Hae tästä blogista

maanantai 29. maaliskuuta 2010

Arvostelu: Aku Ankka 12/2010

Aku Ankka 12/2010

Alussa oli Prinsessa ja sammakko- animaattori Andreas Dejan haastattelu.

Kansi

Aku on junan katolla näyttäen kelloa veturiin. Kannen piirrokset on tehty taidokkaasti ja taustaakin on. Ideasta en vain pidä paljoa. Se kuvaa sinnikkyyttä ja Akun luonnetta, mitkä ovat hyviä teemoja kansille. Junan päällä matkustaminen kuvannee Korhosen tarinaa. Kannesta on havaittavissa epäuskottavuutta, mikä estää parhaat arvosanat. Idea ei ole häikäisevä, vaikka hyvä onkin. Kansi on kuitenkin keskitasoa parempi.

Ankkalinnasta 7.50

Aku aiheuttaa junassa ongelmia tahtomattaan. Ensimmäinen tarina oli täynnä monia asioita, joita en olisi siltä odottanut. Tarinan idea on hyvä, mutta valitettavasti se on vain ojasta allikkoon -periaatteella toteutettu ja vahingoniloa täynnä. Ollakseni rehellinen, odotin Korhoselta parempaa. Hänen tarinoillaan on aina erinomaisia ideoita, mutta tällä kertaa toteutus oli heikompi kuin yleensä. Piirroksia on ja ideaa on, mutta tarinan juoni ei ole muuta kuin epäonnistumisia toisensa perään. Tarinassa oikeastaan ainoastaan aiheutetaan ongelmia ja paetaan niitä. Idea on aivan hyvä. Aku matkustaa junalla, mutta sitten epäonnistuu jossain. Sitä on vain liioiteltu. Tarina on toteutettu hyvin ja Akun käyttäytyminen lopussa (ennen linja-autokohtausta) on Korhosta omimmillaan. Hän keksii aina jotain hauskahkoa ja Akulle sopivaa. Loppuratkaisu valitettavasti kuvaa koko tarinaa. Epäonnistumisia, ei muuta. Olen pettynyt.

Tahmapallo

Ankka-siirappi tekee kilpailun uudesta iskulauseesta. Kumiankka osallistuu siihen. William Van Hornin tarinoista en ole koskaan pitänyt. Ne ovat täysin epäaitoja ja jollain tavalla omituisia. Niissä asiat tapahtuvat nopeasti ja erikoisella tavalla. Taustojakaan niissä ei usein ole. Tämä tarina on täsmälleen samanlainen kuin Van Hornin lukuisat muut tarinat. Juoni on epäuskottava ja useat sen tapahtumista ovat käytännössä mahdottomia. Asiat tapahtuvat nopeasti ja huumoria ei ole. Hahmojen perustapojakaan ei noudateta (esimerkiksi Roopen). Tarinasta on sentään mainittava se, että hahmoja käytetään monipuolisesti. Siihen positiiviset asiat jäävätkin. Tarinalla ei ole kunnon ideaa ja sen juoni on toteutettu heikosti.

Häirikkönaapurit

Pellen keksinnöt saavat hänen naapureitaan kylään. Pellestä kertovia tarinoita ei olekaan vuoden aikana paljoa ollut. Mukavaa, että niitäkin saadaan mukaan! Tarinan idea on vain huono, koska sitä on käytetty lukuisissa tarinoissa aikaisemmin. Asiat tapahtuvat nopeasti ja epäuskottavasti ja hahmoihin ei perehdytä kunnolla. Tunteitakaan ei oteta huomioon millään tavalla. Tarinassa on paljon ilmiöitä, jotka ovat sekä epäuskottavia että puhkikulutettuja ja siten turhia. Koko idea on huono. Ei kunnon tarinaa saa aikaan vain kuvaamalla, kuinka Pellen keksinnöt aiheuttavat hänelle haittaa kutsumalla vieraita. Piirroksista en sentään voi sanoa mitään negatiivista, jos taustan uupumista ei huomioida.

Ylämaan sankari

Jatkotarinan ensimmäinen osa. Ankat menevät Ankkapurhan linnaan, missä Vaskervillet haastavat heidät perinteikkääseen kilpailuun. Lopuksi vielä jatkotarinan alku. Tässä olisi hyvän tarinan aineksia. Roopen historian kaivamiset ja seikkailut sen maisemissa ovat usein tuottaneet laadukkaita tarinoita, ykkösenä tietenkin Roope Ankan elämä ja teot Don Rosan tekemänä. Tarina kuuluu siihen luokkaan, mihin monet muutkin. Valitettavasti tällä kertaa Roopen menneisyydestä ei paljoa puhuttu. Mittasuhteet ovat mielestäni hieman pielessä, koska kilpailun osuus on niin suuri. Haasteesta olisi helposti saanut moniuloitteisemman, jos Akun epäonnistumisia olisi hieman karsittu/muunneltu vaikka yhdeksi voitoksi. Tarinan loppu ei ole kunnollinen jatkotarinan loppu, koska siinä ei ole "loppuhuipennusta". Vaikka tilanne jää hankalaan kohtaan, tätä osaa ei ole päätetty kunnolla. Useat lukijat eivät edes ymmärrä, mikä tilanteessa on niin vaarallista. Tarina on kuitenkin tehty hyvin ja positiivista antia numerolle.

Kokonaisuus

Kokonaisuutena lehti on vuoden huonoimpia. Tasoa ei ole. Korhosen tarinaan petyin, Van Hornin tarina oli suvun tavallista tasoa ja pieni Pelle-tarina puhkikulutettua. Onneksi jatkotarina (tai sen alku) esti täydellisen katastrofin. Vuoden keskitaso on ollut siedettävää, mutta tämä on jotain täysin muuta.

Ankkalinnasta 7.50 7-
Tahmapallo 5-
Häirikkönaapurit 6
Ylämaan sankari

Ei kommentteja: