului siihen vanhaan koulukuntaan, joka halusi pitää yllä Disneyn mainetta animaatioiden saralla. Kun muut yrityksen johdossa eivät tähän lämmenneet, perusti Roy mm. "Save Disney" -kampanjan pyrkimyksenä saada studioiden päämiehien katseet taas animaation puoleen. Huolimatta siitä, ettei Roy aina kuulunutkaan Disneyn varsinaiseen hallitukseen, oli hän silti yksi suurimmista yksittäisistä Disney-yhtiön osakkeenomistajista noin prosentin osuudellaan.
On pitkälti Royn ansiota, että 1990-luvulla Disney-animaatio lähti uuteen nousuun. Hänen aikanaan julkaistiin muun muassa klassikoiksi muodostuneet Pieni Merenneito, Leijonakuningas, Aladdin sekä Kaunotar ja Hirviö. Henkilökohtaisesti Roylle tärkein elokuva oli mahdollisesti kuitenkin Fantasia 2000, joka jatkoi siitä mihin Walt aikoinaan jäi omalla Fantasia -elokuvallaan.
Roy oli myös innokas purjehtija rikkoen tälläkin saralla ennätyksiä. Eikä pidä unohtaa sitä, että California Maritime Academy nimesi hänet myös kunniatohtoriksi.
Walt Disney kuoli aikoinaan 15. joulukuuta, joten Roy menehtyi lähes samana päivänä setänsä kanssa - toki kuitenkin eri vuosina.
Kiitos, Roy, ja lepää rauhassa...
torstai 10. joulukuuta 2009
Vaihda DVD:t Blue-rayksi
AfterDawn on julkaissut kotisivuillaan seuraavanlaisen uutisen:
Disney on aloittanut Disney Blu-ray Upgrade -ohjelmansa, jonka tavoitteena on saada DVD-levyjen omistajat päivättämään Disney-elokuvansa Blu-ray-versioihin. Valitettavasti päivitysohjelma on suunnattu ainoastaan yhdysvaltalaisille ja kanadalaisille kuluttajille.
Mikäli asiakkaalta löytyy jonkin Disney-elokuvan DVD-versio, hänet on oikeutettu ostamaan kyseisen elokuvan Blu-ray-versio kahdeksan dollarin (noin 5,4 euron) alennuksella.
Buena Vista Home Entertainmentin sponsoroima vaihto-ohjelma edellyttää käyttäjältä internet-yhteyttä ja tulostinta, sillä ohjelman kotisivuilta on valittava omistamansa elokuvat ja tulostettava niistä lista. Tämän jälkeen paperi lähetetään todisteiden kanssa eteenpäin, jonka jälkeen alennuskupongit saapuvat sähköpostitse.
Tällä hetkellä päivitykseen oikeuttavien elokuvien listalla on yhteensä 57 nimikettä.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)