Hae tästä blogista

perjantai 2. huhtikuuta 2010

Arvostelu: Aku Ankka 13/2010

Aku Ankka 13/2010

Kansi

Aku tankkaa autoaan huomaamatta polttoaineen menevän auton läpi istuimille. Kansi on omaperäinen (poikkeuksellista) ja taustaton (tavallista). Kannessa on mainio idea ja se on täysin omassa sarjassaan, mutta siitä on tehty liian yksinkertainen. Maan ja taustalla olevan taivaan(ko) raja näyttää omituiselta ja yksityiskohtia ei oikein ole. Se pilasi kannen hyvän idean.

Rengasmatka

Akulta hajoaa yksi rengas maalla. Yksisivuinen menee plussan puolelle, koska se oli epätavallinen. Siinä ei mässäilty vahingonilolla, vaan alussa Akulla oli jopa hyvää onnea, koska hän löysi harvinaisen vararenkaan. Loppuratkaisu ei ollut niitä tavallisimpia (rengas järveen tai puhki tms.), mutta ei myöskään aivan uusi. Silti kokonaisuudessaan hyvä yksisivuinen.

Pääsiäisen pelastaja

Aku haluaisi olla mukana suunnittelemassa pääsiäisparaatia, mutta hänelle väitetään, että se on peruttu tältä vuodelta, vaikka se järjestetään. Avaustarina oli harvinaisen tylsä. Akulle "sattui tapahtumaan" kaikkea, mikä auttoi häntä. Asioille ei saatu uskottaviia syitä. Kaikki tapahtui juuri niin kuin tarinan kannalta oli otollisinta. Mitä järkeä esimerkiksi oli pupuasuilla kokoontumista varten? Ne olivat vain tarinan sujuvuutta ja helppoa tekemistä varten, eivät itse juonta. Akun luonteet on kuvattu epäuskottavasti ja ristiriitaisesti muiden tarinoiden kanssa. Tarinan epäuskottavuus loi sille suuren varjon. Loppuratkaisunkin oli voinut arvata. Se oli lian tavallinen. Paljon parempi olisi ollut tehdä tarinalle iloinen loppu, koska se olisi yllättänyt lukijat. Käsikirjoittaja Troelstrup ei vain uskaltanut tehdä sitä.

Kyllä Marketta tietää

Akun hankkima navigaattori ei vie häntä sinne, mihin hän haluaisi. Kolmostarina oli oiva osoitus siitä, mitä ei pidä tehdä. Tarina on selvästi vuoden huonoin. Sen idea on mielikuvitukseton ja tylsä ja Marketta on mukahauska ja ennalta-arvattava. Akun pysyminen ilman hermostumista on epäuskottavaa. Tarina ei sisällä minkäänlaisia kunnon elementtejä tai tunteita. Loppuratkaisu ei ole hauska ja senkin voi arvata aikaisemmin. Lisäksi se on epäaito. Aku olisi perusluonteensa mukaan vain heittänyt Marketan pois autosta. Tarina on tylsä eikä se sisällä kunnon juonta. Siinä vain ajaudutaan paikasta toiseen. Piirrokset ovat heikkoja ainakin taustan osalta (katso esimerkiksi ruutu yhdeksän). Hahmojen luonteenpiirteitä ei käytetty millään tavalla apuna, vaan tarina tehtiin vain yhden (surkean) idean ympärille. Juoni oli olematon. Tarina toisti samaa kaavaa koko ajan ja pyöri samoissa paikoissa. Huonostakin ideasta olisi saattanut saada kohtalaisen tarinan hyvällä juonella. Tarina oli tekemällä tehty eikä se sisältänyt luonnollisisesti syntyneitä ideoita. Positiivisuutta on hankala löytää koko tarinasta.

Ilmaista tavaraa

Aku löytää paikan, josta saa ilmaista tavaraa aikomuksenaan korjata ne. Niin heikko idea ja olematon juoni onnistuivat pilaamaan seuraavan tarinan. Akun yritykset olivat tuhoon tuomittuja, koska lukija tiesi tuloksen heti. Miksi tarinasta oltiin tehty ylipitkä kahden sivun pituinen? Siinä oli paljon turhia asioita. Tarinassa oli todella paljon vahingoniloa. Se on vain todella harvoin hauskaa. Tämä tarina ei tehnyt poikkeusta. Ilmeet olivat koko tarinan ajan liian samanlaisia. Tarinasta puuttuu kunnollinen idea. Se on vain täytetarina.

Matkapuhelin

Ankanpojat haluavat kännykän ja löytävät esineen, joka ei ole kännykkä, vaikka siltä näyttää. Myös viidennessä tarinassa oli havaittavissa selkeää pitkitystä. Tupun, Hupun ja Lupun reaktiot olivat omituisia ja he käyttäytyivät luonteidensa vastaisesti ja muuttivat mielipiteitään ja tunteitaan todella usein (esimerkkinä ruudut 5-8). Myös Aku oli luonteiltaan erilainen kuin hänen tavalliset luonteensa. Tarinassa "sattui" paljon, ilman syitä ja seurauksia. Tarinan juoni ei edennyt kunnolla ja oli mielikuvitukseton. Siihen ei ollut panostettu. Varsinkin syyt puuttuivat täysin. Lisäksi epäuskottavuutta oli paljon. Huono tarina.

Ylämaan sankari

Jatkotarinan toisessa ja viimeisessä osassa ratkaiseva koitos taistossa on vuoren huipulle olevalle majalle pinkominen. Lumimyrsky muuttaa suunnitelmia. Onneksi tässä osassa jatkotarinaa ei sentään ollut paljoa vahingoniloa, joka heikensi ensimmäistä osaa huomattavasti. Tällä kertaa oli keskitytty itse juoneen. Sitä olisin toivonut koko tarinalta. Tällä tarkoitan lähinnä Akun oikaisemista ja siihen liittynyttä vahingoniloa. Toinen osa alkoi todella laimeasti (koska edellinen osa oli päättynyt samalla tavalla). Ei alussa ollut jännitystä. Siinä oli vain osien väli. Jännitystä oli yritetty luoda, mutta siinä oltiin epäonnistuttu täysin. Akun kokema päättäväispistos oli hienosti toteutettu. Se oli uskottava ja toi tarinan juonelle edes jotain hyvää. Roopen luonteen nopeat muutokset olivat taasen täysin epäuskottavia ja niillä oli haluttu pelkästään aiheuttaa tarinaan dramatiikkaa. Ne olivat turhia ja täydensivät osaltaan tarinalle negatiivista vaikutelmaa, minkä ensimmäinen osa oli jo kerinnyt luoda. Tarinasta jää kuitenkin mieleen päällimmäiseksi positiivinen mielikuva.

Taiteen puolesta

Akulla ei ole varaa pianon osamaksuihin. Lopun neliruutuinen olisi toiminut parhaiten kaksiruutuisena. Viimeinen ruutu oli täysin turha (tai en tajunnut vitsiä). Vitsin tulee olla aina lopussa. Nyt osa siitä oli toisessa, osa kolmannessa ruudussa. Se oli huono ratkaisu eikä toiminut millään tavoin. Olisin toivonut tarinan kuvitukseen enemmän yksityiskohtia, mutta turha toivo. Tarina oli jopa neljän ruudun pituisena liian pitkä. Sen vitsi saattoi olla kohtalainen. Se oltiin vain pilattu jakamalla se hölmösti kahteen ruutuun ja laittamalla vielä ruutujen jälkeen yksi turha täyteruutu, jotta vaadittu ruutumäärä saataisiin täyteen.

Kokonaisuus

Kokonaisuutena olipahan surkea numero! Kunnon tarinaa sai etsiä kissojen ja koirien kanssa. Lähimmäksi pääsivät ensimmäinen yksisivuinen sekä viimeinen pitkä tarina. Kyllä näin monesta tarinasta olisi edes yhden luullut olevan hyvä tarina, mutta ei... Valitettavasti suunta näyttää olevan alaspäin. Tässä numerossa rikottiin jo mm. vuoden huonoimman tarinan ennätys. Toivottavasti taso alkaa nousta!

Arvosanat

Rengasmatka 7+
Pääsiäisen pelastaja 6-
Kyllä Marketta tietää 4+
Ilmaista tavaraa 5
Matkapuhelin 6
Ylämaan sankari (osa 2) 9-
Taiteen puolesta 6

M.P. (kirjakas(a)suomi24.fi)

Ei kommentteja: