Hae tästä blogista

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Arvostelu: Aku Ankan Taskukirja 391

Aku Ankan taskukirja 391 – Kaikki kannelle

Heinäkuussa eivät juuri helteet ole hellineet, mutta perinteiseen tapaan tämän kuun taskari on vahvasti lomatunnelmissa. Jo neljättä vuotta peräkkäin kirjassa nähdään pokkarin johonkin tarinaan liittyvä yhden sivun väliepisodi, joka on myös esinäytöstä seuraavassa kirjassa alkavalle kertomukselle. Mukava pikku piristysruiske liittyy tänä kesänä Riccardo Secchin kirjoittamaan mainioon lomahupailuun, jossa Aku vaihtaa Attilan perheen kanssa asuntoja viikon ajaksi päittäin.

Taskukirjassa nähdään johtosarjana myös tanskalaistuotantoista Giorgio Cavazzanoa. Tarinassa Roope ja ankanpojat lähtevät ottamaan selvää, mitä ankkapohatan omistamalla ”joutomaalla” oikein on tekeillä. Paikka paljastuukin armeijan salaamaksi avaruusalusten laskeutumispaikaksi, joka tietenkin kiinnostaa Roopea. Shawin kaksikko Laura ja Mark ovat onnistuneet kerrankin kynäilemään kiinnostavan ja hauskan tarinan ilman liiallista pelleilyä. Kenties Roopen hahmo tuo tarinaan sen verran vakavuutta, että täysi pelleily on väkisinkin saanut vaihtaa paikkaa kunnollisemman juonen kanssa.

Marco Bosco ja Massimo De Vita lähettävät Mikin ja Hessun Skotlantiin. Aluksi vain tarkkailemaan pilviä, koska Hessu on liittynyt ”Pilvibongausklubiin”, mutta pian myös ratkomaan Burgmouthin linnan siirtymisen ja Cromin kouran arvoitusta. Perinteikkäitä juonenkäänteitä noudattava ja klassisia rikollishahmoja viljelevä dekkaritarina viihdyttää kyllä lukijaa, mutta ei tarjoa perinteiselle italo-Mikin juonille suuriakaan yllätyskäänteitä.
Aku lomatunnelmissa tarinassa Talonvaihto
Kirjan ehdottomasti kiinnostavin tarina on kuitenkin Italian Topolinossa viime vuoden loppupuolella julkaistu kolmiosainen Tuplanolla-jatkosarja ”Agentti N-Olla”. Alkuaikojen pitkät Tuplanolla-jatkikset mieleen tuova toimintapläjäys erottuu taskarista onnistuneesti edukseen. Vaikkei tarinan kirjoittanut Fransesco Artibani ollutkaan mukana ihan ensimmäisissä tarinasarjan jaksoissa, onnistuu kynäniekka silti tuomaan juoneen sen kaipaamia yllätyksiä, jotka lyövät jälleen lukijan ällikällä. 85-sivuinen sarja on piirretty yhteistyössä Andrea Frecceron, Marco Gervasion ja Marco Mazzarellon kanssa. Tarina viittaa ohimennen kiinnostavasti myös Akun toiseen kaksoisminään, Taikaviittaan.

”Kaikki kannelle”-taskarin sivuilta löytyvät myös Flemming Anderssenin vaihteeksi italialaisen tallin käsikirjoittajan juoneen perustuva tarina ”Tuplayllätys kaikilla mausteilla”, lyhyt nelivisuinen aiheena Simo Sisun lomalle lähtemisen vaikeus ja turhan tuttua matalatasoista Taikaviittaa.

Ensi kuun kirjassa odotettavin tarina lienee tuore olympia-aihainen Tuplanolla-tarina nimekkäillä tekijöillä.

Kirjan tarinat:
1. Vieraana omalla maalla -  Laura & Mark Shaw/Giorgio Cavazzano
2. Mikki Hiiri ja Cromin koura - Marco Bosco/Massimo De Vita
3. Kiero kilpailija -  Riccardo Pesce/ Luca Usai
4. Luonnonmukaista elämää – Ottavio Panaro
5. Tuplayllätys kaikilla mausteilla - Fausto Vitaliano/Flemming Andressen
6. Lomakammo - Augusto Macchetto/Maria Luisa Uggetti
7. Agentti N-Olla - Francesco Artibani/Andrea Freccero, Marco Gervasio & Marco Mazzarello
8. Talonvaihto - Riccardo Secchi/Graziano Barbaro
9. Loman tarpeessa – Andreas Pihl/Flemming Anderssen

Ei kommentteja: