Hae tästä blogista

torstai 19. huhtikuuta 2012

Arvostelu: Aku Ankan taskukirja 388

Aku Ankan taskukirja 388 – Kultakypärä

Ensi kuussa pelattavien jääkiekon MM-kilpailujen kunniaksi Aku Ankan taskukirjakin sivuaa lätkäteemaa paitsi kannellaan ja sisäsivun artikkelillaan, myös pokkarin päättävällä hauskalla jääkiekkotarinalla. Kirjan kuitenkin aloittaa perinteiseen tapaan Tanskanmaalla tuotettu johtosarja, jolle on haettu kuvittaja Italiasta.

Aku Ankka – Tunnelin salaisuus (Tunnel of Love)

Shaw-parivaljakko Mark ja Laura ovat kynäilleet koskettavan tarinan, jossa Roopen korvatulehduksen takia junalla matkaa taittava ankkakaksikko jää ”jumiin” tunneliin Akun pudottua kyydistä nähtyään Suru-Sirkan, Yönmustan tunnelin kummituksen. Romanttinen tarina, joka ei ehkä selailuvaiheessa tunnu normaalista massasta poikkeavalta, mutta lukemisen jälkeen luo mukavia onnellisuuden väristyksiä jonka takia se jää varmasti mieleen hieman pidemmäksikin aikaa. Eikä asiaa varmasti haitanne italialaismestari Giorgio Cavazzanon tunnelmallisen sävykkäät piirrokset. Tarinan monesta mustan täyteisestä ruudusta johtuen sen originaalit olisivat varmasti kaunista katseltavaa.

Mikki Hiiri ja Huomisen maailma (Topolino e il mondo che
verrà)


Joku on käynnistänyt kauan sitten lakkautetun ”Huomisen maailma”-operaation. Mikki ja Eka Vekara saavat selville, että maailmalle on vapautettu neljä jättiläisrobottia jotka liittyvät pahaenteiseen operaatioon. Kaksikolle selviää myös, että hankkeen uudelleenkäynnistäjä on heidän vanha ”tuttavansa” mikä ei johda asioita ollenkaan parempaan suuntaan. Kauan odotettu Casty-tarina saa viimein ensijulkaisunsa myös Suomessa.  Alkujaan Sanomalehtien sivuilla julkaistussa vanhassa tarinassa nimeltä ”The Atombrella and the Rhyming Man” Mikki kohtaa ensikertaa Riimittäjän. Vaikka hahmo on meikäläisittäin toistaiseksi tuntematon tuo jo sen pelkkä läsnäolo sarjakuvaan jännittävyyttä ja kiinnostavuutta. Tai oikeastaan se saattaakin johtua juuri siitä. Uusvanha konnahahmo vakuuttaa sen verta hyvin, että uskon hahmon saavan tulevaisuudessa lisää näkyvyyttä myös Suomessa.

Juuso - Kulukuuria kotitalouteen (Battista e l'economia
domestica)


Roope kouluttaa Juuson tekemään työtänsä entistäkin tehokkaammin säästeliäästi. Mukava nähdä Juusoa pitkästä aikaa tarinan päähenkilönä. Pikkuinen tarina nostattaa hymyn huulille sympaattisuudellaan. Giulio Chierchini ei vain tunnu olevan omimmillaan Juuson hahmon kanssa.

Taikaviitta - Konsteista parhain (Paperinik e l'inconsueta arma segreta)

Kiireisistä öistä väsähtänyt Taikaviitta pistää pystyyn kilpailun jossa voittajasta kehkeytyy hänen avustajansa. Nokkelin väkijoukosta Ville Väkevä kieltäytyy Pelle Pelottoman avusta ja ostaa sankarin kamppeensa Supersopista. Supersankareiden nettihuutokaupasta. Huutokaupasta vain paljastuu ajan myötä eräs varsin ikävä puoli. Perusidealtaan tällaisia Taikaviitta-tarinoita on nähty paljon ja loppua kohden mennessä sen ratkaisu alkoi olla selkeääkin selvempi, mutta onneksi tarinan kirjoittaja Augusto Macchetto oli osannut kirjoittaa massasta eroavan lopun. Minkäkö sitten? Ainakaan avustajasta ei kehkeydy sarjan päätteeksi superroistoa…

Aku Ankka – Kilpavarustelua (
Paperino e Gastone e il duello tecnologico)

Aku ostaa huipputeknologisen uutuusmatkapuhelimen, Mokian, ja lähtee totta kai kerskukaan siitä serkulleen Hannulle. Hannulla vain sattuu olemaan astetta uudempi matkapuhelin malli joten Akuhan ei voi jäädä serkkuaan huonommaksi. Alkaa kännykkäsota. Enrico Faccini on kirjoittanut ja piirtänyt kekseliään tarinan joka osuu juuri siihen kännykkäbusineksen kieroimpaan ytimeen. Sarja on monella tavaa viihdyttävä ja kirvoittaa varmasti, jos ei naurut niin ainakin makeat hymyt.

Roope-setä - Kuohuntaa pinnan alla (Zio Paperone e l'affare air-water)

Roope tutustuu keksijä Pedro Hytin esittelemään ihmeveteen jonka alla voi hengittää. Multimiljardööri keksii oitis tavan käyttää vettä rikastumisen välineenä, mutta testeissä ei oltu huomattu erästä pientä tai oikeastaan kutistavaa sivuseikkaa… Alessio Coppolan sekä kirjoittama, että piirtämä tarina näyttää jälleen uudesta tuotteesta villintyyneen Ankkalinnan joka alkaa vaatimaan tarinan päätteeksi kovia korvauksia sen lanseeraajaltaan.

Tupu, Hupu ja Lupu – Kallisarvoinen kalansaalis
(Qui Quo Qua e il pesce commodoro)

Pokkarin klassikkopuolesta huolehtii kukapas muukaan kuin mestarilegenda Romano Scarpa. Maestron kynäilemä Tupu, Hupu ja Lupu-tarina tuo jälleen kehiin sen ovelan ja aidosti vaarallisen Karhukoplan. Tarinassa irtaannuttaa lukijan hetkeksi mukavasti tältä vuosituhannelta -60-luvun puoliväliin. Vanha väritys vain ei oikein sovi uuden uutukaiseen taskukirjaan.

Aku Ankka - Onnen kantamoinen (Lucky Ducky)

Pokkarinkansitarinaksi valikoitunut sarja päättää hauskasti tämän kuun taskarin kun Akulle harmillisten sattumien kautta hän ja hänen suosikkijääkiekkojoukkueensa Ankkalinnan lämärit, etenevät kilpailusta toiseen ja vievät lopulta jopa Akun itsensä jääkiekkopeliin kentälle. Paul Halas on kirjoittanut taskarissa harvinaisemman jääkiekkotarinan. Perinteisesti jalkapallosta innostunut Aku nähdään fanittamassa piristävän poikkeuksellisesti kiekkojoukkuetta. Flemming Andersenin valitseminen kuvittajaksi on ollut nappivalinta sillä miehen ilmeikkäät ja liioittelevan eläväiset viivat toimivat vauhdikkaassa tarinassa loistavasti.

Mukava taskukirja sisälsi jälleen tasaista laatua ja yhden suuren helmen. Yltiöhuonoilta tarinoilta kuitenkin vältyttiin joten pokkaria voi suositella mieluusti vaikkapa junamatkalukemiseksi. Toukokuussa olisi perinteiseen tapaan luvassa 512-sivuinen sarjispaketti. Saapa nähdä minkälaisia tarinoita meitä on silloin vastassa.

Ei kommentteja: