Hae tästä blogista

sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Arvostelu: Aku Ankan Taskukirja SUPER 1 - Sankaruus kunniaan

Ville Tanttu on tehnyt paluun kirjoittajana, ja tällä kertaa paneudutaan Super Taskukirjan kiemuroihin:

Ankkalinnake pyysi minua kirjoittamaan ajatuksiani juuri alkaneesta taskarisarjasta mikä kantaa nimeä Aku Ankan taskukirja SUPER.

Niin, kuten monet ovat varmasti huomanneetkin, Aku Ankan SUPERtaskukirjan ensimmäinen numero on tosiaan ilmestynyt ja innoissani minäkin käväisin sen ostamassa. Sisältö ei ollut kyllä ihan sitä, mitä eniten odotin. Ehkä enemmän sitä, mitä hieman pelkäsinkin.

Supersilinteri tekee pikaisen visiitin Ultrasankareiden parissa
Saksassahan on julkaistu Lustiges Taschenbuch Premium sarjaa vuodesta 2011 lähtien ja sikäläisen sarjan kirjat ovat selkeästi toimineet esikuvana ainakin tämän suomalaisen Supertaskarin ulkoasulle ja osittain myös tarinavalinnoille. Saksalaisissa Premiumeissahan on keskitytty kunkin kirjan kohdalla aina yhteen tarinasarjaan. Ykkösnumero sisälsi miltei koko Ultrasankarit tarinasarjan ja toisessa numerossa alkoi Taikaviitta 2000 saagan julkaiseminen ja se on jatkunut myös neljännessä numerossa. Omat numeronsa ovat saaneet myös X-Mickey-sarja, mitä suomeksi julkaistaan  Heshukka-otsikon alla, ja Amerikan sarjakuvamarkkinoilla lyhyen tähdenlennon tehnyt Varjoankka, mikä lienee meille suomalaisille tutuin 1990-luvun alun piirrossarjastaan.

Norjassa ilmestyi viime vuoden lopulla kolme numeroa Donald Duck Ultrahelter taskaria, joka on kuin Saksalainen Premium, mutta sisältää edellä mainittujen tarinasarjojen osia sekaisin ja ihan miten sattuu julkaistuna. Tästä pelkäsin suomalaisen Supertaskarin ottavan mallia ja olin osaksi oikeassa ja osaksi väärässä, onneksi.

PKNA-sarjan aloitusosa jäi vuosituhannen vaihteessa julkaisematta Italian lisäksi kaikissa muissa maissa, paitsi Suomessa, koska sitä pidettiin nuorimmille lukijoille liian rajuna
Suomalaisen Supertaskarin nyt julkaistu esikoisnumero sisältää monta hyvää ja mielenkiintoista tarinaa sekä aloittaa kaksi jatkuvajuonista tarinasarjaa. Taikaviitta 2000:han sössittiin meillä 15 vuotta sitten ja toivon, että sarja saa pidemmän elämän tämän kirjasarjan kautta, mutta erityisen hienoa on nähdä Mickey Mouse Mystery Magazinen tarinota. Ilmeisesti ensimmäistä kertaa pohjoismaissa. Lehti vastasi ulkoasultaan paljon Paperinik New Adventuresia eli juurikin tätä edellä mainittua Taikaviitta 2000-sarjaa. Tito Faraci ja Giorgio Cavazzano ideoivat tarinasarjan juonen rungon ja vaikuttivat tummanpuhuvaan ja ajoittain lämpimän sävyiseen ulkoasuun. Jatkuvajuonisessa tarinassa Mikki heitetään tutusta Ankkalinnasta tuiki tuntemattomaan Anderville-suurkaupunkiin täysin outojen hahmojen sekaan. Ehkä tämä oli liikaa italialaislukijoille, sillä sarja jäi lopulta vain kaksitoista osaiseksi Taikaviitan saadessa ensimmäiselle yli 50 osaiselle sarjalleen jatkoa.

Jatkuuhan Supertaskarissa toki myös Taskarin teemanumerossa 23 alkanut Ultrasankarit ja kesällä 2012 Roope-setä-lehdessä alkanut Heshukka, mutta varsinkin jälkimmäisessä taitaa olla enemmän kyse ns. täyteosista. Heshukkahan eli siis X-Mickey ilmestyi italiassa omana 84-sivuisena lehtenään eikä numeron aloittanut 45 sivun mittainen johtosarja täyttänyt koko lehteä.

Näiden lisäksi Supertaskari sisältää klassikkotarinoita vanhoilta mestareilta kuten Luciano Gattolta, Dick Kinneylta, Giovan Battista Carpilta ja Romano Scarpalta. Näistä valtaosa on neljään ruuturiviin piirrettyjä harvinaisempia italodisney-sarjoja. Valtaosa italialaisesta tuotannosta tehdään perinteiseen taskarimalliin, missä on kolme ruuturiviä sivulla. Normaalia taskaria suurempi koko mahdollistaa paremmin näiden tarinan julkaisun, ja on perusteltua, että ne ovat kirjassa mukana. Kukapa ei muutenkaan tykkäisi lukea vanhojen mestareiden ennen julkaisemattomia kulta-aikansa klassikoita?

Näin alkaa Mikki Hiiren taival Andervillen suurkaupungissa

Sen sijaan ihmettelen, mitä Pikku-Aku tekee Supertaskarissa? Tarinasarjalla ei ole osasta toiseen jatkuvaa juonta, vaan ne ovat kukin oma episodinsa. Pikku-Aku aloitti pari vuotta sitten Roope-setä-lehdessä ja siihen julkaisuun se sopiikin paremmin. Onhan Roope-sedässä nähty paljon tällaisia juoniltaan hieman löyhempiä tarinasarjoja.

Hieman aiheen vierestä voisin mainita myös toisen taskarimaailmassa aloittaneen julkaisun. Nimittäin Supertaskarin kanssa samana päivänä lehtihyllyille ilmestyi myös ensimmäinen Roope-taskari, mikä sisältää vuonna 2003 hahmon nimikkolehdessä julkaistuja tarinoita.

Mieleeni vain tuli kummallinen ajatus. Nyt kun Roope-setä-lehti ei ole enää Aku Ankan taskukirjan kokoinen vaan suurempi ja ulkoasultaan selkeästi omanlaisensa julkaisu, niin miksei Supertaskaria ja Roope-taskaria voitu yhdistää? Supertaskarihan sisältää jo valmiiksi Roope-setä-lehdestä tuttuja tarinoita kuten Heshukkaa, Pikku-Akua ja näitä Almanacco Topolinoon tehtyjä italialaisperäisiä neljään ruuturiviin piirrettyjä sarjakuvia aivan kuten Roope-setä-lehtikin. Tuohonkin olisi voinut ihan hyvin laittaa lisäksi myös niitä Taikaviitta2000-saagan sarjoja ja myös sellaisia ns. perustarinoita, mitä nyt julkaistu Supertaskari sisältää kaksi ja molemmat näistäkin on nähty meillä juurikin Roope-sedässä.

Toivon Supertaskarille pitkää ikää, minkä sen sisältämät tarinasarjat vaativat ja Roope-taskari taas... No, en katsonut hintaa, mutta pelkkänä tuoreita uusintoja sisältävänä, se tuskin kovin suureen numeromäärään pääsee etenemään. Hinnasta puheen ollen, mahtaakohan Supertaskari jäädä monelta hyllyyn juurikin sen korkean hinnan takia? Esimerkiksi 768-sivuinen Tripla-taskari on vain euron kalliimpi ja sisältää tuplasti luettavaa. Nähtäväksi jää, mutta jos näiden kahden jatkuvajuonisen tarinasarjan julkaisumäärä kirjaa kohden tai itse kirjan julkaistutahti ei lisäänny, niin tuskin tulemme näkemään ainakaan Taikaviitta2000:tta vieläkään kokonaan suomeksi.

1 kommentti:

PManner kirjoitti...

Supertaskari oli ihan hyvä, ainoa miinus oli tuo pikku-Aku ja Heshukka.

En usko että pelkkä Taikaviitta-taskari tai Mikki-taskari- myisi niin hyvin, siksi pitää olla monipuolista.

Roope-taskarissa olisi saanut olla vanhempaa sarjista.