Hae tästä blogista

tiistai 25. syyskuuta 2018

Barks-tietoutta suomeksi ja kovissa kansissa - Ankkamestarin salaisuus


Vaikka Suomi onkin tunnetusti tuhansien ankkafanien maa, ei täällä Pohjolan perukoilla julkaista kovinkaan paljoa fanaattisille faneille sopivia Disney-julkaisuja. Akateemisia tutkimuksia Disneystä nähdään aina toisinaan, mutta jos näitä ei lasketa, Disney-tietokirjallisuutta ei suomeksi pääse lukemaan kuin joskus ja jouluna, jos edes silloinkaan. Sarjakuvaneuvos Timo Ronkainen onneksi tekee parhaansa, että ankkatietoutta himoavat harrastajat saavat lukea myös suomenkielellä laadukasta ja ajantasaista tietämystä ja näkemystä erilaisista disneyana-ilmiöistä. Ronkainen on mies Ankkalinnan pamaus -fanzinen takana ja monille sarjakuvien ystäville tuttu myös erinäisten Sanoman julkaisemien Aku Ankka -julkaisujen esipuheiden kirjoittajana. Jos Suomessa ja suomeksi siis halutaan julkaista Carl Barksin tuotantoa käsittelevä kirja, kukapa muu tähän tehtävään olisikaan oikea henkilö ellei Ronkainen.

Vastikään julkaistu Carl Barks Ankkamestarin salaisuus (Zum Teufel, 2018) on oivallinen osoitus Ronkaisen kyvystä sekä tutkia Barksin rakastetuimpia tarinoita kulmasta, jota ei ennen itse ole tullut edes ajatelleeksi, ja toisaalta koota tarinoissa nähtyjä ilmiöitä, tapahtumia ja aiheita yhteen ja luoda niistä laajempia kokonaisuuksia esimerkiksi yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Kirjassa on yhteensä peräti 18. lukua eli esseetä, joista osa on nähty jossain muodossa jo Ankkalinnan pamauksenkin sivuilla tai muissa yhteyksissä. Kaikkiin teksteihin on kuitenkin tehty lisäyksiä, editointeja ja korjauksia, joten vannoutuneelle Ankkalinnan pamauksen lukijallekin artikkelit tuntuivat tuoreilta. Ja vaikka muun muassa Carl Barksin koottujen kolmeenkymmeneen kirjaan lisäosineen mahtui sarjakuvan lisäksi myös laajalti Barks -faktaa Geoffrey Blumin kirjoittamana, on Ronkaisen esseiden sisältö enempi sarjakuvien sisältöön ja teemoihin pureutuvaa kuin elämäkerrallinen Barks -muistio. Ja hyvä näin. Vaikka luultavasti Barksin tarinoita onkin jo pyöritelty yltympäriinsä kulmasta jos toisestakin tarkastellen, toimii kirjan esseet oivalliset eri aiheiden tiedon ja näkemysten kokoajina. Esimerkiksi Barksin kirjallisia lainauksia käsittelevä luku Ankkamestarin kirjahyllystä tuo esiin laaja-alaisesti sekä suoria että epäsuoria viittauksia, joita Barksin ankkatarinoissa on ollut. Osan viittauksista voinee tunnistaa helposti itsekin esimerkiksi tarinassa Karhukaruselli (esim. AA 39/2012) mainitaan suoraan Kultakutri ja kolme karhua , mutta osa viittauksista onkin jo selvästi haastavampia ja kysymys lieneekin lähinnä siinä, miten ihmeessä Ronkainen on ne voinut selvittää! Barksin mieltymys b-luokan länkkärikirjallisuutta kohtaan lienee ollut tiedossa jo aiemminkin, mutta näiden teosten löytäminen ja viittauksien havaitseminen vaatiikin jo selvää harrastuneisuutta.

Jos kirja tarjoaa vannoutuneelle ankistille paljon uusia kiehtovia näkemyksiä, ei jää satunnainen Akun lukijakaan tässä kirjassa vaille huomiota. Roope Ankan henkilöhahmoon ja sen kehitykseen vuosikymmenten aikana paneutuvan esseen luettuaan Roopeen osaa suhtautua ehkä aiempaa ymmärtäväisempi riistäjäkapitalisti ei ehkä olekaan oikea sana kuvaamaan tätä maailman rikkainta ankkaa! Esseet Ankkalinnasta asteroidille ja Vallankumous Horjustanissa käsittelevät historiallisesta näkökulmasta mielenkiintoisesti Barksin tarinoita. Yhdysvaltojen avaruusohjelma puhuttaa Barksin 1950-60 -luvun vaihteen tarinoissa, eikä kylmä sotakaan jäänyt Barksilta huomioimatta. Nämä kaksi esseetä ovat historiallisesta näkökulmasta kiehtovia ja tarjoaa historiadiggarille hauskan mahdollisuuden tarkastella, kuinka suosituissa lasten sarjakuvissa 1950-60 -lukua määrittäviä aiheita ja tapahtumia käsiteltiin. Eikä pidä unohtaa höpsismiä! Höpsismin ja sen hengellisen johtajansa professori Hupelon kautta tarkasteluun pääsee pseudotieteet ja tietenkin kolikonheiton jalotaito.

Ja koska kyseessä on Disney -sarjakuvia käsittelevä tietokirja, oli vähintäänkin kohtuullista että yhden esseen verran käsitellään myös Akun housuttomuutta ja vähintäänkin erikoisia sukulaisuussuhteita.

Kirjan voi tilata edullisesti suoraan kotiin esimerkiksi Turun sarjakuvakaupasta!

Carl Barks Ankkamestarin salaisuus
Zum Teufel 2018
ISBN: 978-952-5754-70-4
272 sivua

1 kommentti:

Severus kirjoitti...

Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta kirjalta, tämä voisi olla hyvä joululahja siskolle, joka fanittaa Barksia todella kovasti.