Hae tästä blogista

maanantai 19. marraskuuta 2012

Arvostelu: Aku Ankan taskukirja 395

Ville T. jatkaa taskareiden arvostelijana tuttuun tapaan, tässä tämän kuukauden ajatukset:

Aku Ankan taskukirja 395 – Lorun loppu

Marraskuun pimeitä iltoja pelastamaan on tullut vuoden toiseksi viimeinen Aku Ankan taskukirja tai oikeastaan pelastusta tarvitsisi maailma. Ainakin maailmanloppua sivutaan kannen ja sisäsivun artikkelin lisäksi kirjan päättävässä tarinassa Ennustus menneisyydestä. Fausto Vitaliano on tarttunut varsin ajankohtaiseen aiheeseen, sillä uutiset ja media ovat tuoneet kyllä jokaisen kuuluviin muinaisen Maya-kansan ennustuksen maailman lopusta. Sittemmin vääriksi havaitut ennustukset on todistettu vain Maya-sivilisaation yhden kalenterijakson päättymiseksi. Aku Ankassa on aina käsitelty ajankohtaisia aiheita, joten tottahan tämäkin oli otettava käsiteltäväksi.

Tarinassa itsessään käydään hienosti läpi Mayojen historiaa ja sivutaan tänä jouluna päättyvää kalenteria. Tarina alkaa kiinnostavasti, mutta ei valitettavasti jaksa kannatella lukijan mielenkiintoa viimeisille sivuille saakka missä alun maailmanlopun uhka jää äkkiseltään taka-alalle ja juoni äityy tavalliseksi Ankka-sekoiluksi. Siltikin ajankohtaisuudeltaan tarina on piristävä sisällönosa taskukirjaan. Piristävyyteen vaikuttaa varmasti myös mestari Giorgio Cavazzanon tekemät upeat kuvitukset.

Edellisen kuun taskarin tapaan tästäkin numerosta löytyy Palle Pulppu-sarjakuva. Taikaviitan logoa kannattelevassa sarjakuvassa Pulppu palaa supersankarin saappaisiin Metakkamiehenä jota (yllättäen edellisen kuun taskarin tapaan) ei ollakaan ennen Suomessa nähty. Muuten niin hauskasta tarinasta häviää koko sen tuoma sanoma kun lukijaa häiritsee Pallen kaksoishenkilöllisyys ja jatkuva edelliseen näyttäytymiseen viittaaminen. Olisiko taskareita kasaavalla toimituksella aihetta miettiä tarinavalintojaan hieman tarkemmin. Tuskin kovin monet lukijat tällaisesta ilahtuvat. Supersankarirymistely on kokonaisuudessaan Corrado Mastantuonon käsialaa.

Fabio Celonin kaunista kuvitusta Dracula-tarinaan.
Kirja sivuaa myös joltisenkin ajankohtaista joskin jo mennyttä halloween-teemaa. Pokkarin sisältä löytyy kuusi enemmän tai vähemmän kauhukategoriaan rinnastettavaa sarjakuvakertomusta. Näihin kuuluvat totta kai PAM-saagan uusin osa ”Piilotetun Auringon Maa” jossa parista aiemmasta osasta tuttu Iso Pamppu tekee paluun, Kekkerit ja Juuso & kilpaileva hovimestari joita en sen kummemmin menisi kehumaan. Mutta kauhukategorian selkeimmästä tähtitarinasta vuodan muutaman ylistyslaudeen. Enenemissä määrin on ilahduttavan hieno tunne nähdä pitkästä aikaa mestari Fabio Celonin piirrosjälkeä taskarissa ja on ilo päästä lukemaan sellainenkin pitkä, varmasti tuleva klassikko-tarina kuin ”Dracula”(joka muuten viittaa jo valmiiksi klassiseen tarinaan). Bruno Enna on kirjoittanut komean 72-sivuisen tarinakokonaisuuden jossa Draculan tarinaa kertovat tällä kertaa Mikki Hiiri kumppaneineen. Kertomuksessa on tilaa kehittyä ja siihen on mahdutettu rauhallisia keskustelukohtauksia sekä nopeatempoisempia toimintakohtauksia kuten kunnon seikkailussa kuuluu. Sarjakuva erottuu pituutensa ja juonensa lisäksi myös kuvituksella joka sopii kauhuteemaiseen Dracula-tarinaan kuin nokka naamariin. Celonin kauhunkalpeat ja osittain kuin aavemaisesti ”valuvat” kuvat ovat juuri omiaan tällaisen tarinan kuvittamiseen. Viimesilauksen ulkoasuun tuo erityisen sävykkäästi ja tummasti toteutettu väritys. Tällaisia helmiä Aku Ankan taskukirjat kaipaavatkin.

Joukossa on tuttuun tapaan sekä kehnoja suorituksia, että tavallisen hauskoja kohelluksia. Vaikka yksi helmi onkin mukaan lyöttäytynyt, ei se jaksa nostaa koko taskarin arvosanaa keskimääräistä korkeammalle. Mitä dekkaritarinoita sisältävä joulukuun taskari sitten pärjää ATP ja Tuplanolla-tarinoineen, se jää nähtäväksi…

Kirjan tarinat

Piilotetun auringon maa – Lars Jensen/Flemming Andersen

Kekkerit – Marco Palazzi

Dracula – Bruno Enna/Fabio Celoni

Metakkamiehen paluu – Corrado Mastantuono

Juuso ja kilpaileva hovimestari -  Gabriele Panini/Alessandro Gottardo

Aku Ankka ja Kultakylän aaveet - Fausto Vitaliano/Andrea Freccero

Halloweenin hirviö -  Carlo Panaro/Valerio Held

Ennustus menneisyydestä – Fausto Vitaliano/Giorgio
Cavazzano

Ei kommentteja: