Hae tästä blogista

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Arvostelu: Aku Ankan taskukirja 421 ja Roope-setä 424Joulukuun Taskari Tuhotrio lähtee käyntiin Karhukoplan vahvalla panoksella. Rosmoja nähdään ensin Andrea Frecceron kannessa ja heti sen jälkeen Fausto Vitalianon ja Corrado Mastantuonon johtosarjassa Sulasta suku tunnetaan. Vitalianon oivallisessa käsikirjoituksessa Kopla irrottautuu kliseisestä kuvasta ja lähtee synkemmille teille. Vitalianon tuntien tarina ei kuitenkaan vajoa täydelliseen synkkyyteen, vaan mukana on rutkasti hurttia huumoria. Taskarin lähtölaukaus on hieno esimerkki Vitalianon kyvyistä ja Mastantuonokin onnistuu piirroksillaan välittämään sopivaa tunnelmaa. Ainoa harmillinen seikka tarinassa on sen lyhyys: tällaista olisi kyllä lukenut enemmänkin! Toivotaan, että jatkoa on luvassa. Tarinan loppu sellaiseen hieman viittaakin. 

Toisen onnistumisen ovat työstäneet Riccardo Secchi ja Lara Molinari. Kultakurkku ja herkkusuu kuuluu N.A.M.-tarinoihin, joissa Hansu seikkailee eräänlaisena poliisina. Humoristiset sarjat eivät ole yleensä pettäneet eikä niin käy nytkään. Secchin juoni luistaa ja Molinari on oikea henkilö piirtämään näitä juttuja. Huumori loistaa kirjassa, sillä kolmas maittava nappiosuma on Riccardo Pescen ja Michele Mazzonin Kilpajuoksu keräilijän kintereillä, joka asettaa Roopen ja Kroisoksen napit vastakkain. Raharikkaiden taisto etenee niin hauskalla tavalla maaliin saakka, ettei lopun yllätyksettömyys edes tunnu lainkaan haittaavan.

Kolmeakin täysosumaa voi nykymittapuulla pitää yhden Taskarin osalta mainiona suorituksena, mutta kyllä menetetyt mahdollisuudet aina harmittavat. Tämäkin numero pitää sisällään muutamia erittäin lupaavia tapauksia, jotka eivät sitten johdakaan mihinkään. Räikein tällainen tapaus on Sandro Del Conten Harvinaista herkkua, jossa Roope saa kilpakumppaneikseen Riitta Hanhen ja Kuuno Kaakkurin. Kyseisen asetelman sisältäneet tarinat ovat varsin usein olleet hauskuudessaan kutkuttavia juttuja, mutta Del Conten sarjassa ei päästä pitkälle. Siinä ei itse asiassa ole edes mitään hauskaa. Pettymys on valtaisa erityisesti aiempien napakymppien jälkeen.

Floppina voitaneen pitää myös Mikki-dekkaria Kreivin kruunu, vaikka ei siinä oikein mitään muuta lupaavaa olekaan kuin Giovan Battista Carpin nimi sarjan piirtäjän kohdalla. Anne-Marie Desterin käsikirjoituksella ei ole kunnianhimoa, vaan pyrkimyksenä on selvästikin vain laahata juoni naama peruslukemilla läpi. Mikki vilahtaa myös Bruno Sardan ja Giuseppe Dalla Santan Musta Pekka -sarjassa Vihollisen leivissä, jota voisi aluksi jopa jossain määrin lupaavana pitää, mutta nekin odotukset ammutaan melko nopeasti alas.

Rodolfo Ciminon ja Luciano Gatton Onnettaren vapaapäivä on mutkia suoriksi vetävä lyhyt juttu, joka ei maestrojen meriittilistoja pääse mairittelemaan. Alessandro Sistin ja Marco Gervasion Taikaviitta-tarina Pakkasherran kukkarossa sisältää kiinnostavan perusjuonen, mutta ei kykene lähtemään lentoon. Talvisen tarinan jäätymiset ovat valitettavasti ulottuneet tekijöihinsäkin. Taskarin päättävä tarina on Lars Jensenin ja Flemming Andersenin Hyvät, pahat ja hapPAMat, jonka anti jää mielenkiintoisen ja laajan hahmokavalkadin varaan. Köyhäksi äityvän juonen lomassa voi viihdyttää itseään kaivelemalla muistinystyröitään ja pohtimalla, mistä vierailevat hahmot ovatkaan tuttuja. 

Joulukuiseen tapaan Roope-sedässä tunnelmoidaan joulun ja vuoden vaihtumisen merkeissä, mutta tällä kertaa ilmassa on muunkinlaisen muutoksen tuntua kuin pelkästään yhden numeron ynnäämisellä kalenteriin. Ropsun numero 424 on viimeinen nykymuotoinen lehti ennen ensi vuoden uudistusta, joka tuo mukanaan ilmestymiskertojen vähenemisen sekä platinanumeroita. Carlo Panaron ja Giuseppe Dalla Santan johtosarja Vuodenvaihteen tuplajuhlat on ajan hermolla leikitellessään vuoden vaihtumisen lisäksi digitoitumisen mukanaan tuomilla muutoksilla. Tarina jää köykäiseksi, mikä ei toivottavasti ole merkki Ropsun uudistuksen seurauksista.

Angelo Palmasin ja Tiberio Colantuonin lyhykäinen Maistiaisten metsästys on mukava pikku pläjäys ennen lehden varsinaista pommia eli sitä, että yli puolet numeron sarjakuvasivuista on täytetty Mikki-tarinoin! Tällainen on nykyaikana lähes ennenkuulumatonta, erityisesti kun kyseessä ei edes ole minkäänlainen Mikkiin liittyvä erikoisnumero. Tämä on toimitukselta rohkea veto ja toivon mukaan samalla jonkinlainen lupaus tulevan aikakauden valinnoista. 

Mikin kanssa päästään ensiksi päättämään kuukauden animaatioiden sarja. Sokeri on säästetty pohjalle, sillä Mikin junamatka -lyhytpiirrettyyn pohjautuvan Jäniksenä junassa -sarjan on tehnyt Enrico Faccini. Faccini loistaa tapansa mukaan sekä käsikirjoituksen että piirrosten osalta. Näillä eväillä tarina on helppo julistaa kuukauden animaatioihin liittyvistä sarjoista parhaaksi. Sen sijaan kuukauden käsikirjoittajan palstalla ei hihkuta, kun Nino Russon Joulumielenpahoitin osoittautuu tylsäksi kliseeksi. Silvio Cambonin piirtämästä sarjasta mainittava on Mikille viritettävä ansa, joka on tuttu Mustakaavun debyyttisarjasta, Floyd Gottfredsonin klassikosta Mustakaavun ensirötökset vuodelta 1939. 

Vielä takakannesta löytyvä Paola Mulazzin ja Alessandro Barbuccin Pikku-Aku-vitsi Joulun odotus päättää Ropsun osalta erään aikakauden. Uusi aika ja uusi vuosi käynnistyy lehden osalta Romano Scarpalle omistetun platinanumeron myötä. Taskari lähtee uuteen vuoteen Tuplan merkeissä. Tämä vuosi on Taskarien ja Ropsujen osalta paketoitu. Varsinaiset valopilkut olivat harmillisen harvassa, mutta vuodenvaihde antaa aina aihetta odotuksille. Ehkä ensi vuodesta tulee se kaiken mullistava.

Ei kommentteja: