Sivut

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Arvostelu: Aku Ankan taskukirja 397

Aku Ankan taskukirja 397 – Perhosvaikutus

Taskari aloittaa uuden vuoden 2013 komeasti kiiltelevällä jäisen hykerryttävällä tuplapokkarilla josta ei vauhtia puutu. Aiempien tammikuisien tuplataskareiden tapaan tätä kirjaa ei ole koottu sen saksalaisen vastikkeen joulu- ja tammikuun numeroista vaan suomalainen toimitus on itse valinnut siihen tarinat mikä onkin vain hyvä asia.

Kirjan kiinnostavin ja pisin tarina, "Perhosvaikutus" lähettää Roopen, Pelle, Akun ja Taavin etsimään kahta ”aika harvinaista perhoslajia” – arktista kirjosiipeä ja ekvaattorinkiitäjää. Perhosten on lennettävä heti syntymänsä jälkeen toisen päiväntasaajalla ja toisen pohjoisnavalle, jotta luonnon tasapaino pysyisi raiteillaan. Perhosen toukka-aikana syömät amazonianagavet olivat saastuneet ja siksi niiden suuntavaisto petti kuoriutumisvaiheessa. Roopen tulevaisuudesta saaman sähköpostiviestin pohjalta nelikko aikamatkaa kuukauden takaiseen Ankkalinaan ja lähtee estämään luonnonkatastrofia toteutumasta.

104 sivuinen seikkailujärkäle on kirjan ehdotonta eliittiä. Fausto Vitaliano on ollut vitsikkäällä päällä tarinaa kirjoittaessaan. Se nimittäin viljelee vitsiä vitsin perään sivulta toiselle. Oikeastaan mielenkiintoinen seikkailujatkosarja toimiikin juuri sankareiden välisen kitkan ja siitä irtoavan huumorin avulla. Parissa kohdassa homma vedetään aivan överiksi ja tarinan alussa edes Aku ei ole kiinnostunut miettimään muiden reaktiota kun tämä vetää Taikaviitan hynttyyt niskaan näiden silmien edessä. Mainion tarinan huono puoli on jälleen sama kuin viime syksyisen triplataskarin klassikkohelmellä ”Raketti Jupiteriin”. Tämäkin on jaettu osiin ja piilotettu taskariin muiden tarinoiden sekaan. Kenties toimitus on halunnut tuoda paksuun kirjaan hieman esinäytöksen tuntua, mene ja tiedä.

Mik de Hiir seikkailee pitkästä aikaa tässäkin taskarissa ja tällä kertaa hän lähtee tarkastamaan kuparikaivosta johon aikoo sijoittaa. Viidakon keskellä sijaitsevalla kaivoksella alkaa tapahtua kummia ja siinä vaiheessa kun työmaan turvallisuudesta vastaava Musta Pedro alkaa käyttäytyä uhkaavasti heräävät de Hiiren epäilykset siitä, että kaivos ei ehkä ollutkaan hyvä sijoituskohde. Metsässä tuntuu muutenkin tapahtuvan outoja asioita ja alueella asuvan intiaaniheimon poppamiehellä Hesioksella on vastauksia outouksiin. Giorgio Pezzin ja Massimo De Vita jatkavat taatulla hyvän laadun linjalla eikä kaksikon tarinasarjan tuorein suomennettu osa petä lukijaa. Tarina on välistä niin unenomainen, että lukijankin on vaikea hahmottaa onko kaikki tapahtunut sittenkään totta. Erityisen kiinnostavalta tuntui seurata poppamies Hesiosta ja tämän kommunikointia luonnon kanssa. Kuvituskin on satumaisen kaunista.

Massimo De Vita vastaa toisenkin tarinan kuvituksesta jossa päästään eksoottisiin maisemiin. Hammaslääkäriä pelkäävä Indiana Hopo aikoo löytää vaihtoehtoisen tavan hoitaa hammassärkyä. Mikin kanssa hän löytää museolaiva Aallottaresta vanhan kartan ja kirjeen joiden avulla kaverukset lähtevät etsimään punamukulaa, mutta mitä juureksesta selviääkään saarella? Bruno Sardan kirjoittamaa tarinaa lukiessa viihtyy hyvin ja juoni on epäselvää kartan palaa myöten hyvin kirjoitettu.
Perhosvaikutus
Taskarissa 395 esiintyi Palle Pulppu supersankari Metakkamiehenä, mutta tarina oli jatko-osa suomessa julkaisemattomalle seikkailulle. Se seikkailu nähdään nyt tässä taskarissa josta suomalainen toimitus kerää pisteet kotiin. Tarinassa Palle kertaa Pellelle, kuinka hän päätti ryhtyä sorrettujen ja kiusatuiden puolustajaksi, salaperäiseksi Metakkamieheksi. Corrado Mastantuonon kirjoittama hauska tarina ei ehkä kohoa miksikään klassikoksi, muttei häviä tarinan jatko-osallekaan. Stefano Intinin ilmeikkäät piirrokset sopivat tarinaan kuin nokka naamatauluun.

Historiallista näkökulmaa tarinavalikoimaan tuo Minni Hiiri-tarina ”Minnihild ja pohjanmiehet” jonka kuvituksesta edellä läpikäydyn tarinan tavoin Intini vastaa. Kertomus sijoittuu vuoden 1000-norjaan aikaan jolloin viikingit seilasivat merillä ja ryöstelivät kyliä. Minnihild saa yllätäen vieraakseen kaksi  ystävällistä ja tavoille oppinutta viikinkiä. Kaksikko saakin tehtäväkseen harhauttaa ilkeää viinkinkikapteenia Svart-Pederiä ja tämän joukkiota, jotta heidän suunnitelmansa pikkukylän ryöväämiseksi epäonnistuisi. Tämäkin tarina on hauskaa luettavaa ja sen kirjoittaja Roberto Gagnor ei suotta säästele vitsejä. Tarina tuo vahvasti mieleen Asterix-sarjakuvat jotka kenties ovatkin olleet osaltaan innoittajana tarinaa kirjoittaessa.

Perhosvaikutukseen mahtuu hyvien tarinoiden lisäksi myös paljon ns. perustarinoita joista kuitenkin hauskimpana mieleen jäävät tarinat ”Aku Ankka ja piiiitkä yö”, ”Aplodit ajallaan” ja kirjan vanhinta koulukuntaa edustava ”Tuulijärven aarre”. Sisällysluetteloon on kuitenkin päätynyt paljon sellaisiakin sarjakuvia, mitkä on helppo unohtaa pian lukemisen jälkeen.

Niiden rinnalla kirjan kaksi tarinaa tuntuvat kuitekin suorastaan surkeilta. Massimo Marconin ja Maria Luisa Uggetti kömpelö Musta Pekka-sarjakuva vankilapaosta on paikoin niin väkisin väännettyä luettavaa, että tekisi mieli skipata koko tarina. Piirrokset nyt ainakaan eivät pelasta mitään.
Hopo on Hopo eikä muuksi muutu
Toinen floppi on kirjan ainokainen Taikaviitta-tarina. Viittasankari esiintyy kyllä kahdessa sivuosassa taskarin muissa tarinoissa ja niissä sankarin osa on vieläpä hyvä, mutta tarinassa ”Puhdistajan kosto” ei ole päätä eikä häntää. Jo nimi tuo mieleen, että sarja olisi jatko-osa jollekin yhtä onnettomalle, mutta eipä ole. Puhdistajalla ei ole mitään aihetta kostaa. Se vain kostaa. Taikaviitta yrittää parikertaa iskeä takaisin Pelle Pelottoman keksimällä isohkon puoleisella ”Pikku apurilla” huonolla menestyksellä ja yhtäkkiä ulkoavaruudesta saapuukin olento noutamaan puhdistajaansa. Sen kummemmin juonenkäänteitä ei selitetä ja lukijalle jää hyvin epämääräinen olo koko tarinasta.

Sisäsivun perinteisen artikkelin tilalla nähdään muuten tässä taskarisa ensikertaa Silvia Zichen pilakuvaksi kutsuttu yhden kuvan vitsi. Näitä tullaan ilmeisesti näkemään joka kuukausi mikä on sinänsä hauska idea, mutta vie taskarilta sen vakavasti toimitetun hengen sisältäen jälleen pelkkää sarjakuvaa. Parista pikkuseikasta ei kuitenkaan tarvitse välittää, sillä Perhosvaikutus on vahvasti hyvää suuntausta edustava tuplataskari ja lupaava alku koko vuodelle.

Kirjan tarinat:

1. Perhosvaikutus - Fausto Vitaliano /Marco Gervasio & Marco Mazzarello
2. Mikki Hiiri ja Piguazulin henki – Giorgio Pezzin/Massimo De Vita
3. Metakkamies - Corrado Mastantuono/Stefano Intini
4. Rikastumissäde - Carlo Panaro/Vitale Mangiatordi
5. Vain yhden hammassäryn tähden – Bruno Sarda/Massimo De Vita
6. Satelliittisota - Rudy Salvagnini/Alessandro Gottardo
7. Minnihild ja pohjanmiehet - Roberto Gagnor/Stefano Intini
8. Keräilijä ajan hermolla - Ennio Ecuba, Vincenzo/Alessandro Gottardo
9. Harkittu pako - Massimo Marconi/Maria Luisa Uggetti
10. Kesäloma maatilalla - Rudy Salvagnini/Stefano Intini
11. Aukottomat alibit – Marco Gervasio
12.Hienostuneesti sinun - Roberto Gagnor/Salvatore Deiana
13. Puhdistajan kosto - Tito Faraci/Andrea Ferraris
14. Aku Ankka ja piiiitkä yö - Emanuela Negrin & Lucio Leoni
15. Mikki Hiiri ja merkillinen murtosarja - Riccardo Secchi/Silvio Camboni
16. Aplodit ajallaan - Enrico Faccini
17. Rankka keikka - Alessandro Perina
18. Tuulijärven aarre - Abramo Barosso, Giampaolo Barosso/Romano Scarpa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti