Hae tästä blogista

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Asiaa hakusanoista osa 3

On se aina jännittävä huomata, millaisia hakusanoja käyttämällä te lukijat Ankkalinnakkeeseen saavutte. Monesti on valitettavasti kuitenkin käynyt niin, että lukija on joutunut pettymään sivuston tarjontaan - Ankkalinnake kun ei varsinaisesti ole tarjonnut vastausta hakuun. Jo kahdesti olen kuitenkin pyrkinyt tarjoamaan ratkaisuja lukijoiden hakuihin ja mieltä painaviin kysymyksiin. Ensimmäisellä kerralla selvisi muun muassa Carl Barksin litografien määrä ja toisella kerralla selviteltiin hiukan, miten opiskella animaattoriksi. Tällä kertaa kansa on vaeltanut Ankkalinnakkeeseen seuraavia polkuja käyttäen..:

Katja Kontturi - Katja Kontturi on vannoutunut Don Rosa- fani, mikäli tällaista termiä voi käyttää naisesta, joka viimeistelee väitöskirjaa Rosan Ankka-tarinoista. Katjan omaan blogiin, Akateemisen ja populaarin välimaastossa, kannattaa ehdottomasti myös tutustua!

Roope-setä ei tullut - On varsin ikävä vitsaus, kun tilattu lehti jää saamatta. Mikäli näin pääsee käymään, kannattaa olla välittömästi yhteydessä Sanoma Magazinesiin esimerkisi tämän palautelomakkeen välityksellä.

Kuvassa ensimmäinen ja viimeisin Aku- lehti

Aku Ankan kannet - Akuja on ilmestynyt valtava määrä - säännöllisesti jo vuodesta 1951 lähtien! Vaatii melkoista muistia, jos yrittää upottaa mieleensä kaikki nämä vuosien aikana nähdyt kansikuvat. Mikäli kuitenkin kiinnostaa tutustua, miten lehden ulkoasu on vuosien aikana kehittynyt, kannattaa tutustua Inducks- sivustoon. Sieltä voit katsastaa liki jokaisen Aku Ankka- lehden kannen kuvituksen. Kuinka monta muistat nähneesi?
Lähde: Sammonlaari.net

Aku Ankka ääni - Aku Ankan alkuperäinen ääninäyttelijä Clarence Nash (1904-1985) toimi Akun virallisena äänenä vuodesta 1934 aina kuolemaansa asti. Tämän jälkeen tahtipuikkoa on saanut heiluttaa Tony Anselmo (1960-), joka on muuten varsinainen monilahjakkuus - hän toimii nimittäin myös Disneyllä animaattorina. Suomessa Akua on päässyt esittämään ainakin Jukka Rasila (Akun tehdas, Mikki Hiiren kerhotalo, Ankronikka, Nokkapokka), Kari Franck (Ankronikka) ja Jukka Puotila (Mikki Hiiren jouluaatto). Tämän lisäksi ainakin Risto "Jallu" Bäckman - Reino Bäckmanin pikkuveli - tulkitsi Akua Aku Ankan seikkailu- nimisessä satulevyssä vuonna 1970.

Hauis Harteikko

Hauis Harteikko - Hauis Harteikko (Deltoid Biceppa) on Carl Barksin luomus, joka on esiintynyt ainoastaan yhdessä tarinassa - Voimamies (Biceps Blues) vuodelta 1946. Tarina on julkaistu Suomessa Aku Ankassa 2/1978, Aku Ankan juhlasarjat 9- kirjassa sekä Carl Barksin kootuissa, opuksessa numero 3. H. Harteikko oli myös ehdolla Ankkalinnan pormestarinvaaleissa vuonna 2012 äänestysnumerolla 5. Ankkalinnan vahvin ja vähäpuheisin mies taisteli liikkuvaisemman kaupungin puolesta ja oli sitä mieltä, etä poliittisen päätöksenteon voisi jättää tyystin pormestarin käsiin ja harteille. Ankkalinna ei selvästi ollut vielä valmis päästämään Harteikkoa johtotehtäviin, sillä hän keräsi kaikkiaan ainoastaan 6,2% äänistä jääden toiseksi viimeiseksi ennen Sissi Simasuuta.

Alan Menkenin Disney-sävellykset - Alan Menken on toiminut Disneyn luottosäveltäjänä jo vuosien ajan. Kukapa ei rakastaisi hänen sävellyksiään, sillä hänen kätösistään ovat lähtöisin muun muassa kappaleet Se on kuin yö (A Whole New World), Tyttö sekä hän (Beauty and the Beast) sekä Tuulen värit (Colour of the Wind). Alla pieni historiikki miehen upeasta urasta:

Disney-elokuvat, joissa Menken on ollut mukana:

 • Pieni merenneito (1989, kaksi Oscaria)
 • Kaunotar ja hirviö (1991, kaksi Oscaria)
 • Newsies (1992)
 • Aladdin (1992, kaksi Oscaria)
 • Life with Mikey (1993 Touchstone Pictures)
 • Pocahontas (1995, kaksi Oscaria) 
 • Notre Damen kellonsoittaja (1996, Oscar ehdokas)
 • Herkules (1997, Oscar ehdokas)
 • Lehmäjengi (2004)
 • The Shaggy Dog (2006)
 • Lumottu (2007, Oscar ehdokas)
 • Kaksin karkuteillä (2010, Oscar ehdokas, voitti Grammyn)

Alan Menken on siis voittanut 8 henkilökohtaista Oscaria (enemmän kuin yksikään toinen elossa oleva henkilö) ja ollut ehdollakin kunnioitettavat 19 kertaa. Vuoden 2008 Oscar-gaalassa peräti kolme hänen kappalettaan taisteli parhaan kappaleen Oscarista, mutta voiton vei lopulta Once-elokuvan kappale "Falling Slowly".

Tämän lisäksi hän on ollut ehdolla 16 kertaa Golden Globen voittajaksi ja poistunut peräti 7 kertaa kultainen maapallo kädessään. Grammy- voittoja on huimat 11 (ehdokkuuksia 16) ja Tony Awardsin pystin Menken on päässyt noistamaan kerran (ehdolla neljä kertaa). Vuonna 2001 hänelle myönnettiin Disney Legends- arvonimi. Kyseenalaisin palkinto Menkenin uralla lienee Golden Raspberry Awardsista (tunneta myös nimellä Razzie) voitettu pytty huonoimmasta laulusta.

Kruuna vai klaava?

Mitä höpsismi on? - Höpsismi (flipism) on Carl Barksin keksimä aatesuuntaus. Tämä ismi tuotiin päivänvaloon ensi kerran tarinassa Kruuna vai klaava (Flip Decision, 1952), joka on julkaistu Suomessakin varsin tiuhaan. Tarinan voit löytää muun muassa Aku Ankan numeroista 6/1954, 7/1973 ja 24/2009 sekä Rotsi on mut byysat puuttuu- nimisestä, stadin slangiksi käännetystä, opuksesta. Mikäli haluat tutustua höpsismiin hieman paremmin, kannataa tutustua ehdottomasti Professori Hupelon teokseen Höpsismi eli miten voi elää onnellisena ja tehdä oikeita ratkaisuja.

Ei kommentteja: