Hae tästä blogista

maanantai 19. maaliskuuta 2012

Aladdin- musikaali Suomeen!

Vuonna 2011 perustettu teatterituotantoyhtiö Polar Illusions tuo Suomeen Broadwayllakin ihastuttaneen Aladdin-musikaalin. Vuonna 1992 valmistuneeseen animaatioklassikkoon pohjautuva musikaali on yhtiön ensimmäinen produktio, joten kunnianhimoa ei ainakaan puutu!

Huomionarvoista on, että Suomessa nähtävä musikaali on - kuten Broadwayllakin nähtävä versio - kaksikielinen. Tämä on alkuperäisen näyttämöversion käsikirjoittajien, Jim Luigsin ja Jose Cruz Gonzalezin, nerokas oivallus, pienimuotoinen kielipoliittinen kannanottokin. Tässä versiossa nimittäin Jafar on onnistunut jakamaan Agrabahn kansan kahtia ja on siten kykenevä hallitsemaan sekä Palatsin väkeä että tavallista kansaa. Tavallinen kansa puhuu alkuperäisversiossa espanjaa ja Palatsissa kommunikoidaan englanniksi. Suomessa vastaavat kielet ovat luonnollisesti suomi ja ruotsi. Aladdinin ja Jasminen rakkaustarinahan on jo lähtökohtaisestikin mahdoton, vaan kuinka käy kun kielimuurin takia kumpikaan ei ole kykenevä kommunikoimaan keskenään.

Ohjaaja Samuel Harjanne kuitenkin vakuuttaa, ettei kielimuuri koidu katsojien kohtaloksi: "Teos on käsikirjoitettu niin, että vaikka toista kieltä ei osaisi ollenkaan, pystyy katsoja silti täysin mukana tarinan tapahtumissa ja koomisissa tilanteissa. Tästä esityksestä ei vauhti puutu ja unelmat lähtevät lentoon - vaikka sitten taikamatolla."

Disney-klassikon pääparina nähdään muun muassa Helppo elämä- sarjasta sekä Roskisprinssi- elokuvasta tuttu Jon-Jon Geitel ja Vaasan kaupunginteatterissa vaikuttava Anna Victoria Eriksson. Ilkeän Jafarin roolin näyttelee Markku Nenonen ja Henkeä esittää Antti LJ Pääkkönen. Kuten alla olevasta videosta voit havaita, ainakin Aladdinin sekä Jasminen roolit ovat todella osuneet nappiin! Syksyllä on siis luvassa jotain todella huikeata!

Kaikkien Aladdin-elokuvan parissa varttuneiden onneksi suomalaisenkin version tekijätiimin sisällä sykkii Disney-sydän, eikä alkuperäisiin Pekka Lehtosaaren sanoittamiin suomenkielisiin lauluihin olla tehty muutoksia. Sama koskee myös ruotsiksi laulettavia osuuksia, jotka nekin ovat tuttuja elokuvan ruotsinkielellä katsoneille. Tuttujen kappaleiden lisäksi mukaan on otettu myös syystä tai toisesta poistettuja kappaleita, jotka nekin ovat kaikki Disneyn luottosäveltäjä Alan Menkenin käsialaa.

Lippuja musikaaliin on vielä toistaiseksi tarjolla, mutta mitä ajankohtaisemmaksi ensi-ilta tulee, sitä varmemmin lippupisteillä on tarjota eioota. Osta siis lippusi heti ja varmista paikkasi taikamatolla!

Rooleissa:
Aladdin Jon-Jon Geitel
Jasmine Anna Victoria Eriksson
Jafar Markku Nenonen
Jago Jerry Wahlforss
Henki Antti LJ Pääkkönen
Abu Hanna Mönkäre
Rajah Ville Eerola
Razoul Jucci Hellström
Sulttaani Juha Pihanen
Ensemble: Ilona Chevakova, Jesper Eklund, Iiro Heikkilä, Heljä Heikkinen, Lotta Kaarla, Annamaria Karhulahti, Reetta Korhonen, Olli Liljeström, Miro Lopperi, Eeva Muttonen, Heikki Mäkäräinen, Soile Ojala, Pia Piltz, Anna Sairo, Saga Sarkola, Tatu Sinisalo, Miiko Toiviainen, Hanna Vähäpassi

Ei kommentteja: