Sanoma Magazinesin julkaisema lehdistötiedote:
Vuonna 1968 Suomessa vallattiin Vanha ja Pariisissa noustiin barrikadeille. Myös Ankkalinnassa nähtiin suorastaan radikaalia menoa, vaikka sikäläinen mellastus painikin tosimaailman tapahtumiin verrattuna höyhensarjassa.
Kaksiosainen ja yhteensä lähes 1700-sivuinen ankkakronikka, Aku Ankan näköispainos 1968, paketoi reilun neljänkymmenen vuoden takaiset huikeat seikkailut yksiin kansiin. Vuosikertaa värittävät vanhojen piirtäjämestareiden taidokkaat tarinat, ja sivuilla seikkailee liuta klassikkohahmoja Moby Ankasta aina Mainioon Matami Mimmiin. Ja jos eivät hullun vuoden hullut tapahtumat ihan sellaisinaan Aku Ankan tarinoissa näykään, on iskevää ajankuvaa tarjolla tapahtumapaikkojen ja hahmojen kautta runsaasti.
Parasta Barksia ja muikeinta Murryä
Vuosi 1968 oli Carl Barksin jatkosarjojen kulta-aikaa, ja Barksin kynänjäljestä saadaankin nauttia lähes 200 sivun verran. Vuosikerran legendaarisia pitkiä seikkailuja ovat muun muassa Kirkontornin huilunsoittaja, Karhukoplan kavalat konnat, Mayakeisarin kruunu sekä Kultaa ja kalavelkoja. Paul Murryn lyömättömistä jatkosarjoista taas nähdään muun muassa tarinat Kadonnut kaupunki ja Kauniin Helunan ryöstö, joka on itsensä Superhessun syntytarina. Barksin ja Murryn lisäksi taidonnäytteensä vuoden -68 Akkareihin ovat antaneet muiden muassa Tony Strobl sekä italialaismestari Romano Scarpa.
Aku Ankan vuosikerta -68 on tulvillaan myös klassikkohahmoja, joihin nykyään törmää vain ani harvoin: mainio merikarhu Moby Ankka, Pelle Pelottoman neropatti veljenpoika Tarmo, kaikkien kalsarisankarien esikuva Superhessu, liukasloitsuinen Mainio Matami Mimmi sekä kaikkien tieteenalojen erikoisasiantuntija Taavi Ankka seikkailevat kaikki vuoden huikeissa tarinoissa.
Hodareita, spagettia ja paukkujyviä
Ankkamaailmankuvaa avartavat esipuheet kirjoihin ovat kirjoittaneet toimittaja Jukka Rislakki ja ankka-asiantuntija Timo Ronkainen. Omassa puheenvuorossaan Jukka Rislakki kuvaa lapsuutensa lukukokemuksia elävästi: ”Aku Ankasta näimme ulkomaiden elämää ja opimme erilaisia kansanperinteen muotoja. (--) Opimme, mikä on mistelin rooli jouluna, millainen on meksikolainen karkkiyllätys, mitä tekee koulupoliisi, millaiset ovat lumikengät, mikä on paloposti ja mikä moottorireki. Tutustuimme hot dogiin, spagettiin ja paukkujyviin. Tuskin maltoimme odottaa, milloin Suomeen tulisi se ihmeellinen ’näköradio’, jota Aku ja Mikki joskus katsoivat”. Lukeminen kannattaa, aina.
Aku Ankan näköispainos 1968
• Suositushinta 51 €
• Kaksi osaa, molemmissa 840 sivua
Amiable post and this mail helped me alot in my college assignement. Thank you for your information.
VastaaPoista