Walt Disneyn veljenpoikana tunnetuksi tullut Roy Edward Disney on menehtynyt vatsasyöpään kalifornialaisessa sairaalassa 16. joulukuuta ollessaan 79- vuotias.
Roy kävi elämänsä aikana läpi monia riitoja Disneyn studioiden kanssa ollen välillä myös yrityksen johdossa töissä - loppuaikoinaan Disney-yhtiöiden neuvonantajana. Hän kuului siihen vanhaan koulukuntaan, joka halusi pitää yllä Disneyn mainetta animaatioiden saralla. Kun muut yrityksen johdossa eivät tähän lämmenneet, perusti Roy mm. "Save Disney" -kampanjan pyrkimyksenä saada studioiden päämiehien katseet taas animaation puoleen. Huolimatta siitä, ettei Roy aina kuulunutkaan Disneyn varsinaiseen hallitukseen, oli hän silti yksi suurimmista yksittäisistä Disney-yhtiön osakkeenomistajista noin prosentin osuudellaan.
On pitkälti Royn ansiota, että 1990-luvulla Disney-animaatio lähti uuteen nousuun. Hänen aikanaan julkaistiin muun muassa klassikoiksi muodostuneet Pieni Merenneito, Leijonakuningas, Aladdin sekä Kaunotar ja Hirviö. Henkilökohtaisesti Roylle tärkein elokuva oli mahdollisesti kuitenkin Fantasia 2000, joka jatkoi siitä mihin Walt aikoinaan jäi omalla Fantasia -elokuvallaan.
Roy oli myös innokas purjehtija rikkoen tälläkin saralla ennätyksiä. Eikä pidä unohtaa sitä, että California Maritime Academy nimesi hänet myös kunniatohtoriksi.
Walt Disney kuoli aikoinaan 15. joulukuuta, joten Roy menehtyi lähes samana päivänä setänsä kanssa - toki kuitenkin eri vuosina.
Kiitos, Roy, ja lepää rauhassa...
Roy-setä piti huolen myös Treasures DVD-sarjoista, tai laittoi ainakin alulleen. Ja hän saattoi Destinon, Dalín ja Disneyn vanhan yhteistyön loppuun. Vaikka tuskin lopputulos on aivan sitä mitä W&D suunnittelivat. Waltin nimmaria ei mulla ole, mutta Royn on.
VastaaPoistaRIP.
Usein jää huomaamatta se, kuinka tuottelias Roy itse asiassa olikaan. Ja mitä Disneyn nimmareihin tulee, itseltänikin löytyy Royn signeeraus, Waltin ei.
VastaaPoistaTulipa mieleeni, Roy saattoi olla takana siinäkin, että Barks sai Disney-legends -palkinnon D-yhtiöltä.
VastaaPoistaHyvinkin mahdollista.
VastaaPoistaRoy halusi pitää yllä Disneyn perinteisiä arvoja, ja vaikka Disney ei Yhdysvaltojen sarjakuvamarkkinoita valloittanutkaan, on se kuitenkin ollut aina tärkeä markkinointikanava. En tiedä sitä, kuinka paljon Roy sarjakuvia arvosti, mutta kyllähän hän ainakin Barksin tunsi/tiesi, kirjoittihan Roy hänelle muistokirjoituksenkin aikoinaan (joka myös Pamauksessa julkaistiin, eikö)...