Hae tästä blogista

torstai 25. helmikuuta 2010

Arvostelu: Aku Ankka 8/2010

Arvostelun aika:

Aku Ankka 8/2010


Aluksi numerossa on artikkeli Kalevalasta Aku Ankassa.

Kansi

Lintu lennättää Akua kameran remmistä kiinni pitäen. Kansi pyrkii taas kerran olemaan hauska onnistumatta siinä. Vahingoniloako? Ei ole onnistuttu. Ideaa on käytetty jo aivan liikaa. Kansi ei ole hauska eikä sisällä toimintaa, joten se on huono.


Takaisin luontoon

Roopen hotellihanketta vastustetaan, jolloin hän menee nuoruuden maisemiinsa lomailemaan. Johtosarjan teemaa on käytetty paljon. Mielestäni sitä ei olisi pitänyt käyttää enää uudestaan. Idea kulutetaan puhki. Ihmisten reaktiot ovat liioiteltuja (sekä liian vähäisiä että suuria) jo alusta alkaen. Ensimmäisissä ruuduissa ihmiset päästävät Roopen noin vain ohitseen ja hän noin vain alkaa epäillä idean onnistumista. Epäuskottavaa. Tarinan juoni etenee sopivalla nopeudella, mutta se sisältää joitain asioita, jotka eivät ole oleellisia ja tuovat pitkityksen maun mieleen. Loppuratkaisukin oli ennalta-arvattava. Plussaa on ehdottomasti se, että Roopen nuoruuden tapahtumista kerrotaan jotain. Olisin tosin toivonut niiden kertomiselle lisää tilaa, jotta Roopen mielenmuutos olisi voitu kuvata uskottavammin. Tarinasta löytyykin helposti lukuisia epäuskottavia asioita tunteiden ja päätösten nopeiden muuttumisten lisäksi. Se on ehdotonta miinusta tarinalle. Piirrokset ovat onnistuneet, vaikka ilmeet eivät ole aina täydellisiä. Heikohko alku lehdelle, mutta tarina on ehdottomasti julkaisukelpoinen.

Piskibisnes

Pikku-Aku ja Veka hoitavat Lissun liiketoimia. Taattua Korhosta! Idea on omalaatuinen ja loppuratkaisu ei ole puhkikulutettu. Tarina on piristävä, koska aniharvat tarinat käsittelevät Pikku-Akua. Tarina käyttää lukuisia ominaisuuksia, mitä käytetään vain harvoin. Juoni etenee sopivalla vauhdilla. Piirroksetkin ovat onnistuneet. Taustoille olisi voinut sijoittaa lisää yksityiskohtia ja huumoria olisi voinut laittaa enemmän. Ratkaisunkin voi arvata jo melko aikaisessa vaiheessa. Muuten tarina on todella onnistunut! Se erottuu joukosta ja vaikka joitain ominaisuuksia puuttuu, se on piristävä poikkeus. Kari Korhonen uskaltaa tehdä erilaisia tarinoita. Se tuottaa tulosta.

Täyttä palvelua

Roope käyttää taksia, koska se kyyditsee vanhukset ovelta ovelle alennuksella. Yksisivuinen epäonnistui totaalisesti. Samanlaisia ideoita on nähty jo ties kuinka monta kertaa. Lisäksi loppuratkaisu ei ollut hauska. Vahingonilo onnistui pilaamaan tämän(kin) tarinan. Piirrokset on tehty todella yksinkertaisesti, jopa liiankin. Esimerkiksi neljännessä ruudussa taustalla ei ole oikein mitään. Pelkkä talon seinä, ovi ja jalkakäytävä. Ilmeetkin ovat liioiteltuja. Ne eivät kuitenkaan haittaa niin paljoa kuin huumorittomuus, joka pilasi tarinan. Vahingoniloa en laske huumoriksi.

Lintukansaa katsomassa

Kalevalan kielellä tehty tarina, jossa Aku ei halua bongailla lintuja, mutta Iines on eri mieltä. Kuten viime vuonna, Kalevala sai kunnon osuuden lehdestä. Erilaiset tarinat ovat plussaa, mutta mieluummin näkisin Kalevala-aiheisena tarinana tarinan, joka on tehty sitä varten eikä tarinaa, joka on vain suomennettu, koska silloin tekstit olisivat luonnollisempia. Ei tämäkään huono ole! Itse juoni ei ole puhkikulutettu, mutta ei myöskään käytä laisinkaan uusia ominaisuuksia, vaan tarinasta on tehty uusi tarina vanhoilla ominaisuuksilla. Loppuratkaisua on käytetty usein, mutta muita osia ei. Esimerkiksi viimeisen ruudun olisi voinut jättää pois, niin tarina olisi erottunut muista. Tarinassa on kuitenkin nähtävissä yritystä.

Matka Maan keskipisteeseen (osa 2)

Seikkailu jatkuu. Pyydystäessään Kertalaakia ankat matkustavat kohti maapallon keskustaa. Don Rosan jatkotarina jatkuu! Erona ensimmäiseen osaan on selkeästi nähtävillä se, että piirroksissa on vähemmän yksityiskohtia (niitä on mahdoton tehdä, kun miljöö on mikä on) ja juoni etenee ja tapahtumat alkavat, kuten pitääkin. Osa on aivan yhtä onnistunut kuin ensimmäinenkin. Huumoria riittää ja se on Rosan tarinoiden parhaimpia puolia. Tapahtumien huippukohta on mielestäni Roopen pelastautuminen, ja uskon useimpien muiden olevan samaa mieltä. Se on toteutettu loistavasti. Ilmeet ovat onnistuneita, ratkaisu uskottava ja toimintaakin on. Tarinan eteen on nähty paljon vaivaa. Esimerkiksi fysiikan lakien selittäminen kertoo sen. (Olisin toivonut paineista enemmän selitystä. Esimerkiksi se, että Kertalaaki tekee jotain paineillekin, olisi riittänyt.) Selityksille ja syille on kuitenkin uhrattu sopivasti tilaa, jolloin kaiken tärkeän saa selville, mutta tapahtumille ja toiminnallekin jää tilaa. Rosa osaa taidokkaasti yhdistää selitykset, huumorin ja juonen, eikä niitä varten tarvitse tuhlata muuta tilaa. Samassa ruudussa voi hyvinkin olla jokaista niistä. Sen ansiosta juoni kulkee sujuvasti ja sitä saa väänneltyä monin tavoin. Juonta voi kutsua jopa uskottavaksi, vaikka seikkailu Maan keskipisteeseen ei todellakaan sitä ole. Selitykset tuovat sen. Siltikin juoni kulkee sujuvasti ja etenee mallikkaasti. Piirrokset ovat hauskoja ja usein huumoria löytyy jo kuvista. Ne on tehty huolella ja taidolla ja kuten juoneen, myös niihin on selvästi käytetty paljon vaivaa. Tarinasta löytyy aina jotain uutta. Sen voi lukea monta kertaa eikä siihen kyllästy. Tarina ottaa kantaa lukuisiin asioihin ja vaikka se ei suoranaisesti sisällä opetusta, rivien välistä sen voi löytää. Yksi esimerkki molemmista on ahneus. Tarinassa on keskitytty olennaisiin asioihin ja esimerkiksi nälkään ei ole kiinnitetty liikaa huomiota. Kaikki tarinassa mainittavat ongelmat kuitenkin ratkaistaan (kuten nälkä), joten tarinan osat tuntuvat yhdistyvän. Tarinan juoni etenee sopivaa tahtia ja ongelmia ilmenee. Kuitenkaan niitä ei ole tekemällä tehty, vaan ne tuntuvat uskottavilta kuten ratkaisutkin. Loistava tarina ja sen seuraavaa osaa on pakko odottaa innolla! Toinen osa ei pettänyt.

Kokonaisuus

Kokonaisuutena edelliselle numerolle hävittiin, mutta ehdottomasti positiivista on se, että lehdessä ei ollut yhtään kunnon pohjanoteerausta, vaikkakin huonoimmat numerot ovat melko huonoja. Taso on laaja, mutta Rosan tarinan lisäksi erinomaista tarinaa ei ole. Tarina nostaa numeron tasoa todella paljon. Ilman sitä lehti olisi ollut taas keskitasoa. Parempaan suuntaan ollaan menossa, mutta entä sitten, kun Rosan tarina loppuu? Edelliset hyvät keskiarvot ovat olleet pääasiassa sen ansiota.

Arvosanat
Takaisin luontoon
Piskibisnes 8-
Täyttä palvelua 6
Lintukansaa katsomassa 8+
Matka Maan keskipisteeseen (osa 2) 10

M.P. (kirjakas(a)suomi24.fi)

Ei kommentteja: