Hae tästä blogista

torstai 15. tammikuuta 2015

Kari Korhoselle Puupäähattu

Puupäähatutetun Korhosen oma näkemys päivän tapahtumista
Suomen sarjakuvaseuran jakama arvostettu Puupäähattu-palkinto on tänään järjestetyssä tilaisuudessa myönnetty Kari Korhoselle. Korhonen on Disney-sarjakuvauransa ansiosta tunnetuimpia, ellei tunnetuin, suomalainen sarjakuvataiteilija maailmalla. Hänen parinkymmenen vuoden mittaiselle uralleen mahtuu osallistuminen yli 200 Disney-sarjakuvan tekemiseen. Lisäksi Korhosen meriittilistalle lukeutuu kansikuvia ja muita kuvituksia. Disney-maailman ulkopuolella Korhonen on kuvittanut satukirjoja sekä tehnyt sarjakuvia esimerkiksi MAD- ja Väiski Vemmelsääri -lehtiin sekä Angry Birds -albumeihin.

Suomen sarjakuvaseura perusteli palkinnon myöntämistä Korhoselle seuraavasti: 

Suomi on tunnustetusti Disney-kansaa. Yleensä sarjakuvaharrastajat tutustuvat ilmaisumuotoon Aku Ankkaa lukemalla. Moni on oppinut lukemaankin lehden kautta. Silti yllättävän harva suomalainen on päätynyt Aku Ankka -piirtäjäksi. Tällä hetkellä Korhonen on sarjassaan ainoa. Kotimaan lisäksi hänen töitään arvostetaan varsinkin Saksassa.

Vuonna 1973 syntynyt Kari Korhonen toimii yhtenä Egmont Comic Creationsin päätekijöistä. Kahdenkymmenen vuoden aikana hän on ollut tekemässä yli 200 Disney-tarinaa, sadoista kansikuvista ja kuvituksista puhumattakaan. Korhonen on eräs Suomen tuotteliaimmista sarjakuvantekijöistä.

Tarinoita on syntynyt niin kokonaan yksin tehtyinä kuin myös yhteistyössä arvostetuimpien ankkapiirtäjien, kuten Vicarin ja Daniel Brancan kanssa. Suomalaisista lehdistä häntä ovat julkaisseet myös esimerkiksi Ilta-Sanomat, Nalle Puh, Suomen MAD ja Punaniska. Lastensarjakuvien tekijäksi jo varhain suuntautunut Korhonen on myös kuvittanut kolme satukirjaa.

Teknisiltä taidoiltaan Korhonen on huipputason ammattilainen. Hänen kuvakerrontansa on luonnollisen sujuvaa ja hahmot ilmeikkäitä. Erityisesti käsikirjoittajana hän on saanut kehittyä sellaisessa koulussa, johon vain harvalle Suomessa on suotu mahdollisuus. Tarinoita hiotaan huolellisesti, ja tekijöille asetetut vaatimukset ovat korkeat.

Korhosen tyyli erottuu selvästi. Hän osaa kääntää toisinaan varsin epätavallisen lähdeaineiston napakasti ankkamaailman asuun. Erityisesti pitkissä seikkailuissa Korhosen oivalluskyky ja laaja populaarikulttuurin tuntemus pääsee hienosti esille.

Jos Helsingissä päin olet lähiaikoina liikkeellä, kannattaa ehdottomasti pistäytyä Arabian kaupunginosassa. Palkitun töitä esittelevä näyttely on nimittäin esillä Galleria Sarjakuvakeskuksessa (Hämeentie 150, Helsinki) 19.1.–28.2.15.

Ankkalinnake onnittelee Kari Korhosta!

Ei kommentteja: