Hae tästä blogista

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Arvostelu: Aku Ankan taskukirja Teema 43Aku Ankan taskukirjan 43. teemanumero Pieni askel ankalle ilmestyi jo elokuussa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan ruotia sitä hieman. 320-sivuiseen kirjaan on koottu kymmenen avaruusteemaista sarjaa, joista kolme on Suomessa ennen julkaisemattomia. Kolmannes on ensijulkaisunsa saaville sarjoille harmillisen pieni osuus. Erityistä ihmetystä aiheuttaa Carlo Chendin ja Giorgio Cavazzanon Satelliittipommi, joka on nähty Roope-sedässä 8/2010. Näin pikaiset uusintajulkaisut eivät ole toivottavia eikä tarina edes ole mitenkään kummoinen. 

Löytyypä kirjasta toinenkin kolmanneksen osuus, joka on onneksi mairittelevampi kuin debyyttinsä tekevien sarjojen määrä. Mukaan on saatu kolme Mikki Hiiri -sarjaa. Siihen ne kehut sen asian tiimoilta kuitenkin jäävät. Yhtäkään tästä kolmikosta ei voi järin kehua. Augusto Macchetton ja Alessandro Perinan Herkkuja Harganiasta ja Guido Martinan ja Massimo De Vitan Neito avaruudesta ovat suorastaan surkeita. Jälkimmäistä eivät pelasta edes nimekkäät tekijät ja ankka- ja hiiriuniversumien pieni crossover. Carlo Panaron ja Andrea Ferrarisin Yksin kaikkia vastaan on toiveikkaampi, mutta siitäkin kehkeytyy lopulta päätön tapaus. 

Ei avaruusteema kuitenkaan pelkkään synkkyyteen vajoa. Valopilkkujakin löytyy. Rudy Salvagninin ja Lara Molinarin kirjan aloittava Lomamatka Kuuhun on ehdottomasti sellainen. Siinä yhdistyvät hienoinen mysteerikertomuksen ja jännitysseikkailun ote huumoriin ja Molinarin tuttuun lupsakkaaseen piirrostyyliin. Toinen tähtihetki koittaa sarjassa Avaruusoliot, jonka tekijät ovat Massimo Marconi ja Giorgio Cavazzano. Cavazzanon piirtämät sarjat muodostavat muuten jälleen yhden kolmanneksen sisällysluettelossa. Avaruusolioita ei ole mielikuvituksellisella nimellä pilattu, mutta Roopen ja Kroisoksen kilpailuasetelman ulottaminen kaukomatkailevien vierailijoiden pariin onnistuu mainiosti. 

Jos joskus on mahdollista puhua useammasta tarinasta kootun kirjan suosittelemisesta yhden ainokaisen sarjan perusteella, nyt lienee sen aika. Opuksen päättävä John Blair Mooren ja Flemming Andersenin Byro-kosminen yhteys on sellainen suoritus, ettei sille voi antaa kuin täydet viisi tähteä. Humoristinen ote on hanskassa, jännityselementit siinä kyljessä ja mukana on vielä mahtava, yhteiskuntakriittinen sivuhahmo, joka lopulta huipentaa koko jutun. Huippusuoritus on julkaistu myös Taskarissa 250.

Pieni askel ankalle on avaruussarjojen kokoelmana yllättävän kevyttä kauraa. Suoranaiset jännitystarinat ja toiminnalliset seikkailut avaruushirviöineen ja sädeaseineen löytävät paikkansa muiden kuin näiden kansien välistä. Tämän numeron sisältämien sarjojen painotus on komedian saralla. Valinta on mainitusti yllättävä, mutta sisältö on sen perusteella koottu johdonmukaisesti. Valitettavasti kovin loistokkaita suorituksia kirja ei sisällä lukuun ottamatta sen päättävää poikkeusta, joka kyllä jo yksinäänkin riittää jättämään hyvän maun suuhun. Tietenkään ei ole toivottava tilanne, että yksi erityisen hyvä sarja puhdistaa kokonaisuuden maineen kaikkien muiden puolesta. 

Seuraavaa Teemaa päästään mutustelemaan jo tässä kuussa, kun perinteinen jouluinen teemanumero ilmestyy. Nimi on Tähtituisku ja mikäli perinteiden viitoittamalla tiellä mennään, sen kaikki tarinat ovat ennen julkaisemattomia.

Ei kommentteja: