Hae tästä blogista

sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Alan Young 1919-2016

Pitkän uran tehnyt, Emmy-palkittu brittiläissyntyinen näyttelijä Alan Young on kuollut kunnioitettavassa 96 vuoden iässä Yhdysvalloissa torstaina 19.5. Young muistetaan hyvin 1960-luvun suositusta Mister Ed – komediasarjasta, missä hän näytteli Wilbur Post-nimistä arkkitehtia, joka omisti puhuvan hevosen. Ennen Mister Ediä Young isännöi myös omaa radio ja TV-show’taan.
 
Alan Youngin tähdittämiä elokuvia ovat mm. ”Aaron Slick from Punkin Crick” (1952), “The Time Machine” (1960), cameo-rooli samaisen elokuvan remake-versiossa (2002) sekä elokuvat ”Baker's Hawk” (1976) ja ”Beverly Hills cop III” (1994).
 
Nuoremmille katsojille Young on varmasti kuitenkin tutuin piirrossarjojen ja elokuvien äänirooleistaan. Häntä kuultiin mm. sellaisissa piirretyissä kuin Smurffit, Alvin ja pikku oravat, Ren ja Stimpy, Basil Hiiri – Mestarietsivä, Mikki Hiiren jouluaatto ja Ankronikka. Parhaiten Youngin ääni muistetaan Roope Ankan äänestä, jota mies lainasi hahmolle vuodesta 1983 kuolemaansa saakka. Nuoruutensa Skotlannissa asunut Young on kertonut, että muuttaessaan amerikkaan hänen aksenttinsa unohtui, mutta Roopen myötä se oli helppo saada takaisin.
 
Youngin Roopea kuultiin myös videopeleissä ”Disney Think Fast”, ” Kingdom Hearts Birth by Sleep”, Disney Magical World” ja “DuckTales Remastered”.

Ei kommentteja: