Hae tästä blogista

maanantai 20. elokuuta 2012

Arvostelu: Roope-setä 396

Jo totuttuun tapaan Kvaakin Henendo työsti meille mainion arvostelun tuoreimmasta Roope-sedästä. Tässäpä tämä:

Elokuun Roope-sedän kansi ei lupaa mitään järisyttävää. Julkaisun mainostetaan olevan arvokuljetus, mikä tosissaan kirjoitettuna olisi todella suuri lupaus. Ropsun niskaan on kuitenkin kaadettu lastillinen paineita. Kokouudistuminen on aiempien lehtien perusteella ollut onnistunut, kuten aiemminkin on tullut mainittua. Michele Mazzonin kantta voisi kuvailla tavanomaiseksi, mutta älkäämme tuomitko teosta pelkän kannen perusteella, joka kuitenkin on marginaalinen osa lehteä – varsinkin, jos sisältö on loistavaa.

Johtosarjaa Maanalainen lämmitys ei jostain syystä ole nimetty Kuukauden klassikoksi. Ropsun aiemman linjan mukaisesti näin olisi voinut olettaa, erityisesti kun tekijöinä ovat Giorgio Pezzin ja Giovan Battista Carpi. Carpin piirrokset ovat hieman hämmentäviä. Ainakin minun täytyi hetki ihmetellä uskoakseni maestron vastanneen tarinan kuvitetusta tasosta. Piirroksissa on jotain Carpin tyylille epätavanomaista. Kuvituksessa ei ole vikaa, mutta se ei näytä Carpin taiteilemalta. Tyylissä voisi olla analysoimisen varaa, mutta voin toki olla myös ainoa, joka itselleen on tällaista mennyt huomauttelemaan. Mahdollisesti Mazzonin kannessa käyttämä hieman erilaisempi piirrostyyli on sekoittanut verkkokalvoni. Juonessa ei sen sijaan ole mitään epätavanomaista. Pezzin etenee tutuilla raiteilla, mutta tämän sarjan kohdalla se ei ole huono asia. Tarina on tavanomainen hyvällä painotuksella. Vaikka se ei klassikon aineksia missään nimessä täytäkään, olisi tälle Ropsun linjan mukaisesti hyvin voinut suoda Kuukauden klassikon arvonimen.

Seuraava sarja on Sergio Badinon ja Federico Mancuson nikkaroima Pysäköintiekspertti. Johtosarjan tapaan aihe juonikuvioineen on erittäin tavanomainen. Onnistumisprosentti säilyy kuitenkin edelleen hyvissä lukemissa. Tarina on viihdyttävä ja Mancuson hieman sekasortoiset piirrokset sopivat sarjan tyyliin kuin nokka naamaan.

Augusto Macchetton ja Stefano Intinin Voitto kotiin on lyhyempi tuotos. En löydä sen ideaa. Tarina vaikuttaa täysin turhalta, puhtaalta hömpältä. En ymmärrä, mitä Macchetton päässä on liikkunut, kun hän on päätynyt tällaisen käsikirjoituksen peräti tuomaan julki. Olemmehan sentään nähneet häneltä niin paljon onnistumisiakin. Intinin piirrokset eivät onnistu puhkumaan tuulta purjeisiin ja sarja jää täysin ponnettomaksi. No, myönnetään, että alun asetelmasta löytyy hyvin energiaa, mutta Macchetto ei jostain syystä hyödynnä kuvion tarjoamia mahdollisuuksia, vaan päättää töksäyttää suoraan karille. Tästä olisi voinut kehkeytyä pitkä hupailu tai jopa seikkailu.

Pezzinin toinen käsikirjoitus tässä lehdessä on saanut lopulliseksi nimekseen Vieraita valovuosien takaa (ja lähempääkin). Taiteilijana toimii kaima Cavazzano, joka on saanut kunnian esiintyä tarinan ensimmäisellä sivulla mukavan pikku kuriositeetin muodossa. Sarjasta on moneen makuun: se on pitkä, huumoripitoinen, sci-fi-henkinen ja vieläpä rikossarja, jonka pääosista löytyvät Mikki ja Hessu. Eihän tällaisilla aineksilla voi mokata! Eikä maestro Pezzin mokaakaan. Tarina etenee hyvin maaliin asti, mutta ei onnistu täyttämään klassikon saappaita. Ainekset olisivat voineet riittää siihenkin, ehkä suuremman sivumäärän ja mahtipontisempien juonikuvioiden kera.

Pitkistäkin tarinoista tunnettu Enrico Faccini on lehdessä edustettuna peräti kolmella yksisivuisella, joista yksi on päätynyt In English –osioon. Englanninkielinen pätkä on Rudy Salvagninin käsikirjoittama, mutta erityisesti kaksi suomenkielistä vitsisarjaa osoittavat täydellisellä tavalla Faccinin taituruuden. Tämä herra on omimmillaan sekä pitkien että lyhyiden sarjojen parissa, ja hän taitaa sekä seikkailun että komedian!

Tuttuun tapaan sisään on saatu myös Donald Soffrittin Pikku-Akua, dekkaripähkinää sekä Päivän pamausta. Elokuun lehti ei yltänyt aiempien kuukausien tasolle, mutta pyristeli silti hienolla tavalla paineiden alaisuudessa. Lehti on jälleen osoitus siitä, kuinka Roope-setä on onnistunut nappaamaan johtavan Disney-julkaisun valtikan muiden nenän edestä. Jäämme toivomaan, että sama meno jatkuisi poikkeuksetta, ja että muut julkaisut seuraisivat mahdollisimman nopeasti perästä.

Ei kommentteja: