Sivut

keskiviikko 25. elokuuta 2010

Arvostelu: Toy Story 3

Ensimmäinen arvostelu Toy Story 3 tuli vastaan. Kirjoittajana toimii Päivi Laajalahti ja se on julkaistu alunperin Episodissa:
Lucasfilmin digitaalisen tuotannon osastosta alkunsa saanut Pixar loi vuonna 1995 ensimmäisellä Toy Storylla, joka nosti rimaa kaikille sen jälkeen tuotetuille animaatioille niin tekniikassa kuin sisällössäkin. Enää eivät Hollywoodinkaan animaatiot olleet vain perheen pienimmille suunnattuja, teemoiltaan yksiulotteisia piirrettyjä, vaan niiden tarinat alkoivat vetää vertoja näytellyille elokuville – niistä tuli aidosti koko perheen elokuvia.
Neljä vuotta myöhemmin samainen John Lasseter jatkoi ensimmäisessä Toy Storyssa esiteltyjen hahmojen, sheriffi-Woodyn ja avaruusmies-Buzzin seikkailua. Jatko-osa oli jälleen mestarillista digianimaatiota yhdistettynä mielenkiintoiseen tarinaan, ja se viimeistään sinetöi Pixarin paikan animaatioiden huipulla.
Elokuvien – ja varsinkin animaatioiden – jatko-osat aiheuttavat helposti reaktion, jossa yhdistyy epäusko alkuperäisen uudelleenlämmittelystä, mutta toisaalta myös pieni toivonkipinä siitä, että jatko-osassa voisi kokea edes pienen osan alkuperäisestä tunnelmasta. Nyt, 15 vuotta ensimmäisen Toy Storyn jälkeen, Disneyn kanssa yhdistynyt Pixar tuo Woodyn ja Buzzin jälleen valkokankaalle ajalle tyypillisesti kolmeulotteisena.
Aikaa on kulunut myös lelujen maailmassa, sillä lelujen isoksi kasvanut omistaja Andy (äänenä John Morris / Max Wiberg) on muuttamassa pois kotoa ja suuntaamassa opiskelemaan. Andyn tutuksi tullut huone on siis tyhjennettävä pikkusiskon käyttöön, ja niin poika joutuu äidin käskystä tekemään päätöksen, mitä tehdä lapsuutensa rakkailla leluilla.
Leluystävämme odottavat kauhulla mahdollista tulevaisuutta kaatopaikalla, mutta kiltti Andy pakkaa heidät jemmaan ullakolle. Sekään ei ole leikkimistä kaipaavien lelujen näkökulmasta kovin hyvä, mutta sentään kaatopaikkaa parempi vaihtoehto.
Matkalla ullakolle lelut kuitenkin vahingossa joutuvat lahjoitetuksi Päivänpaisteen päiväkotiin. Aluksi täydelliseltä vaikuttava tulevaisuus päiväkodin kaikkien lasten leikkitovereina on täynnä yllätyksiä, niin hyviä kuin huonojakin.
Päiväkodissa Woody (Tom Hanks / Antti Pääkkönen) ja Buzz (Tim Allen / Santeri Kinnunen) ystävineen tapaavat uusia leluja kuten mansikalta tuoksuvan pehmonalle Tuhti Karhunhalin (Ned Beatty / Markku Huhtamo) sekä muotia ymmärtävän Kenin (Michael Keaton / Eppu Salminen), joka pehmenee täysin nähdessään Barbien (Jodi Benson / Krisse Salminen). Leluja eivät kohtele kaltoin pelkästään Sidin (Toy Story) kaltaiset kauhukakarat vaan myös toiset, huonosti pidetyt lelut voivat olla vinoon kasvaneita ja siksi ilkeitä toisilleen. Ja niin joutuvat Andyn lelutkin hurjaan seikkailuun paetessaan päiväkodista kuin vankilasta ikään.
On lähes käsittämätöntä, miten lelujen elämästä kertova animaatio voi olla yhtä aikaa uskomattoman hellyttävä ja hauska, mutta vaikuttavuudessaan sydämeen käypä. Toy Story 3 kumoaa yleisesti vallalla olevan käsityksen, ettei jatko-osa voi olla hyvä, sillä sen tarina on raikas, inspiroiva ja liikuttava, mutta se ei missään vaiheessa unohda aikaisemmille osilleen tyypillistä huumoria ja tietynlaista itseironiaa. Se on taustavireeltään vakava elokuva, vaikka ei sellaiselta ulospäin näytäkään, sillä se käsittelee niin kuolevaisuutta kuin ihmisarvoakin samaan tapaan kuin esimerkiksi animaatio-Oscarin tänä vuonna voittanut Up – Kohti korkeuksia.
Toy Story 3 on visuaalisesti upea – mitä muuta Disney/Pixarilta voisi odottaakaan – mutta visuaalisuus toimii vain tärkeimmän ainesosan, tarinan, tukena, ja esimerkiksi kolmiulotteisuus on pelkästään mukavaa plussaa. Elokuva on kaunis, älykäs, syvällinen ja täynnä hersyvää, aitoa huumoria, joka viihdyttää koko kestonsa ajan ja saa nauramaan ääneen, joskin loppupuolella saattaa joutua kuivailemaan hieman silmänurkkiaankin. Vielä jälkeenpäinkin liikuttava animaatio on sarjan ehdottomasti syvällisin.
Ne, jotka pelkäsivät Pixarin luovuuden kärsivän sen yhtyessä Disneyyn, voivat nyt viimeistään huokaista helpotuksesta. Toy Story 3 on yksi vuoden parhaista elokuvista.

Tulevana perjantaina (27. elokuuta) on elokuvan Suomen ensi-ilta. Jaksatteko vielä odottaa!?

Kaksin karkuteillä (Tangled)

Tähkäpäästä kertova Kaksin karkuteillä (Tangled, aiemmin Rapunzel) tulee, joten julkaistaanpas muutamia kuvia. Mainion näköistä jälkeä, etten sanoisi!

tiistai 24. elokuuta 2010

Disney kahmii mainetta ja kunniaa Emmy-gaalassa

Disney ja sen tytäryhtiöt veivät parhaille televisiosarjoille jaettavia Emmy-pystejä tänäkin vuonna. Alla kategoriat, josta pytyt pokattiin (en löytänyt kategorioiden suomennoksia joten jouduin olemaan hieman luova. Korjatkaa, jos olen jossain kohdin mokannut ja pahasti):

  • Paras casting komedia-sarjassa: Jeff Greenberg (Modern Family, ABC)
  • Paras meikkaus yksikamera-sarjassa: Norman Leavitt, Brigitte Bugayong & Michele Teleis (Greyn anatomia (Suicide Is Painless) ABC)
  • Paras varietee/musiikkiohjelman puvustus: Rodney Munoz (Jimmy Kimmel Live (Jakso 09-1266), ABC)
  • Paras kampaus monikamera-sarjassa: Mary Guerrero, Kimi Messina, Jennifer Mazursky, Maria Valdivia, Cynthia Romo & Cyndra Dunn (Dancing With The Stars (Jakso 902A), ABC)
  • Paras taiteellinen ohjaus musiikki-, varietee- tai nonfiction-ohjelmassa: David Rockwell & Joe Celli (82nd Annual Academy Awards (Oscar-gaala), ABC)
  • Paras komediasarjan leikkaus: Ryan Case (Modern Family, (Pilot), ABC)
  • Paras draamasarjan leikkaus (yksikamera-sarja): Stephen Semel, Mark J. Goldman, Christopher Nelson & Henk van Eeghen (Lost (The End), ABC)
  • Paras animaatio-ohjelma:  Chris Williams, John Lasseter, Dorothy McKim, Stevie Wermers-Skelton & Kevin Deters (Disney Prep and Landing, ABC)
  • Paras yksilöllinen animaatiosaavutus: Andy Harkness (Disney Prep and Landing, ABC), William M. George III (Disney Prep and Landing, ABC) & Joe Mateo (Disney Prep and Landing, ABC)
  • Paras stunttien koordinointi: Danny Weselis (FlashForward (No More Good Days), ABC)
  • Paras äänitys komedia- tai draamasarjassa: Stephen Tibbo, Brian R. Harman, Dean Okrand (Modern Family (En Garde), ABC)
  • Paras tekninenohjaus, kameratyöskentely, video-ohjaus: Chales Ciup, Brian Reason, Hector Ramirez, Larry Heider, Dave Levisohn, Bert Atkinson, Bettina Levesque, Adam Margolis, Easter Xua, Damian Tuffereau, Mike Malone & Chuck Reilly (Dancing With The Stars (Jakso 909A), ABC)
  • Paras lastenohjelma: Peter Murrieta & Kevin Lafferty (Wizards of Waverly Place: The Movie, Disney Channel)
  • Paras tositv-ohjelma: Jamie Oliver, Ryan Seacrest, Craig Armstrong, Adam Sher, Roy Ackerman, Charles Wachter, Zoe Collins, Jason Henry, Anthony Carbone & Joe Coleman (Jamie Oliver's Food Revolution, ABC)

Lisäksi Randy Newman voitti pystin parhaasta alkuperäisestä musiikista ja sanoituksesta kappaleella "When I'm Gone USA". Tämän laulun voit kuulla TV-sarjassa Monk, joka ei ole Disneyn tuotantoa. Randy Newman on kuitenkin Disney-elokuvien ystäville tuttu, onhan hän säveltänyt Toy Story- elokuviin sekä Prinsessa ja sammakko- animaatioon upeat kappaleet.

perjantai 20. elokuuta 2010

Saksalaispoika yllättyi: Aku Ankassa Hitler!

Iltalehti uutisoi seuraavaa:
Kovasti Adolf Hitleriä muistuttava hahmo löytyi saksalaisesta Aku Ankan -taskukirjasta.
Saksalaisessa Aku Ankan -taskukirjan tarinassa Die Superschurkenschule (Superroistojen koulu) yhtenä roistona yrmistelee Adolf Hitleriä muistuttava hahmo. Viiksiä ja kampausta myöten esikuvansa näköinen sarjakuvahahmo on yksi viidestätoista roistosta.
Sarjakuva-Adolfin huomasi berliiniläinen Max von Melle, joka raportoi havainnostaan Bild-lehdelle.
Kustantaja Egmontin mukaan kyseinen sarjakuva on tehty vuosina 2006 ja 2007 Tanskassa. Piirros oli italialaisen ja käsikirjoitus yhdysvaltalaista alkuperää.
- Sarjakuvaan oli ilmeisesti tarkoituksena lisätä ironinen sutkautus historiasta ja asettaa hahmo superroistojen joukkoon, Elke Schickedanz kustantamolta kommentoi lehdelle.
Eipä ole poika mahtanut lukea varhaisia Mikki- sanomalehtistrippejä. Näissähän Hitler oli paikoitellen jopa vakiohahmona, jota vastaan Mikki taisteli. Nämä tietenkin tehtiin maailmansodan aikaan ja ovat oman aikansa kuvaajia. Näitä tarinoita on julkaistu hyvin harvakseltaan enää sotien jälkeen.

torstai 19. elokuuta 2010

Aivan uusi Barks-tarina löydetty!

Lentävä matto- niminen tarina, joka Suomen Aku Ankassakin on nähty 1970-luvulla, on paljastunut Carl Barksin kynäilemäksi! Tarinaa on varmasti muokattu, mutta käytännössä voimme pitää tätä tarinaa uusvanhana Barks-kertomuksena. Alkuperäinen Barks-käsikirjoitus löytyy Cbarks.dk- sivustolta.

Kiitos uutisesta, Timo Ronkainen!

Don Rosa tulossa Suomeen

Marraskuussa saamme jälleen itsensä Don Rosan Suomeen! Ilmeisesti hän matkaa ainakin Lahteen, muusta ohjelmasta ei vielä ole tietoa. Lisää informaatiota tulossa heti, kun jotain jostain tiedetään...

lauantai 14. elokuuta 2010

Toy Story 3 kaikkien aikojen menestynein animaatio

Toy Storyt ovat olleet valtava menestys jo ensimmäisestä elokuvasta asti. Mutta nyt näyttää siltä, että sarjan kolmas osa on ylittänyt kaikki odotukset. Vasta torstaina tiedotettiin, että Toy Story 3 on kaikkien aikojen menestynein Pixar-elokuva ja vain vaivainen päivä ehti kulua kun elokuvasta tuli myös menestynein animaatioelokuva ikinä! Ja toisaalta, elokuva on myös 14. menestynein elokuva ikinä (listassa on siis IHAN kaikki elokuvat). Varsin kelvollinen suoritus joukolta leluja...

Suomen ensi-iltansa elokuva saa 27. elokuuta. Tuskin maltan odottaa!

tiistai 10. elokuuta 2010

Cavazzano-näyttely Italiassa

Miranossa, Venetsiassa pidetään Giorgio Cavazzano-näyttely jossa on näytillä satoja töitä itse maestrolta. Jos Venetsiaan olette sattumoisin matkalla, kannattaa pistäytyä. Tosin tämä näyttely lienee jo aivan kylliksi hyvä syy pieneen Italian reissuun. Näyttely on avoinna 27. elokuuta - 19. lokakuuta.

Ankkalinnan Pamaus #23

Uusi Ankkalinnan Pamaus on ilmestynyt! Kyseessä on volyymin viimeinen numero, joten muistathan uusia tilauksesi hetimiten. Uusin numero pitää sisällä seuraavanlaista infoa:

Gottfredsonin Mikit - historiallinen katsaus.
Alati huononevien ankkojen arvoitus.
Suomalaiset Disneyn vuokra-VHS:t ja niiden keräily.
Retta Scott ja Disneyn muut naisanimaattorit.
Disneyn arkistot 40 v.
Pentti Hauhiala
Dokumentti Don Rosasta
Giorgio Cavazzano

Ja tietenkin paljon muuta! Erinomainen lehti jälleen, etten sanoisi!

Lehden voi tilata Ankkalinnan Pamauksen omilta sivuilta, mutta myös Kulku-Katin pojasta (Läntinen Brahenkatu 12, Helsinki) voi ja kannattaakin lehteä tiedustella.

maanantai 9. elokuuta 2010

Ankkalinnan matkaopas julkaistu Saksassa - koska Suomeen?

Saksalaisethan ovatkin varsin vannoutunutta Ankka-kansaa! Ovat menneet ja julkaisseet matkaoppaan ja kartan Ankkalinnan ihmeistä. Menkää ja ostakaa, varmasti valloittava opus vaikkei saksan kieli olisikaan täysin hallussa. Tällaista kaivattaisiin Suomeenkin, vai mitäpä tuumaatte. Suomalaista julkaisua odotellessa saksalaisen painoksen voi kuitenkin tilata itselleen ainakin Amazonista.

Legenda epäonnen perjantaista elää myös Suomessa​: Perjantai 13. päivän epäonni on Aku Ankalle arkea

Sanoma Magazinesin julkaisema lehdistötiedote:

Perjantai 13. päivä tunnetaan ympäri maailmaa epäonnen päivänä. Päivään liittyy paljon uskomuksia, mutta miten siitä selviää maailman kuuluisin epäonnensoturi Aku Ankka?

Epäonnestaan kuuluisa Aku Ankka on munittu 13. päivä maaliskuuta vuonna 1934. Tämä ei kuitenkaan selitä ankkaraukan epäonnea, sillä kyseessä oli tiistai. Luku 13 näkyy myös Akun auton rekisterinumerossa 313, joka on amerikkalaisittain kirjattuna Akun syntymäpäivä 3/13.

LUKU 13 AKUN ELÄMÄSSÄ: Syntymäpäivä 13.3. Rekisterinumero 313  

”On hyvin tulkinnanvaraista, johtuuko Akun huono tuuri puhtaasti epäonnesta vai Akun omasta toiminnasta. Aku on luonteeltaan äkkipikainen ja harkitsematon, mikä saattaa aiheuttaa sen, että asiat lähtevät menemään ihan hirvittävällä tavalla pieleen”, naurahtaa Aku Ankan päätoimittaja Jukka Heiskanen.

Epäonnen perjantai 13. päivä tunnetaan ympäri maailmaa

Legenda perjantai 13.päivän huonosta onnesta tunnetaan ympäri maailmaa, erityisesti länsimaissa. Päivään liittyvällä pelolla on jopa oma diagnoosinsa – paraskavedekatriafobia. Triskaidekafobia puolestaan on numeron 13 pelkoa. Joistain hotelleista maailmalla saattaa puuttua kokonaan kerros 13 tai huone 13. Numeroa 13 on kaihdettu myös lentokoneissa, eikä penkkiriviä 13 aina löydy.

Perjantai 13. päivä juurtui historiaan epäonnen päivänä, kun Ranskan kuningas Filip IV hyökkäsi Temppeliherrojen järjestöä vastaa perjantaina 13. lokakuuta vuonna 1307. Tästä alkoi järjestön tuhoaminen ja vaino.

Suomalaiset ovat EU-maiden kansalaisista vähiten taikauskoisia. EU-komission tiedebarometrin mukaan suomalaisista noin yksi viidestä uskoo onnennumeroihin, kun koko EU:ssa luku on kaksi viidestä. Onko Aku Ankka taikauskoinen, päätoimittaja Jukka Heiskanen?

”En usko, että Aku on kovin taikauskoinen tai pelkää 13. päivä perjantaita. Akulla kaikki päivät voivat olla huono-onnisia, epäonni kun on Akun arkea.”

Ankkalinnassa numero 13 ei välttämättä merkitse epäonnea – Hannu Hanhelle numero 13 on usein sekä onnen että voittoarvan numero.

keskiviikko 4. elokuuta 2010

Toy Story- lehti Suomeenkin!

Vielä elokuun aikana Suomessakin julkaistaan Toy Story 3- elokuvan kunniaksi lehti, joka on omistettu kokonaan kyseisen elokuvan sankareille. Ilmeisesti lehti ei ole jäämässä vain yhteen numeroon, vaan jatkossakin saamme seurata lelujen elämää painetussa mediassa. Lehti sisältää sarjakuvaa ja muuta hulvatonta viihdettä.

Tarkemmat tiedot julkaistaan Ankkalinnakkeessa heti, kun lehden sisällöstä on enemmänkin tietoa saatavilla.

tiistai 3. elokuuta 2010

Inception-elokuva onkin Don Rosan käsialaa!

Unelmoiden läpi elämän on Inception? Onko joku Ankkalinnakkeen kävijä mahdollisesti jo nähnyt elokuvan? Ovatko tarinat hyvinkin samankaltaisia? Kertokaa toki omat mietteenne!

Uutinen on alkujaan bongattu Videogum.com- sivulta.