Sivut

lauantai 4. elokuuta 2012

Arvostelu: Aku Ankan taskukirja 392

Aku Ankan taskukirja 392: Tuplanolla ja Olympoksen arvoitus

Viimeisen kesäkuukauden taskari viittaa sisältöineen mukavasti ajankohtaiseen aiheeseen, kuten kannestakin voi päätellä, meneillään oleviin olympiakisoihin.

Kansitarina onkin kirjan pisin ja ehdottomasti kiinnostavin pokkarin seitsemästä tarinasta.  Nimekkään tekijäkaartin omaava Tuplanolla-tarina vie Akun ja Kia K:n aina Englantiin saakka. Kaksikko selvittää Britannian salaisen palvelun kanssa Toimistolta varastettua laatikkoa, joka sisältää Olympos- koodin. DNatleetti-niminen ohjelma antaa urheilijalle moninkertaiset voimat, minkä ansiosta kisojen voittaminen olisi lasten leikkiä. 110-sivuun on jälleen saatu mahtumaan yllättäviä juonikuvioita, oikeaa historiaa ja esitetäänpä tarinan puolessa välissä kysymystä päähenkilön mahdollisesta kuolemasta, mikä nyt on vain jännityksen luomista, sillä kaikkihan tietävät, ettei Aku nyt mihinkään tästä maailmasta häviä. Erityisesti tarinan alkupuolen kuvitus on kaunista katseltavaa, josta kiittäminen on mestaripiirtäjiä Paolo Motturaa ja Giorgio Cavazzanoa. Cavazzano onkin piirtänyt kiinnostavan Taikaviitta2000-universumiin liittyvän yksityiskohdan tarinan kolmannen sivun toiseksi viimeiseen ruutuun.

Ajankohtaisena voisi tietenkin pitää myös muutamaa muutakin kirjan tarinaa, sillä lomatunnelma on niissä vahvasti läsnä. Parhaimpana erilaisuutena kirjan lyhyemmistä tarinoista on ehdottomasti mainittava huumorimestari Enrico Faccinin 13-sivuinen täysin puhetta vailla oleva aurinkoinen vitsisarja. Faccini on jälleen kerran löytänyt kuvituksen keinoin kaiken tarpeellisen ja pääosassa olevan Touhon ilmeet ja reaktiot saavat lukijan oikeasti, jos ei nyt ääneen nauramaan, niin takuuvarmasti ainakin hymyilemään.

Viime kuun kirjan päättävän sarjan sympaattisen pienelle välinäytökselle jatkoa olevassa johtosarjassa Aku vie sukulaispoikansa lapsuutensa ajan huvipuistoon, mikä ei kuitenkaan ole säilynyt aivan yhtä hohdokkaana nykypäivään, mitä se Aku lapsuudessa oli ollut. Carol ja Pat McGreal evät yllätä tässäkään tarinassa. Joukkoon on ahdettu jälleen kerran arkipäiväinen aihe, jota tulee sotkemaan älyvapaa rikollisporukka.
Paolo Motturan taidokasta kuvakerrontaa
Sen sijaan kirjan Mikki-tarina on miellyttävää luettavaa ja katseltavaa. Parivaljakko Bruno Sarda ja Massimo De Vita ovat saaneet aikaiseksi kauniin kesähenkisen purjehduskilpailun ympärillä kulkevan tarinan. Sarja on jälleen loistava esimerkki siitä, kuinka syvällinen hahmo Musta Pekka voi parhaimmillaan olla. Mikin ja Pekan yhteisen ”kaveri/vihollissuhteen” ruotiminen on ollut läsnä ennenkin italialaiskirjoittajien tarinoissa - joissain enemmän ja joissain vähän vähemmän. Joka kerta se luo Pekan hahmosta rakastettavamman henkilön.

Toukokuisessa tuplataskarissa oli julkaistu lyhyt Taikaviitta-tarina, joka sittemmin nähtiin täällä meillä suomessakin heti kesäkuun Roope-sedässä. Tässä taskarissa on jälleen käynyt samanlainen ”vahinko”. Heinäkuun Roope-sedässä julkaistu Sergio Cabellan yksisivuinen vitsisarja ”Hyppy korkeuksista” julkaistaan tässä taskarissa nimellä ”Uskalias uimahyppy”. Vaikka sarja onkin vain sivun mittainen, niin on se silti jälleen varoittava esimerkki siitä, että tällaisia pikku uusintoja voidaan nähdä jatkossakin. Toimitus voisi ottaa itseään niskasta kiinni ja olla tarkkaavaisempi tulevaisuudessa, ettei tällaista sattuisi ainakaan ihan näin usein.

Muuten taskari on jälleen tasaisen hyvälaatuista luettavaa, tällä kertaa ilman tympäisevää Taikaviittaa.
Syyskuussa on sitten perinteisen triplataskarin vuoro ja tällä kertaa koko 768-sivuinen kirjajärkäle on saanut kultaharkon muodon kiiltävine kansineen ja keltaisine sivuineen.
Takakannen mainosteksti kuuluukin: ”–Syyskuussa alkaa kultaryntäys”.

Kirjan tarinat

Kaikkien aikojen loma - Carol & Pat McGreal/Massimo Fecchi
Toisenlainen loma - Riccardo Secchi/Ettora Gula
Vapauden tuuli – Bruno Sarja/Massimo De Vita
Merta päin! – Enrico Faccini
Uskalias uimahyppy - Sergio Cabella
Tuplanolla ja Olympoksen arvoitus - Francesco Artibani/Giorgio Cavazzano, Paolo Mottura, Francesco D'Ippolito ja Marco Gervasio
Kummituskäsi - Carlo Panaro/Ettora Gula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti