Hae tästä blogista

perjantai 29. lokakuuta 2010

Aku Ankka kiilaa Suomi-klassikoiden ohi

Yle uutisoi sivuillaan seuraavaa:
Vanhojen sarjakuvalehtien suosio on huipussaan. Kaikkein kysytyimpiä ja vaikeimpia löytää ovat vanhat Aku Ankat ja Mikki Hiiret. Sarjakuvaharvinaisuus peittoaa helposti hinnassaan esimerkiksi suomalaisen kirjallisuuden klassikot. 
Kirjojen ja lehtien keräilyssä kohteet vaihtuvat tiuhaan. Vielä muutama vuosi sitten esimerkiksi kotimaisista kirjailijoista Reijo Mäen esikoisteoksen uusi painos oli keräilyhitti. Hinta nousi hetkessä reiluun sataan euroon.

- Nyt kirjan arvo on laskenut vähintään puolella. Ei siitä enää saa viittäkymppiäkään, arvioi lahtelaisen antikvaarisen kirjakaupan Aleksis K:n omistaja Markku Laitinen. 

Hän on seurannut keräilykohteiden vaihtumista vuosia. Muodissa ovat olleet myös sota- ja lentosotakirjallisuus, Lappi- ja eräteokset. Nostalgiakirjallisuuskin koki hetkensä pari vuotta sitten. Silloin keräilijät haalivat kokoelmiinsa nuorten toivekirjastoa ja poikien seikkailukirjoja. 

- Enää ne eivät kiinnosta. Ikävintä on se, että äidit ja mummot eivät enää osta lapsille lasten ja nuorten kirjoja. Se on täysin tyrehtynyt, mikä on lukemisharrastukselle ikävää, Laitinen kertoo. 

Tyyriitä harvinaisuuksia
 
Kirjallisuuden ja lehtien keräilyssä uudet ilmiöt voivat tulla odottamatta. Yksi tällaisista yllättäjistä on kioskikirjallisuuden ja lehtien arvon nousu. 

Esimerkiksi lännenlehtiä kuten vanhoja Tex Willer -sarjakuvia kysytään antikvariaateista ahkerasti. 

- Ne ovat kovissa hinnoissa. Vaikka Paavo Rintalan koko tuotannon saa samalla hinnalla kuin yhden Tex Willerin numeron, sanoo Laitinen. 

Kaikista kysytyimpiä ovat Laitisen mukaan vanhat Aku Ankat ja Mikki Hiiret, mutta niitä ei hevin vannoutunutkaan keräilijä löydä. Hinta voi nousta jopa satoihin euroihin harvinaisuutta kohden. 

- Aku Ankka hakkaa kyllä melkein koko suomalaisen klassisen kirjallisuuden yhdellä numerollaan. 

YLE Lahti

Ei kommentteja: