Hae tästä blogista

maanantai 9. elokuuta 2010

Legenda epäonnen perjantaista elää myös Suomessa​: Perjantai 13. päivän epäonni on Aku Ankalle arkea

Sanoma Magazinesin julkaisema lehdistötiedote:

Perjantai 13. päivä tunnetaan ympäri maailmaa epäonnen päivänä. Päivään liittyy paljon uskomuksia, mutta miten siitä selviää maailman kuuluisin epäonnensoturi Aku Ankka?

Epäonnestaan kuuluisa Aku Ankka on munittu 13. päivä maaliskuuta vuonna 1934. Tämä ei kuitenkaan selitä ankkaraukan epäonnea, sillä kyseessä oli tiistai. Luku 13 näkyy myös Akun auton rekisterinumerossa 313, joka on amerikkalaisittain kirjattuna Akun syntymäpäivä 3/13.

LUKU 13 AKUN ELÄMÄSSÄ: Syntymäpäivä 13.3. Rekisterinumero 313  

”On hyvin tulkinnanvaraista, johtuuko Akun huono tuuri puhtaasti epäonnesta vai Akun omasta toiminnasta. Aku on luonteeltaan äkkipikainen ja harkitsematon, mikä saattaa aiheuttaa sen, että asiat lähtevät menemään ihan hirvittävällä tavalla pieleen”, naurahtaa Aku Ankan päätoimittaja Jukka Heiskanen.

Epäonnen perjantai 13. päivä tunnetaan ympäri maailmaa

Legenda perjantai 13.päivän huonosta onnesta tunnetaan ympäri maailmaa, erityisesti länsimaissa. Päivään liittyvällä pelolla on jopa oma diagnoosinsa – paraskavedekatriafobia. Triskaidekafobia puolestaan on numeron 13 pelkoa. Joistain hotelleista maailmalla saattaa puuttua kokonaan kerros 13 tai huone 13. Numeroa 13 on kaihdettu myös lentokoneissa, eikä penkkiriviä 13 aina löydy.

Perjantai 13. päivä juurtui historiaan epäonnen päivänä, kun Ranskan kuningas Filip IV hyökkäsi Temppeliherrojen järjestöä vastaa perjantaina 13. lokakuuta vuonna 1307. Tästä alkoi järjestön tuhoaminen ja vaino.

Suomalaiset ovat EU-maiden kansalaisista vähiten taikauskoisia. EU-komission tiedebarometrin mukaan suomalaisista noin yksi viidestä uskoo onnennumeroihin, kun koko EU:ssa luku on kaksi viidestä. Onko Aku Ankka taikauskoinen, päätoimittaja Jukka Heiskanen?

”En usko, että Aku on kovin taikauskoinen tai pelkää 13. päivä perjantaita. Akulla kaikki päivät voivat olla huono-onnisia, epäonni kun on Akun arkea.”

Ankkalinnassa numero 13 ei välttämättä merkitse epäonnea – Hannu Hanhelle numero 13 on usein sekä onnen että voittoarvan numero.

Ei kommentteja: