Hae tästä blogista

torstai 6. elokuuta 2009

Daan Jippesin haastattelu

Daan Jippes on eittämättä yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista Aku Ankka- piirtäjistä. Onpahan Jippes ehtinyt urallaan tehdä töitä myös Disney-animaatioiden parissa (esimerkiksi Aladdin-elokuva). Ankkalinnakkeella onkin ollut suuri kunnia saada haastatella kyseistä mestaria. Kysymykset vastauksineen voit lukea alta:

Missä synnyit ja vartuit?

Synnyin Amsterdamissa, Alankomaissa lokakuussa vuonna 1945. Asuin siellä 9-vuotiaksi asti. Perheeni muutti sen jälkeen 50 kilometriä etelään päin, lähelle Den Haagia.

Milloin aloit piirtämään omia sarjakuvia?

Ensimmäinen ammattimmaisempi työni oli suunnitella lauantailiite paikalliseen uutislehteen kesällä 1965. 10-vuotiaana valmistui ensimmäinen "pidempi" sarjakuvatarina, jonka käsikirjoitin ja piirsin. Kyseessä oli tällöin 18-sivuinen seikkailutarina. Lyhyen ajan sisällä tarinoita tuli viisi kappaletta lisää.

Pidätkö ketään Disney-artistia esikuvanasi?

Minun "sankarini" Disney-piirtäjistä ovat seuraavat henkilöt 40-luvun taitteesta: Carl Barks, Floyd Gottfredson, Manuel Gonzales (sunnuntai-Mikit), aikainen Paul Murry (Veli Kani, Jose Carioca, Panchico, Pikku Hukka, Mikki Hiiri) ja Harvey Eisenberg (Pikku Hukka, Hiawatha). 

Onko sinulla jotain tiettyä Disney-hahmoa, jota mieluiten piirrät?

Aku Ankka on Ankkalinnan "palkitsevin" hahmo, jonka ympärille on mukavinta luoda tarinoita. Kuusi kuukautta sitten tein myös kaksi lyhyempää tarinaa, joiden päähahmona oli Hansu Hanhi. Hansua on hauska käyttää päähahmona, kun hän on niin pöhkö. Hän on vähän kuin Hessu Hopo, mutta ei niin "tarmokas".

Kuinka kauan yhden tarinan tekeminen kestää keskimäärin? 

Keskimääräisen tarinan tekemis- ja valmistusaikaa on mahdotonta laskea tarkasti. Ensimmäiseksi tarvitaan aikaa siihen, että tarinan käsikirjoitus tulee valmiiseen muotoonsa. Vasta SILLOIN aloitan piirtämistyön. Juonen hahmottaminen voi joskus kestää tavallista pidempään. Tässä tapauksessa esimerkiksi tarvitaan enemmän tarkkaavaisuutta.
Keskimääräinen aika 10-sivuisen tarinan valmistumiselle on noin 5-7 viikkoa, sisältäen myös toimitukselliseen hyväksyntään kuluvan ajan.


Mikä tekee Ankkojen piirtämisestä mieluisaa työtä?

Akun tärkein ominaisuus käsikirjoittajalle on hänen ALHAINEN ITSETUNTONSA. Aku on aina lähtenyt kohti haasteita, asettaen samalla esteitä epäonnistuakseen niissä. Aku on todellinen seikkailuiden luoja!

Työskenteletkö Disney-hahmojen parissa vain piirtäessäsi, vai onko hahmot osa elämääsi myös vapaa-ajalla?

Aku on osa vapaa-aikaani vain silloin, kun tapaan ihmisiä, jotka pyytävät "pientä piirrustusta" minulta. Esimerkkinä nimmarinjakotilaisuus kirjamessuilla. Mutta voit hyvin kysyä: onko se TODELLA vapaa-aikaa?

Voisitko kertoa meille suosikkihetkesi Disney-artistina?

Minun suosikkihetkeni Disney-artistina ei välttämättä ole ollut sarjakuvapiirtäjänä. Nautin ajasta, jolloin toimin animaatioiden storyboard-artistina. Kun suunnittelin osia elokuvakomedioista, minun täytyi selittää niitä nopeiden luonnostelmien avulla. Voin näyttää animaatiossa paljon enemmän VIVAHDUKSIA kuin sarjakuvan sivulla.
Terveiset fanisivun ystäville!


Tuhannet kiitokset Daan Jippesille haastattelusta! Thanks a million, Daan!

Ei kommentteja: