Sivut

tiistai 26. kesäkuuta 2012

Katja Kontturi Finnconissa - aiheena Don Rosa ja Kertalaaki™

Näin kertoo Don Rosa- tutkija Katja Kontturi omassa blogissaan:
Nyt kaikki kynnelle kykenevät heinäkuussa Tampereelle!

Finnconissa lauantaina 21.7. Tampereen yliopiston A-siiven salissa A1 klo 11.00 allekirjoittanut puhuu aiheesta:

"Kertalaakista maailmanloppu! Don Rosa ja kuinka Ankkalinna melkein tuhoutui."

"Pelle Peloton erehtyy keksimään Kertalaakin(TM), yleisliuottimen, joka liuottaa sisäänsä kaiken paitsi timantit. Kun Roope sitten suutuspäissään kaataa purkillisen ainetta maahan, ovat sekä Ankkalinna että koko maailma vaarassa tuhoutua. Maailmanlopun uhkakuva, fantastinen matka Maan keskipisteeseen ja paljon epätodennäköisiä (ja epäfysikaalisia) tapahtumia muodostavat Rosan sarjakuvan ytimen."

Tilaisuus on ilmainen, joten olkaahan kaikki paikalla! Lisätietoja tapahtumasta voit poimia Finnconin omilta sivuilta.

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Arvostelu: Aku Ankan Taskukirja 390


Aku Ankan taskukirja 390 – Outo lintu

Kesäkuun puolessa välin ilmestynyt taskari on vahvasti jalkapallohenkinen meneillään olevien jalkapallon EM-kisojen kunniaksi. Pokkarin 11 tarinasta kolme ovat jalkapalloaiheisia ja kaksi niistä nähdään Suomen taskarin lisäksi miltei samanaikaisesti myös muualla Euroopassa ja Italian Topolino-lehdessä.

Viimeisimmäksi jätetty kirjan ehdottomasti tasokkain tarina Lumoava EM-turnaus esittelee lukijoille Italian tämän vuoden jalkapallojoukkueen perinteikkäästi ”ankallistettuina”. Carlo Panaro on tällä kertaa pistänyt Roopen huolehtimaan Italian joukkueen muonituksesta, ja kun on kirjoittajan kotimaasta kyse, niin tottakai Milla Magia häärää tarinan vihollisena. Juttu ei kuitenkaan sorru itsestäänselvyyksiin, vaikkei mitään päätähuimaavia juonenkäänteitä tarjoakaan. Se on silti selkeästi tehty kunnianosoituksena kotimaansa jalkapallojoukkueelle.

Kirjan kahdesta muusta futis-sarjiksesta lyhyempi vitsisarja onnistuu kenties johtosarjaa paremmin. Tanskalaistallin tarinanikkarit eivät ole tälläkään kertaa onnistuneet luomaan mitään kissa ja hiiri jahtia ihmeellisempää.

Taskukirjan muista kertomuksista Mikki-tarina koettaa tehdä kunniaa vanhoille Mustakaapu-tarinoille, mutta valitettavasti hienon alkukypsyttelyn jälkeen tarina lässähtää pahanpäiväisesti liian nopeaan loppuun ja Mikin yrittämättömyyteen. Tarinaa lukiessa Mikki antautuu Mustakaavulle niin helposti, että tämän voisi miltei luulla jo harkitsevansa itsemurhaa. Onneksi Kaapu antaa aina uhrilleen mahdollisuuden…

Itseään toistavat Taikaviitta-tarinat ovat olleet paha vitsaus taskarin sivuilla jo useana vuotena peräkkäin. Outo linnun tapauksessa mistään päätähuimaavasta erosta ei ole kyse, mutta historia-aiheista keskiajan Taikaviitta-tarinaa en muista koskaan ennen lukeneeni. Vaikka juoni onkin perus Aku-sähläilyä, täytyy tarinan kirjoittajalle Gabriele Paninille antaa propsit hienosta ideasta. Ehkä Taikaviitta sopii kuitenkin hahmona paremmin moderneihin supersankaritarinoihin historiallisia seikkailuja paremmin.

Taskarina kesäkuun jalkapalloilu on tänäkin vuonna perinteikkään turvallista kesähenkistä luettavaa. Ja takakannen mukaan ensi kuussa fiilistellään vieläkin kesäisemmin vesillä.

Kirjan tarinat:
1. Pallo haltuun - Carol McGreal, Pat McGreal/Flemming Anderssen
2. Rajalaakson kohtalo - Fausto Vitaliano/Ottavio Panaro
3. Vetinen uhka - Augusto Macchetto/Giuseppe Dalla Santa
4. Varjovarkaan paluu - Gabriele Panini/Sandro Del Conte
5. Superselviytyjä - Giorgio Figus/Alessandro Gottardo
6. Sankari ja pelkuri - Michael T. Gilbert/Massimo Fecchi
7. Hansu junamatkailee - Rudy Salvagnini/Ottavio Panaro
8. Lainaonnea – Carlo Panaro/Lara Molinari
9. Luovuus hukassa - Matteo Venerus/Sergio Asteriti
10. Ratkaiseva rangaistuspotku -  Marco Berti/Roberto Vian
11. Lumoava EM-turnaus - Carlo Panaro/Alessandro Perina

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Don Rosan ei-Disney- sarjakuvat kirjaksi - SINÄ voit vaikuttaa!

Näyte Captain Kentucky- sarjakuvasta
Indiegogo- sivustolla kerätään rahaa Don Rosan Pertwillaby Papers- ja Captain Kentucky- sarjakuvien uudelleen julkaisemiseen. Saatavilla on eri sisältöisiä ja hintaisia paketteja. Tarkoituksena on kerätä 44. päivän aikana kokoon yhteensä 10 000 dollaria. Tätä kirjoitettaessa koossa on 1 590 dollaria, mutta luku muuttuu sitä mukaan kuin uusia tukijoita tulee mukaan.

Valittavina on seuraavanlaiset paketit:

Don Rosa digitaalivalokuvasetti - $5

Pertwillaby Papers printti (numeroitu ja rajoitettu 222 kopioon) - $15

Rosa House Tour DVD & valokuvat - $15

Pertwillaby Papers printti, Tour DVD & valokuvasetti yhteensä - $25

The Pertwillaby Papers- kirja - $35

Captain Kentucky- kirja - $35

Pertwillaby & Captain Kentucky- kirjat yhteensä - $70

Super Fan- paketti (sisältäen kaiken yllä olevan) - $90

Kaikki paketit sisältävät myös postituksen. Kirjat tulevat olemaan A4-kokoisia, mustavalkoisia sekä englanninkielisiä. Myös painos on rajoitettu - vain 350 kappaletta.

Eli ei muuta kuin osallistumaan keräykseen täältä!

Ensimmäinen kuva Joliesta Pahattarena

Kuten aiemminkin mainitsinkin, on Angelina Jolie ehdottomasti oikea valinta Pahattaren rooliin!

Prinsessa Aurooran roolissa nähdään muuten vasta 14-vuotias - mutta näyttelijänä melko kokenut - Elle Fanning.

Aku Ankan höpsismiajossa kolikko määrää tien

Aku Ankan kesätiedote: 
Aku Ankan höpsismiajossa kolikko määrää tien

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta sarjakuvamaailman tunnetuimman auton, Aku Ankan punaisen 313:n ensiesiintymisestä. 313 nähtiin ensi kertaa vuonna 1938 Aku Ankka -elokuvassa Don Donald. Merkkivuoden kunniaksi ankkamaailma tarjoilee nyt faneilleen ohjeet rentoon, kesäkaduille soveltuvaan höpsismiajoon! Siinä kaikki päätökset suunnanvalinnasta kahvitauon pituuteen tehdään hassunhauskasti ja täysin ennakkoluulottomasti kolikkoa heittämällä.


Höpsismi on kuvitteellinen elämänfilosofia, josta kuultiin ensi kerran Carl Barksin vuonna 1953 piirtämässä Aku Ankka -seikkailussa Kruuna vai klaava. Siinä Aku Ankka tapaa höpsismin keksijän professori Hupelon, joka vakuuttaa Akun tekemään kaikki päätöksensä kolikkoa heittämällä. Ankka saa ohjeen noudattaa höpsismiä elämänsä kaikissa tienhaaroissa: ”jos elämä sua kuin tuuli vie, anna höpsismin näyttää tie!”.

Höpsismiajossa matkaa ohjaa kolikko, jota heittämällä päätetään, käännytäänkö risteyksestä vasemmalle vai oikealle, kuunnellaanko radiokanavaa X vai Y, tankataanko heti vai vasta seuraavalla asemalla ja pakataanko eväiksi omenapiirakkaa vai kääretorttua. Höpsismiajo soveltuu erinomaisesti kevyeen kesäiseen matkailuun, jossa ensisijaisena tavoitteena on matkanteosta nauttiminen pikaisen päämäärään saapumisen sijaan.

Myös Aku Ankka -lehden päätoimittaja Aki Hyyppä jalkautui hiljattain Helsingin keskustan kaduille testatakseen höpsismiajoa aidossa ympäristössä. Hänellä oli seuranaan liikenneohjelmistaan tunnettu legendaarinen radiotoimittaja Esko Riihelä, ja menopelinään 313:n esikuvana pidetty pieni punainen American Bantam Roadster vuodelta 1938. Mallien vastaavuutta on perusteltu muun muassa näppärällä koolla ja takaluukusta lisäpenkiksi muuttuvalla anopinistuimella, jossa Aku usein kyyditsee veljenpoikiaan Tupua, Hupua ja Lupua.

Katso tästä videoklippi Akin ja Eskon ankkamaisesta höpsismiajosta. 

Näin ajatte höpsismiajoa:

·         Varatkaa automatkalle sopiva kolikko.
·         Päätöstilanteissa heittäkää kolikkoa ja katsokaa, tuleeko kruuna vai klaava – ja sitten seuratkaa kolikon ohjetta!
·         Sopivia valintatilanteita ovat esimerkiksi:
o   Mennäkö risteyksestä oikealle vai vasemmalle
o   Valitako ensimmäinen vai toinen taukopaikka
o   Kuunnellako radioasemaa X vai Y
·         Muistathan, että höpsismiajo tapahtuu aina hyvässä seurassa. Kuljettaja ei heitä kolikkoa, vaan keskittyy ajamiseen!

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Waltin Mikki-piirros kaupan!

Walt Disneyn piirtämä Mikki


Huikea huutokauppa on tuloillaan! Profile in History järjestää nimittäin 29. heinäkuuta huutokaupan, jossa on myytävänä upeita animaatiokohteita menneiltä vuosilta. Katalogiin voit tutustua täällä! Huomion arvoisia kohteita lienevät ainakin ylhäällä näkyvä Walt Disneyn Mikki- piirros - tiedettävästi vastaavanlaisiahan on olemassa vain muutamia - sekä kamera, jolla Walt Disney aloitteli uraansa elokuvamogulina. Alice-sarja on ainakin kuvattu kyseisellä kameralla. Lisäksi huutokaupasta löytyy elokuvapiirroksia ja -kalvoja aina Lumikista lähtien sekä myös Carl Barksin alkuperäistöitä. Myös alla oleva Lumikki-kirja on varsinainen löytö. Nopeasti tuolta pystyy tunnistamaan ainakin Walt Disneyn, Les Clarkin, Milt Kahlin, Ward Kimballin, Eric Larsonin, Wolfgang Reithermanin, Frank Thomasin, Joe Grantin, Gustav Tenggrenin, Ken Andersonin, Ham Lusken sekä Vladimir Tytlan. Ei siis mikään turha opus!
Lumikki-kirja tekijöiden signeerauksilla
Kamera, josta kaikki alkoi...


torstai 7. kesäkuuta 2012

Arvostelu: Roope-setä 394

Saimme Kvaakista tutulta käyttäjältä, Henendolta, arvostelun tuoreimmasta Roope-sedästä. Arvostelu on ehdottomasti julkaisemisen arvoinen, joten lukaiskaapa ihmeessä hengenluomus alta!

Roope-sedän kesäkuinen numero 394 julistaa Andrea Frecceron taidokkaan lupaavalla kannella ”silkkaa sankaruuttaan”. Kannessa Taikaviitan seurassa esiintyvä Superhessu hämää, sillä jo toisen sivun sisällysluettelosta selviää, ettei tätä muualla lehdessä nähdä - paitsi takakannessa vitsisarjan tähtenä. Suuren yleisön lempilapsi Taikaviitta taas loistaa peräti kolmen eri tarinan sivuilla. Käydäänpäs lehden tarinat läpi ennen enempiä nurinoita!                     

Johtosarjan, Taikaviitan tähdittämän Supersankarin eläketurvan, on käsikirjoittanut Bruno Concina ja piirtänyt Lucio Leoni. Näistä erityisesti Leonin nimi nostaa veden kielelle, onhan tämä vakuuttanut lukijat taidoillaan viime vuosina Aku Ankan taskukirjoissa ja Roope-sedissä Emanuela Negrinin kanssa tehtailemiensa Taikaviitta-tarinoiden myötä. Kyseiset sarjat ovat poikkeuksetta erottautuneet muiden viittasankarin kommelluksia kuvaavien sarjojen joukosta tusinakaavasta poikkeavan kuvituksen sekä aidosti kiinnostavien käsikirjoitusten ansiosta. Juonikuvioissa riittää sekä jännitystä että hauskuutta.                     
Tässä sarjassa on mukana vain toinen tähtiparivaljakon Leoni-Negrin osapuolista, mutta pettymystä on turha odottaa. Concinankin käsikirjoitus erottuu totutusta Taikis-muotista. Sarjan idea on hauska ja tuore, vaikka samankaltaisia tarinoita on ennenkin nähty (kuten pienoisklassikko Taikaviitan talouskriisi, joka nähtiin vasta uusintana Taskarin tähtihetket 2 –kirjassa). Leonin piirrokset ovat tuttuun tapaan teräksisiä. Mukava veto johtosarjaksi.

Lehden toinenkin tarina on Concinan käsialaa. Nicola Tosolinin kuvittama lyhyempi Viitta-sarja on pettymys. Ei juonensa tai piirrostensa takia, vaan siksi, että se julkaistiin juuri toukokuussa Taskarissa 389 (Vahtivuoro)! Silloin nimenä oli Sataa ja paistaa, nyt Kelikupla. Tarina on siis mitä luultavimmin käännettykin kahdesti. Puhekuplien eroavaisuudethan tämän lopulta paljastavat. Tällainen toiminta suututtaa, vaikka varmasti vahingosta onkin kyse. Tapaus ei ole ainutlaatuinen. Jonkinlaista tarkkaavaisuutta vaadin toimitukselta. Muuten tarina on ihan simppeli paketti, selkeästi tarkoitettukin tusinatarinaksi. Tosolinin piirroksista en ole oikein oppinut pahemmin pitämään, erityisesti tämän tulkinta Pellestä ei miellytä silmääni.                     

Seuraava tarina onkin odotettuakin odotetumpi pläjäys, nimittäin X-Mickey-tarinasarjan avaus. Italiassa kyseisestä sarjasta on saatu nauttia vuosikymmen sitten peräti 30. lehden verran. Sarjan osia on päätynyt myös esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan. Ropsun toimitus vihjailee vakiopalstallaan Päivän pamauksessa sarjan jatkumisesta lehden sivuilla. Käsikirjoittaja Bruno Ennan ja piirtäjä Alessandro Perinan tuotos Peilin takana osuu odotetusti napakymppiin. Tarinasta löytyvät johtosarjankin kohdalla mainitut jännittävyys ja hauskuus, tunnelmallisuudesta puhumattakaan. Sarjan väritys tuo paikoittain mieleen Taskareista tuttujen Tuplanolla-seikkailujen välillä jopa yliampuvilta tuntuvat väritykset. Tässä sellaista on turha pelätä. Väritys on lähempänä perinteistä tyyliä. Loistelias avaus jättää jälkeensä janon tulevia osia ajatellen. Voisin pitää jo varmana näidenkin näkemistä Ropsussa. Toimitus tekisi jättimäisen erheen, jos tällainen materiaali jätettäisiin ulkopuolelle.    
       
Lehden kolmas ja viimeinen Taikaviitta-seikkailu on Nino Russon ja Pier Dario Pennatin väsäämä Muokatut mielet. Tämä on, Kelikuplan ohella, juuri sitä, mistä tässäkin tekstissä on jauhettu, eli persoonatonta tusinaa, puhdasta hömppää, joka unohtuu välittömästi tarinan loppuessa. Yksi kolmesta Taikaviitan nimeä hehkuttavasta sarjasta oli siis kehuttava. Tämä on onneton saldo, vaikka pahempaakin on toki viime vuosina totuttu näkemään. Tällaiseen väliin tungen aina toiveeni vanhojen, Suomessa ennen näkemättömien Taikaviitta-klassikkojen julkaisemisesta. Vuosien vieriessä on tullut ilmi, että tällainen toive on jostain kumman syystä ilmeisen mahdoton toteuttaa. Kenties niitä säästellään hamaan tulevaisuuteen…
Takakannesta löytyy vielä Muokatuista mielistä tutun Pier Dario Pennatin Superhessu-hupailu Superjarrut, jota ei voi missään tapauksessa pitää lohdutuksena hahmon ystäville siitä, ettei tälle lupaavasta kannesta huolimatta ole omistettu sarjaa lehden sisäpuolelta. Erityisen surkuhupaisan tilanteesta tekee se, että yksi kolmesta Taikaviitta-tarinasta oli tosiaan julkaistu viime kuussa. Olisin mielelläni nähnyt tilalla jonkin rautaisen superhessuttelun. Ei lehti toki arvostelun kyynisyydestä huolimatta huono ollut. Neljästä pitkästä tarinasta kaksi oli hyviä, jopa loistavia. X-Mickeyn odotetusta saapumisesta Suomeen ei voi liikaa kiitellä. Sarja lupaa hyvää Ropsun tulevaisuudelle, jos ja kun siitä vain pidetään kiinni, kuten vahvasti oletan käyvän.          

Ja kuulkaas, ystävät, tämä numerohan päätyy nykystandardein peräti keskiarvon yläpuolelle!

tiistai 5. kesäkuuta 2012

Wreck-It Ralphista uusi hulppea kuva julki - sekä traileri!

Eiköhän kuva kerro enemmän kuin tuhat sanaa. Todella upealta kyllä näyttää!

Ja julkaistiinpahan myös uusi trailerikin!