Hae tästä blogista

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Arvostelu: Aku Ankan Taskukirja 390


Aku Ankan taskukirja 390 – Outo lintu

Kesäkuun puolessa välin ilmestynyt taskari on vahvasti jalkapallohenkinen meneillään olevien jalkapallon EM-kisojen kunniaksi. Pokkarin 11 tarinasta kolme ovat jalkapalloaiheisia ja kaksi niistä nähdään Suomen taskarin lisäksi miltei samanaikaisesti myös muualla Euroopassa ja Italian Topolino-lehdessä.

Viimeisimmäksi jätetty kirjan ehdottomasti tasokkain tarina Lumoava EM-turnaus esittelee lukijoille Italian tämän vuoden jalkapallojoukkueen perinteikkäästi ”ankallistettuina”. Carlo Panaro on tällä kertaa pistänyt Roopen huolehtimaan Italian joukkueen muonituksesta, ja kun on kirjoittajan kotimaasta kyse, niin tottakai Milla Magia häärää tarinan vihollisena. Juttu ei kuitenkaan sorru itsestäänselvyyksiin, vaikkei mitään päätähuimaavia juonenkäänteitä tarjoakaan. Se on silti selkeästi tehty kunnianosoituksena kotimaansa jalkapallojoukkueelle.

Kirjan kahdesta muusta futis-sarjiksesta lyhyempi vitsisarja onnistuu kenties johtosarjaa paremmin. Tanskalaistallin tarinanikkarit eivät ole tälläkään kertaa onnistuneet luomaan mitään kissa ja hiiri jahtia ihmeellisempää.

Taskukirjan muista kertomuksista Mikki-tarina koettaa tehdä kunniaa vanhoille Mustakaapu-tarinoille, mutta valitettavasti hienon alkukypsyttelyn jälkeen tarina lässähtää pahanpäiväisesti liian nopeaan loppuun ja Mikin yrittämättömyyteen. Tarinaa lukiessa Mikki antautuu Mustakaavulle niin helposti, että tämän voisi miltei luulla jo harkitsevansa itsemurhaa. Onneksi Kaapu antaa aina uhrilleen mahdollisuuden…

Itseään toistavat Taikaviitta-tarinat ovat olleet paha vitsaus taskarin sivuilla jo useana vuotena peräkkäin. Outo linnun tapauksessa mistään päätähuimaavasta erosta ei ole kyse, mutta historia-aiheista keskiajan Taikaviitta-tarinaa en muista koskaan ennen lukeneeni. Vaikka juoni onkin perus Aku-sähläilyä, täytyy tarinan kirjoittajalle Gabriele Paninille antaa propsit hienosta ideasta. Ehkä Taikaviitta sopii kuitenkin hahmona paremmin moderneihin supersankaritarinoihin historiallisia seikkailuja paremmin.

Taskarina kesäkuun jalkapalloilu on tänäkin vuonna perinteikkään turvallista kesähenkistä luettavaa. Ja takakannen mukaan ensi kuussa fiilistellään vieläkin kesäisemmin vesillä.

Kirjan tarinat:
1. Pallo haltuun - Carol McGreal, Pat McGreal/Flemming Anderssen
2. Rajalaakson kohtalo - Fausto Vitaliano/Ottavio Panaro
3. Vetinen uhka - Augusto Macchetto/Giuseppe Dalla Santa
4. Varjovarkaan paluu - Gabriele Panini/Sandro Del Conte
5. Superselviytyjä - Giorgio Figus/Alessandro Gottardo
6. Sankari ja pelkuri - Michael T. Gilbert/Massimo Fecchi
7. Hansu junamatkailee - Rudy Salvagnini/Ottavio Panaro
8. Lainaonnea – Carlo Panaro/Lara Molinari
9. Luovuus hukassa - Matteo Venerus/Sergio Asteriti
10. Ratkaiseva rangaistuspotku -  Marco Berti/Roberto Vian
11. Lumoava EM-turnaus - Carlo Panaro/Alessandro Perina

Ei kommentteja: