Hae tästä blogista

keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta! ¡Olé!

Sanoma Magazinesin julkaisema lehdistötiedote:

Rakastetun ankkataiteilijan Don Rosan yhdeksäs sarjakuvakokoelma Kolmen caballeron paluu on ilmestynyt. Kirja sisältää kolmetoista toinen toistaan vauhdikkaampaa tarinaa, jotka on käsikirjoitettu ja piirretty tunnistettavan rosamaisella otteella. Mukana on myös runsaasti mielenkiintoista taustamateriaalia, kuten luonnoksia, kansikuvia ja kokosivun keräilykuvia sekä taiteilijan itsensä kirjoittamat laajat taustakommentit sarjojen synnystä.

Yhdysvaltalainen sarjakuvapiirtäjä ja -käsikirjoittaja Don Rosa lienee suosituin elossa olevista ankkasarjakuvien tekijöistä. Varsinkin Pohjois-Euroopan ankkaharrastajien keskuudessa Rosa nauttii suurta arvostusta. Hänet tunnetaan yksityiskohtaisesti piirretyistä tarinoista, tarkoista historiallisista viittauksista ja oivaltavasta, kekseliäästä huumorista. Rosa on myös Carl Barksin suuri ihailija ja hänen elämäntyönsä jatkaja.

Uuden Don Rosa -kirjan pääosassa ovat vuonna 1945 ensi-iltansa saaneesta Kolme caballeroa -piirroselokuvasta tutut veijarit: José Carioca Brasiliasta, Panchito Pistoles Meksikosta ja Aku Ankka Ankkalinnasta. Kirjassa kolmikko seikkailee pitkissä tarinoissa Kolmen caballeron paluu ja Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa.


Luomisen iloa ja tarkkaa taustatyötä

Toisinaan tarinan syntyminen kestää kauan. Esimerkiksi kirjan nimisarja Kolmen caballeron paluu odotti päivänvaloa viisitoista vuotta taiteilijan idealistalla. Sarjan luomisvaiheessa taas ei taustatyötunteja säästelty.

”Haaveilin pitkään sarjasta, jossa Aku kohtaa Josén ja Panchiton uudelleen, ja vuonna 2000 sain sellaisen viimein aikaiseksi”, Don Rosa kertoo. ”Tarinaa varten tein myös urani ainoan tutkimusretken sarjan tapahtumapaikalle, Meksikon valtavaan Kuparikanjoniin. Tapahtumapaikat ovat siis todellisia”.

Kuten Rosan muutkin sarjat, myös kolmen caballeron seikkailut sisältävät runsaasti viittauksia muihin kulttuurituotteisiin ja ilmiöihin: ”Kolmikkoni on tarkoitus tuoda mieleen Bob Hopen ja Bing Crosbyn 1940- ja 50-lukujen road-elokuvat, joiden sankarit ovat pohjimmiltaan rehellisiä, mutta saattavat helpon rahan toivossa hairahtaa kaidalta polulta”, Rosa kertoo. ”Lisäksi sarjassa on useita viittauksia esimerkiksi John Hustonin elokuvaklassikkoon Sierra Madren aarre.”

”Caballeroista kertovat tarinat ovat töistäni ainoita, jotka eivät millään tavalla liity Carl Barksin tuotantoon. Muutenhan koko urani perustuu Barksin tarinoihin ja hahmoihin, joihin jo lapsena ihastuin”, Don Rosa luonnehtii. ”Toisena äärimmäisyytenä kirjassa on sarja nimeltään Ensimmäinen keksintö, joka lienee eniten Barksin tuotantoon pohjautuva tarinani. Carl Barks aloitti tarinan vuonna 1959, ja minä viimeistelin sen kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin. Juonenkehittelyni ja loppuratkaisuni ovat varmasti aivan erilaiset kuin mitä Barksilla oli mielessään, mutta kun kustantaja pyysi minua tekemään keskeneräisen tarinan loppuun, tein parhaani.”

Edellä mainittujen sarjojen lisäksi kirja pitää sisällään muiden muassa sellaiset Rosa-helmet kuin Ankkalinnan pillipiipari ja Talon kokoinen vastustaja.


Kolmen caballeron paluu:
• Suositushinta 39 €
• Kovakantinen kirja, 176 sivua
• Sisältää tarinat:
Kolmen caballeron paluu (2000)
Laiskanläksy (1990)
Odottavan onki (1989)
The Star-Struck Duck (1989)
(luonnossivut, ei julkaistu aiemmin Suomessa)
Ankkalinnan pillipiipari (1990)
Ankkalinnasta Lillehammeriin (1994)
Ensimmäinen keksintö (2002)
Oi kuusipuu (1987)
Uutisjahti (1989)
Avaruusnokosilla (1988)
Tuloskunnossa (1988)
Talon kokoinen vastustaja (2001)
Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa (2005)

Ei kommentteja: