Hae tästä blogista

torstai 6. huhtikuuta 2017

Vuoden 2017 Disney Legendat julki

Tämänvuotiset Disney Legendat on julkistettu. Vuodesta 1987 asti The Walt Disney Company on myöntänyt Disney Legenda -arvonimiä ja -palkintoja henkilöille, jotka ovat työllään vaikuttaneet yrityksen toimintaan erityisellä tavalla. Nimityksiä tehdään nykyisin joka toinen vuosi ja kunnian ovat saaneet muiden muassa Carl Barks, Floyd Gottfredson, Ub Iwerks, Al Taliaferro sekä Disneyn "yhdeksän vanhaa miestä".

Tänä vuonna nimettyjen Legendojen kunniaksi pidetään palkintoseremonia 14. heinäkuuta D23 Expo -tapahtumassa Kalifornian Anaheimissa. Seuraavat henkilöt pääsevät nimekkääseen kunniagalleriaan:

Carrie Fisher - Joulukuussa menehtynyt näyttelijä tuli tunnetuksi Star Wars -elokuvien prinsessa Leiana. Fisher nähdään tässä roolissa vielä tulevana joulukuuna ensi-iltansa saavassa seuraavassa Star Wars -elokuvassa The Last Jedi. Näyttelijätyönsä lisäksi Fisher kirjoitti niin kirjoja, näytelmiä kuin elokuvakäsikirjoituksiakin.

Clyde "Gerry" Geronimi - Vuonna 1931 Disneyn studioille saapunut animaattori ja ohjaaja työskenteli niin lyhytpiirrettyjen kuin kokoillan animaatioiden parissa. Geronimin ohjaama Pluto-animaatio Ojenna auttava tassu voitti Oscarin vuonna 1941. Pitkistä animaatioista hän oli mukana ohjaamassa esimerkiksi Kolmea caballeroa, Tuhkimoa, Liisaa Ihmemaassa, Peter Pania, Kaunotarta ja Kulkuria, Prinsessa Ruususta sekä 101 dalmatialaista. Geronimi kuoli vuonna 1989.

Manuel Gonzales - Disneyn sunnuntaisarjojen työmyyrä on tullut suomalaisillekin lukijoille hyvin tutuksi niin Aku Ankka -lehdestä kuin sanoma- ja aikakauslehdistäkin. Gonzales aloitti Mikki Hiiri -sunnuntaisarjojen piirtämisen vuonna 1938 ja jatkoi työskentelyä myös muiden hahmojen parissa aina 1980-luvulle saakka. Gonzales menehtyi vuonna 1993.

Mark Hamill - Näyttelijän tunnetuin rooli on Luke Skywalker Star Wars -elokuvissa. Hamill on kunnostautunut myös ääninäyttelijänä. Näistä rooleista tunnetuin on Jokeri Batman-animaatiosarjassa.

Wayne Jackson - Teknikko suunnitteli Disneyn teemapuistoihin laitteita, nähtävyyksiä ja esitysjärjestelmiä. Hän on ollut mukana esimerkiksi Pirates of the Caribbean - ja Haunted Mansion -laitteiden luomisessa.

Stan Lee - Marvel-sarjakuvakustantamon ikoni on aloittanut uransa jo 1930-luvulla. Ensimmäinen hänen tekemänsä sarjakuva oli Kapteeni Amerikka -tarina vuonna 1941. Sittemmin hän on ollut mukana luomassa esimerkiksi sellaisia hahmoja kuin Hämähäkkimies, Thor ja Iron Man. Suurelle yleisölle Lee on tuttu Marvel-elokuvissa tekemistään cameo-rooleista.

Garry Marshall - Käsikirjoittaja, tuottaja ja ohjaaja työskenteli niin televisio- kuin elokuvatuotannoissa. Marshallin tunnetuimpia elokuvia lienevät Pretty Woman ja Prinsessapäiväkirjat. Hän teki myös itse rooleja näyttelijänä ja antoi esimerkiksi äänensä Disneyn Pikku Kananen -animaatiossa. Marshall menehtyi viime kesänä.

Julie Taymor - Broadwaylla työskentelevän teatteriohjaajan suurin menestys on ollut vuodesta 1997 esitetty Leijonakuningas-musikaali, jonka on nähnyt eri puolilla maailmaa yli 90 miljoonaa ihmistä. Innovatiivinen Broadwayta uudistanut Taymor on ollut mukana myös elokuva-alalla menestyksellä, sillä hän on ollut ehdolla parhaan laulun Oscar-palkinnon saajaksi elokuvasta Frida.

Oprah Winfrey - Maailmankuulu entinen The Oprah Winfrey Show'n juontaja on noteerattu usein maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten listoilla sekä suurituloisimpien julkimoiden joukkoon. Hän on tuottanut lukuisia elokuvia Disneyn omistamalle ABC-televisiokanavalle ja ääninäytellyt Disneyn Prinsessa ja sammakko -animaatiossa. Hän on mukana myös ensi vuonna ilmestyvässä Disneyn A Wrinkle in Time -elokuvassa.

Ei kommentteja: