Hae tästä blogista

perjantai 11. helmikuuta 2011

Carl Barks- näyttely Retrettiin

Suomeen saadaan taas uusi Carl Barks- näyttely! Näin kertoo Retrerin kotisivut:
Carl Barksin Ankkalinna

Carl Barks on tunnetuin ja arvostetuin Aku Ankka –sarjakuvan monista piirtäjistä. Barksin sarjakuvasankarit saapuvat näyttelyn muodossa kesällä 2011 vierailulle Retrettiin. Näyttelyssä esitellään Barksin öljymaalauksista tehtyjä litografioita, kaksi alkuperäismaalausta sekä piirroksia. Teokset tulevat kotimaisesta yksityiskokoelmasta.

Aku Ankka on Walt Disneyn vuonna 1934 keksimä animaatio- ja sarjakuvahahmo. Epäonnista ja äkkipikaista Akua ja muita sarjan hahmoja kehittelivät varsinaisesti Disneyn piirtäjät ja käsikirjoittajat. Carl Barks (1901–2000) tuli yhtiön palvelukseen vuonna 1935. Hän toimi ensin animaattorina, mutta siirtyi vuonna 1942 kuvittamaan sarjakuvia. Barks loi maailman, jossa Aku Ankka seikkailee. Hänen keksintöään on Ankkalinna ja monet sen tunnetuista hahmoista kuten Roope Ankka, Hannu Hanhi, Pelle Peloton ja Milla Magia. Barksin on sanottu antaneen Aku Ankalle sielun.

Jäätyään eläkkeelle vuonna 1966 Barks teki vielä käsikirjoituksia ja piirsi joitakin kansikuvia. Vuonna 1971 hän alkoi maalata omiin tarinoihinsa perustuvia ankka-aiheisia maalauksia, joista alettiin 1980-luvun alussa tehdä numeroituja litografiasarjoja. Vedosten painolaatat on tuhottu ja litografioista on muodostunut arvokkaita keräilykohteita. Suomalainen keräilijä Marko Leppälä omistaa laajan Barks-aiheisen kokoelman, jossa on noin 50 värilitografiaa, kaksi öljymaalausta ja viisi originaalipiirrosta, kaksi Walt Disneyn kirjettä sekä harvinaisia sarjakuvalehtiä ja –kirjoja. Tästä kokonaisuudesta esitellään pääosa Retretissä kesällä 2011. Carl Barksin Ankkalinna –näyttely soveltuu kaikenikäisille.
Näyttely on auki 1. kesäkuuta – 28. elokuuta 2011.

Ei kommentteja: