Hae tästä blogista

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Arvostelu: Aku Ankan taskukirja 393

Ankkalinnakkeen arvostelija Ville T. on tutustunut tuoreimpaan taskukirjaan ja esitteleekin nyt opuksen: 

Aku Ankan taskukirja 393 – Kultaharkko

Syyskuussa ilmestyi tänäkin vuonna kahden edellisen tapaan triplaksi kutsuttu 768-sivuinen taskukirjajärkäle. Kuten viime kuun arvostelussa saimme lukea, on kirja kultateemainen. Komeasti kultaharkoksi ”naamioitu” taskari herättää varmasti mielenkiinnon lehtipisteillä. Ulkoasun lisäksi kirjan sivuilta löytyy myös kulta-aiheinen tarina. 

Augusto Macchetton kirjoittamassa ja Roberto Vianin piirtämässä tarinassa Kultaryntäystä vastaan Roope kertoo ankanpojille tarinan nuoruuden kullankaivaja-ajoiltaan. Hän tunsi tuolloin nuoren pariskunnan, mikä teki Roopeen suuren vaikutuksen. Tarinassaan Roope myös kertoo, kuinka hän valloittaa tuolloista Skagwayn pikkukaupunkia ja rakentaa pohjaa finanssi-imperiumilleen. Hauska kuvaus Roopen nuoruudesta ei yritäkään olla osana kaikkien tuntemaa Roope Ankan elämäkertaa, jonka Don Rosa aikoinaan loi. Juuri siksi se toimiikin omana tarinanaan loistavasti.

Kultateeman lisäksi paksusta pokkarista löytyy sellaisia tarinakultakimpaleita kuin Haaksirikko syvyyksissä, Salaisuuksien näyttämö, Vihreä kuningatar, Aku Ankka ja aavikon aarre sekä Raketti Jupiteriin. Kaksi ensimmäistä tarinaa on saanut kunnian piirtää Italian mestarinimi Giorgio Cavazzano.
Luciano Bottaron unenomaista kuvitusta tarinaan Raketti Jupiteriin
Ensimmäisessä tarinassa Mikki ja Hessu laskeutuvat Mariaanien hautaan keräämään tutkimusnäytteitä vanhalle ystävälleen Tohtori Ykskorvalle. Tutkimukset eivät kuitenkaan suju kuin on suunniteltu, kun projektia varten kehitelty Supersukeltaja kaapataan rikollisiin tarkoituksiin. Cavazzano kuvaa merenalaista maailmaa kauniin tummasävyisesti. Myös Ykskorvan mukana oleminen tuo tarinaan mukavaa vanhanajan henkeä, mutta myös kaivattua tuoreutta. Onhan hahmo tuttu jo mikkimestari Floyd Gottfredsonin tarinoista. Seuraavassa tarinassa Cavazzano on päässyt kuvittamaan kotikaupunkiaan, kun Tuplanollan tehtäväksi tulee tuhota uusi Jaakko Pöntinen-elokuvan ainokainen kappale, minkä sisältö on tarkoitus esitellä Venetsian elokuvajuhlilla. Tarinan piirrokset ovat Cavazzanon tuttuun tapaan mestarillista katseltavaa, mutta erityisesti tarinan väritys on ihailtavan tummasävyistä.

Vihreä kuningatar on suomalaisen taskaritoimituksen tätä numeroa varten valitsema Mikki-tarina. Ns. nappivalinnaksi paljastuva kertomus on Bruno Sardan ja Massimo De Vitan yhteistyötä. Tarinassa Mikin Jeremias-setä muistuttaa Mikkia tämän lapsuudessa tapahtuneesta päivästä, jolloin pikku-Mikki oli setänsä mukana etsimässä Vihreä kuningatar-nimistä kaulakorua. Yllättävän välikohtauksen takia korun metsästys keskeytyi ja Jeremias on nyt palannut etsimään menetettyä aarretta. Bruno Sardan luoma Jeremias-setä on myös piristävä lisä uusiin Mikki-tarinoihin. De Vita on myös jälleen pistänyt  parastaan tarinan kuvituksen kanssa, joten lopputulos on nautittava.
Tuplanolla taas vauhdissa
Aku Ankka ja aavikon aarrejahti onkin sitten alkuaikojen taskariajoilta tutumpaa tyyliä. Giulio Chierchinin piirtämässä aarrejahtitarina onkin julkaistu Inducks-tietokannan mukaan ensikertaa lähes tarkalleen 52 vuotta takaperin. Roope-sedän kyynisyys omia sukulaisiaan kohtaan oli tuolloin paljon rankemmin esillä kuin tänä päivänä tuotetuissa tarinoissa. Italialainen Roope olikin alkujaan lähes pahikseksi luokiteltava hahmo, ennen kuin edesmennyt mestari Romano Scarpa pehmensi Roopen luonnetta Carl Barksin malliin. Vanha tarina herää uudelleen eloon uudistetun värityksensä ansiosta.

Kirjan ehdoton kultaharkko on 75-sivuinen avaruustarina Carlo Chendin ja Luciano Bottaron yhteristyönä, myös 52 vuotta takaperin julkaistu tarina, Raketti Jupiteriin. Bottaroa näkee muutenkin nykyään taskukirjassa aivan liian vähän. Klassikko-tarinassa Roope-sedällä on ns. klassikkovaiva. Roope on kyllästynyt torjumaan Karhukoplan jatkuvia ryöstöyrityksiä, mitkä kohdistuvat hänen rahasäiliöönsä. Maailman rikkain ankka päättääkin piilottaa käteisvaransa Jupiteriin. Päämärässä kuitenkin ilmenee lisää ongelmia, kun selviää, ettei Jupiter olekaan täysin asumaton. Tarina on ensimmäinen osa taannoin tuplataskareissa 194 ja 219 julkaitui tarinoille Ufohavainto ja Saturnuksen valtias. Jatko-osien jälkeen avaustarinaa onkin kaivattu ja on ollut suuri vääryys, että se on ollut suomentamatta näinkin pitkään. Hyvän tarinan ainoa miinuspuoli on sen julkaisutavassa. Kolmiosainen jatkosarja on rikottu erillisiin episodeihin muiden sarjakuvien väliin jolloin se hukkuu ikävästi tuoreempien sekaan.
Nuori Roope kullankaivajana
Kultaharkosta löytyvät läpikäytyjen tarinoiden lisäksi myös muita varsin kiinnostavia tarinoita kuten Paolo Motturan upeasti kuvittama Taikaviitta tarina Siniset sävelet, joka on jatko-osa Aku Ankan taskukirjan numerossa 370 julkaistulle Tietäjätenorin salaisuus- tarinalle. Kirja sisältää myös Scarpa klassikon vuodelta 1966, unenomaisen vangitsevan tarinan Fabio Micheliniltä ja Roberto Marinilta sekä Giorgio Cavazzanon ainokaisen Indiana Hopo-tarinan. Kultaharkon voi tämän perusteella sanoa nimensä ansainneeksi.

Ensi kuussa pääsemmekin sitten nautiskelemaan Castyn mestarillisesta Mikki-tarinasta ja seuraamaan kuinka tanskalaistallin veteraanikäsikirjoittajapariskunta Carol ja Pat McGreal pärjäävät italialaisperäisen Taikaviitan hahmon kanssa.

Kirjan tarinat:

1. Kristallivuori - Gorm Transgaard/Massimo Fecchi
2. Haaksirikko syvyyksissä - Alessandro Sisti/Giorgio Cavazzano
3. Siniset sävelet - Stefano Petruccelli/Paolo Mottura
4. Verraton velkalista - Bruno Concina/Luciano Milano
5. Maaseudun rauha - Rodolfo Cimino/Giampaolo Soldati
6. Kultaryntäystä vastaan - Augusto Macchetto/Roberto Vian
7. Jalkapartiossa - Marco Bosco/Luciano Milano
8. Makea juttu - Bruno Sarda/Carlo Limido
9. Ällistyttävät pariisinperunapensaat - Carlo Panaro/Lara Molinari
10. Salaisuuksien näyttämö - Alessandro Sisti/Giorgio Cavazzano
11. Iloa ilmassa - Nicola Cornacchione/Massimo De Vita
12. Aku ja Touho seurapiiritoimittajina - Carlo Panaro/Valerio Held
13. Raketti Jupiteriin – Carlo Chendi/Luciano Bottaro
14. Vihreä kuningatar - Bruno Sarda/Massimo De Vita
15. Aku Ankka ja unen vangit - Fabio Michelini/Roberto Marini
16. Paras harrastus - Abramo Barosso & Giampaolo Barosso/Romano Scarpa
17. Uneton jäätiköllä - Fausto Vitaliano/Giampaolo Soldati
18. Paluu Vaaranialle - Carlo Panaro/Guido Scala
19. Ilmainen lounas - Carlo Panaro/Nicola Tosolini
20. Tarpeetonta tavaraa - Rudy Salvagnini/Giorgio Cavazzano
21. Riippumaton asiantuntija - Barbara Pellizzari/Sandro Del Conte
22. Aku Ankka ja aavikon aarre - Roberto Renzi/Giulio Chierchini
23. Viisauden kaivo - Carlo Panaro/Ettora Gula
24. Elävät fossiilit - Paul Halas/Antoni Bancells Pujadas
25. Ratkaiseva piste - Diego Fasano/Giprgio Cavazzano
26. Pennonen pääsee voiton makuun - Rudy Salvagnini/Alessio Coppola

Ei kommentteja: