Sivut

lauantai 27. lokakuuta 2012

Arvostelu: Aku Ankan taskukirja 394

Ankkalinnakkeen virallisena arvostelijana kunnostautunut Ville T. pisti jälleen parastaan ja taituroi arvostelun tuoreimmasta taskarista. Ja tässähän tämä:

Aku Ankan taskukirja 394 – Kansikuvapoika

Vuoden kolmanneksi viimeisessä Aku Ankan taskukirjassa pääsemme jälleen seuraamaan hieman harvinaisemman hahmon, Palle Pulpun edesottamuksia. Corrado Mastantuonon luoma Palle esiintyi ensimmäisen kerran 15 vuotta sitten tarinassa Osaamiskone, joka taskukirjan sisäsivun Palle-aiheisen artikkelin mukaan julkaistiin suomessa taskarissa 220 vuonna 1998. Artikkeli toimii mukavana johdatuksena sivulla 101 alkavalle tarinalle. Erityisesti silloin, jos Pallen hahmo on vähänkin vieras.

Itse sarjakuvassa, joka kantaa nimeä Aku Ankka, Pelle Peloton ja tyystin tuntematon Palle Pulppu, on Pallelle uskollisia yksityiskohtia ja niiden bongaaminen onkin ehkä tarinan parasta antia. Yksi SUURI häiritsevä yksityiskohta siitä kuitenkin löytyy. Sarjakuvassa viitataan Suomessa vielä julkaisemattomaan tarinaan ja Pallen asunnolta löytyvä toiveita täyttävä peili jää inhottavan avoimena mieleen.

Kirjan tarinankerronnallisesti onnistunein kertomus on ehdottomasti Mikki Hiiri-sarja Rinnakkaisryöstö. Vaikka tarina onkin rakennettu perinteiselle poliisitarinajuoni- pohjalle, niin se onnistuu yllättämään… tuota, yllättävänkin hyvin. Tarinaan on ripoteltu paljon pieniä johtolankoja joiden avulla lukijankin on helppo tuntea kuin olevansa itse mukana tutkimuksissa. Vaikka konnan roolia vetää tuttuakin tutumpi Musta Pekka, on hauska huomata tarinan viimeisillä ruuduilla Pekan voittavan – tavallaan. Kehut lienevätkin odotettuja kun tämän Alessandro Perinan komeasti kuvittaman tarinan on käsikirjoittanut Mikki-mestari Casty.

Taikaviitta yllättää tarinassa Apulainen kapulana rattaissa
Tanskalainen kustannusyhtiö Egmont on ottanut viimeisen vuosikymmenen aikana joitain ”uusia” hahmoja sarjakuvaohjelmistoonsa. Näkyvin näistä on varmasti Taikaviitta, jonka edesottamuksista ovat päässeet kirjoittamaan Aku Ankka-lehdenkin sivuilta hyvin tunnettu pariskunta Pat ja Carol McGreal. Jos joku on lukenut västikään Akkarissa julkaistun Taikaviitta-jatkosarjan ja on sitä mieltä, että Egmont voisi heittää viittasankarilla vesilintua, niin ehkä kannustaisin vielä vartomaan kotvan. Tai ainakin vaihtamaan taskariin, sillä tämä tarina on oikein mainiota luettavaa. Toki tarinaa häiritsee hieman uudet viholliset, joita tituleerataan ”vanhoiksi tutuiksi” sekä Taikaviitan apuriksi pyrkivä pikkuinen Tirppa. Juoni kulkee kuitenkin vauhdikkaasti yöstä toiseen. Andrea Freccero hoitaa kuvituksen muuten moitteettomasti, mutta italotyyppisiä Taikaviitta-tarinoita työstäneelle taiteilijalle tanskalaisformaatin Taikaviitalle kuuluvaa voimakinnasta ei mies muista läheskään joka ruutuun piirtää mihin käsikirjoittaja olisi sen selkeästi tarkoittanut. Asiaa sotkee varsinkin tarinan lopussa myös värittäjä, joka on sössinyt kinnasjutun kokonaan ja värittänyt myös paljaan käden.

Juurikaan muita helmiä kirjasta ei löydy, mutta huomiota herättää kyllä outo pukusotkutarina. Maria Muzzolini näyttänee vain leikitelleen ajatuksella vakiohahmojen asujen vaihtamisesta ja on päättänyt kirjoittaa typerän pelleilyn ideansa ympärille. Lisäksi sivunmittainen vitsisarja Kalajuttu ei onnistu naurattamaan. Pelle on muka keksinyt edistyksellisen tavan tutkia merta ja kaloja kalapuvun ansiosta. Puku kuitenkin näyttää siltä kuin päähenkilö olisi pukeutunut perunasäkkiin ja avaruuskypärään. Sarja tuntuu siltä kuin sillä haettaisiin väkisin naurua.

Kirjan sisältä löytyy toki tuttuun tapaan myös tanskalaistuotantoinen johtosarja ja sivuhahmolle omistetussa tarinassa on tällä kertaa pääosassa Hansu. Viimeaikaisista taskukirjoista poiketen tämän kuun kirjaa voisi pitää melko vaisuna esityksenä. Kirjasta ei jää mieleen elämään kuin pari tarinaa ja takakansi mikä enteilee ”Lorun loppua” ensi kuulle. Pääsemme siis lukemaan ajankohtaista Maya-tarinaa.

Kirjan tarinat

Silkkitien aarre – Paul Halas/Massimo Fecchi
Kalajuttu - Giampaolo Soldati
Rinnakkaisryöstö – Casty/Alessandro Perina
Apulainen kapulana rattaissa – Carol & Pat McGreal/Andrea Freccero
Aku Ankka, Pelle Peloton & tyystin tuntematon Palle Pulppu – Corrado Mastantuono
Lain nimessä -  Angelo Palmas/Alessandro Gottardo
Lainahöyhenissä - Maria Muzzolini/Andrea Freccero
Majoneesimunien jäljillä - Carlo Panaro/Sandro Del Conte
Jumalten kypärä - Carlo Panaro/Andrea Freccero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti