Hae tästä blogista

keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Arvostelu: Aku Ankan taskukirja 386

Aku Ankan taskukirja 386 - Tuplanolla ja pelin säännöt

Vuoden toisen arvoselun aika. Helmikuun taskarin nappaa mielellään mukaansa jo pelkän komean kannen takia. Kohokuvioitu ja tumman sävyisesti väritetty kansi viittaakin pokkarin pitkään johtosarjaan, joka jatkaa tarinaa siitä mihin kesäkuussa(!) jäätiin.  Aivan tämä on nyt se elokuun taskariarvostelussa mainittu skipattu Tuplanollatarina.

Tuplanolla ja pelin säännöt - Una missione lunga tre giorni

Tuplanollan kauan muistamattomissa ollut ensimmäinen tehtävä selviää, kun Aku päättää jättää Toimiston ja agenttihommat niiden liian vaarallisen ja rankan luonteen takia. Tätä ennen hän kuitenkin haluaa selvittää, mitä niinä kolmena mysteerinomaisena päivänä todella kävi. Selviää asioita joita edes toimiston väki ei osannut odottaa… Fausto Vitaliano ja Marco Bosco ovat palanneet siihen mistä Tuplanolla alkoi, ja tarkoitan juurikin ensimmäistä julkaistua tarinaa. Tässä seikkailussa on viimein päästy jälleen sille samalle jännittävälle ja korkealle tasolle, mitä Tuplanolla uutuudenviehätyksessään toi mukanaan jouluna 2008. Lorenzo Pastrovicchion piirroksiakaan ei voi kuin ihailla. On onni, että hän on saanut piirtää kaikki reilut 100 sivua yksin. Jos antaisin arvosanoja, tämä tarina saisi ehdottomasti täyden kympin.


Roope-serä - Pyöröviljelin - Zio Paperone e la ciclocoltura intensiva

Roope koittaa päästä livahtamaan vuosittaisesta ystävänpäivän tapaamisesta Riitta Hanhen kanssa antamalla tälle ja Kuuno Kaakkurille salakavalasti niin hyvän liikeidean, että se pitää kaksikon työntouhussa koko ystävänpäivän. Roope saa kuitenkin opetuksen itsekkäistä yritelmistään. Ihan mukava tarina, mikä tosin näin johtosarjan jälkeen luettuna tuntuu hirveän pelkistetyltä, mutta vaikka loppuratkaisu saattaakin olla ennalta-arvattava, on se ajankohtaisuudessaan melko piristävän nerokas. Tarinan ovat tehneet käsikirjoittaja Fabio Michelini ja piirtäjä Ottavio Panaro.


Mikki Hiiri - Epäilyttävä vieras - Topolino e l'ospite sospetto

Mikki saa yllätysvieraakseen vanhan koulukaverinsa, joka on muuttunut luonteeltaan koulukiusaajasta kunnon herrasmieheksi. Tätä Mikki ei sulata ja hän lähtee ottamaan vieraansa taustoista selvää, mutta yllätyksiin kahta kertaa enemmän kuin osasi odottaa.  Tarina on perusvarmaa italialaista dekkarimikkiä jota lukee mielellään, mutta ei välttämättä jää ensimmäiseksi mieleen. Piristävintä tarinassa on Giampaolo Soldatin piirrokset. Mukava nähdä taiteilijan tekevän välillä Ankkojen sijaan Mikkiä.


Karhukopla - Lupa ryöstää - I Bassotti e la patente ladresca

Roope ja Kroisis lyövät vetoa siitä kumpi saa kolmessa kuukaudessa enemmän ryöstöyrityksiä. Karhukoplan ainaisten turhien rahasäiliön putsaustyritysten takia koplan lupapisteet ovat huvenneet yhteen ainoaan joten kerätäkseen pudottamansa pisteen lupakorttiinsa Karhukopla päättää jättää Roopen rauhaan ja keskittyä muihin kohteisiin. Roopehan ei tätä valintaa sulata... Jälleen kerran Italialainen tusinatavara Roopesta ja Kroisoksesta kilpasilla. Tälläkään kertaa lukijaa ei paheemin yllätetä. Daniele Vessella on ilmeiseti tätä tarinaa kirjoittaessaan potenut pahaa inspiraatipulaa.


Roope-setä – Musiikkia korville - Zio Paperone e i pifferi di montagna

Tästä tarinasta vastaa jälleen taskarin vakiokirjoittaja Rodolfo Cimino jonka jo rutiiniksi käyneet juonikuviot kuten oudot aarteet, Juuson teehetket ja Roopen merkilliset kulkuneuvot (tässä tapauksessa ihan tavallinen laiva, mutta vilahtaapa sivulla vanhanaikaisella äänitorvella varustettu potkulauta) ovat totta kai mukana. Roope-setä lähtee tutun apulaiskatraansa kanssa etsimään rahoja rauhoittavaa torvea saadakseen stressaantuneen omaisuutensa jälleen rauhoittumaan. Ciminon itselleen hellyyttävän uskollisista tarinoista ei enää voi kuin nauttia, mutta tarinaa tukemaan on saatu vieläkin nautittavamoaa piirrosjälkeä. Claudio Panaresea ei ole taskarissa juurikaan näkynyt enää moniin vuosiin.


Etsivä Kaasi – Kuumaa kamaa - Merce che scotta

Tämän numeron ”välipalana” voidaan pitää kymmensivuista Kaasi-tarinaa, jossa nimihenkilö ja Reino Murske onnistuvat raskaan vakoilukeikan jälkeen sekaantumaan rikoksesta epäillyn pizzakuskin todistusaineistoon. Tarina on kelpohupailua poliisin kustannuksella. Jutun vahvimpia puolia on kuitenkin kertomuksen lopettaminen tarpeeksi ajoissa. Käsikirjoituksesta vastaa osittain Tuplanolla-johtosarjankin takana oleva Marco Bosco ja piirrokset ovat tuntemattomamman Sergio Cabellan käsialaa.


Milla Magia – Sopimus - The Real Deal

Michael T. Gilbert on kirjoittanut pokkarin päättävän ja ainoan tanskalaistuotantoisen tarinan jossa Milla Magia saa riesakseen ”Kummajaisten kerhon” uuden johtajan joka aikoo hävittää Roopen ensilantin Millan kiusaksi tämän lukuisten epäonnistuneiden yritysten takia. Mukaan kuvioihin päätyy kuitenkin kirottu sentti Roopen nuoruudesta. Massimo Fecchi on saanut piirrettäväkseen kelpo Milla-tarinan jossa on kerrankin tavallisen tutusta kaavasta poikkeava juoni-idea. Jutussa ilahduttaa myös muutaman sivun mittainen takaumajakso Roopen nuoruudesta. Kiinnostavana yksityiskohtana voitaisiin mainita, että Baari tarjoaa limsan tai maidon sijaan nuorelle Roopelle inkiväärioluen.

Kelpo taskari jossa suurimman osan huomiosta sai Tuplanolla, mutta mikä teki sen myös ansaitusti. Ensi kuussa pääsemme nauttimaan jälleen uudesta taidenautinnosta.

Ei kommentteja: