Hae tästä blogista

torstai 25. huhtikuuta 2013

Arvostelu: Aku Ankan taskukirja 400

Ville T. arvosteli tuoreimman Taskukirjan, tässäpä tämä:

Aku Ankan taskukirja 400 – Neljäsataa
Huhtikuussa Aku Ankan taskukirja saavuttaa komean merkkipaalun kun kirjasarjan neljässadas pokkari ilmestyy sisältäen neljäsataa sivua ennen julkaisematonta luettavaa, kuinkas muutenkaan.

Juhlallisen ulkomuodon ja hehkutuksen sijaan kirjan sisältö ei juuri juhlallisuutta noteeraa. Joukkoon on toki valikoitunut pitkä lähes tulkoon sata sivuinen Mikki VS. Mustakaapu tarina, mutta se hukkuu ikävästi pokkarin 400-sivun sekaan kolmeen osaan pätkittynä. Sarjakuvan juonesta vastaa nykyinen Mikki Hiiren mestari Casty ja se itsessään on mitä mainiointa Castylaatua. Sarjakuva tempaa mukaansa rauhallisesti rakentuvan juonen  ja jännittävien käänteidensä ansiosta. Castyn ideoima futuristinen kaupunki toimii miljöönä loistavasti kulissina ja luo kenties hieman pimeän, mutta samalla toiveikkaan kuvan tulevaisuudesta.

Johtosarjassa PAM-saaga jatkuu ja tällä kertaa hauskoja sivuhahmoja sarjoissaan käyttävä Flemming Anderssen pääsee piirtämään viime keväänä Aku Ankka ekstra-lehden teemanumerossa suomendebyyttinsä tehnyttä agenttia 0,07 eli siviilinimeltään James Ankkaa. Juoni on itsessään ehkä enemmän saman toistoa kuin monet muutkin PAM-tarinat. Jälleen metsästetään haamua ja Akulla ja Touholla on erimielisyyksiä. Siksi tarina tuntuukin enemmän harvinaisten hahmojen - kuten juuri mainitun James Ankan ja tämän sarjakuvakavereiden – tutustuttamiseen lukijalle.

Carlo Panaron kirjoittama ”Suuri patenttihuijaus” on mielenkiintoinen tarina. Poikkeuksellisesti se kertoo rikoksen jälkimainingeista. Siitä kun Karhukopla on jo onnistunut yrityksessään kähveltää Roope Ankan omaisuuden ja siitä kuinka Roope pyrkii todistamaan oikeudessa tulleensa huijatuksi. Piristävä tarina Karhukopla VS. Roope-setä tarinoihin.

Myös tarinasarja Hansusta NAMin agenttina jatkuu ja tällä kertaa Hansu lähtee selvittämään kuka uhkaa sabotoida tyyneyden MM-kisoja. Mikäpä sen parempi tapa soluttautua tutkimaan tilannetta kuin osallistua kisaan mukaan, eikä voittajasta tulisi olemaan epäselvyyttä, ellei eräs Paavo Nurtsi osallistuisi kilpailuun epäilyttävän hyvine suorituksineen. Tarina on ihan kelpo hupisarja, mutta vaikkapa 10-sivua lyhyempänä se olisi vielä jaksanut naurattaakin. Nyt se tuntuu turhan pitkitetyltä.

Aku Ankan taskukirjan viimeisimmässä virstanpylväässä mukana on myös Indiana Hopo joka auttaa diskomusiikista pitävää Dippaduu-heimon päällikön tytärtä Luulaa saamaan levytyssopimuksen, Taikaviitta jolle  doña Aurelia Dublones y Pesetasin kadonut Paco-koira aiheuttaa harmaita höyheniä  taskarin 373 seikkailun ”Moottoriteiden(kin) sankari” jatko-osassa sekä Rodolfo Ciminon ja Romano Scarpan sarja ”Suku on pahin” joka on ilmeiseti valittu taskariin edustamaan klassikko-osastoa. Kaikki niin ikään hauskoja, mutta helposti unohtuvia tarinoita.

Kokonaisuutena 400-taskari on ehkä irrallisempi kuin moni muu sarjaan kuuluva kirja. Ehkä sivumäärä on osaltaan vaikuttamassa tähän sillä 400-sivuisia kokoelma kirjoja on nähty viime aikoina turhan paljon.

Kirjan tarinat:

1. HapPAMan haamun kosto – Lars Jensen/Flemming Anderssen

2. Pimentäjä – Casty/Lorenzo Pastrovicchio

3. Suuri patenttihuijaus – Carlo Panaro/Alessio Coppola

4. Arvaamaton onni - Alessandro Mainardi/Alessandro Perina

5. Voro vastoin tahtoaan – Corrado Mastantuono/Enrico Faccini

6. Kohtalokas Paco – Marco Bosco/Silvio Camboni

7. Konnia ja kamomillaa - Riccardo Secchi/Marco Mazzarello

8. Dippaduiden salaisuus – Horace/Massimo De Vita

9. Kasvot väkijoukossa -  Sisto Nigro/Silvia Ziche

10. Rakkaat vihamiehet - Riccardo Pesce/Luciano Gatto

11. Suku on pahin – Rodolfo Cimino/Romano Scarpa

Ei kommentteja: