Hae tästä blogista

maanantai 25. tammikuuta 2010

Taskukirjat arvossaan


YLE uutisoi sivuillaan seuraavaa:

Priimakuntoisesta Aku Ankan taskukirjasta numero 1 joutuu pulittamaan jopa 300 euroa. Hyväkuntoisia on kuitenkin tarjolla todella vähän.

Aku Ankan taskukirja numero 1 ilmestyi vuonna 1970. Uusin taskukirja on jo numeroltaan 361.

Koska ensimmäisen Aku Ankan taskukirjan ilmestymisestä alkaa olla jo 40 vuotta, ei ehjiä ja hyväkuntoisia ensimmäisiä painoksia tahdo saada mistään.

- Kyllä sisäänostohinta antikvariaattiin on varmasti kolminumeroinen luku, sanoo jyväskyläläisen antikvariaatti Päijänteen omistaja Jouko Ylönen. 150 euroa voisi olla tarkempi arvio.

Jos kyseessä on täysin virheetön yksilö, on sellaisen myyntihinta 150 - 300 euroa.

- Ensimmäiset painokset ovat yleensä tarkasti luettuja ja lasten käsissä kolhiintuneita, joten todella priimakuntoisia ei saa varmasti enää mistään, kertoo Jouko Ylönen.

Ensimmäisiä Aku Ankan taskukirjoja on edelleen liikkeellä.

- Minullakin on niitä ollut useampiakin myynnissä, mutta kirjapainokuntoista ei kertaakaan.

Alkuaikojen taskukirjat ovat nykyään irtolehtipainoksia. Silloinen liimaus ei kestänyt alkuunkaan. Kirjoissa käytetty liima alkoi nopeasti murentua ja sivut irtoilivat.

- Taskukirja numero 13 (Ritari Peloton) on tunnettu siitä, että siinä oli vielä keskimääräistä huonompi liimaus. Se on ehjänä vähintään yhtä arvokas kuin numero 1.

Aku Ankan taskukirjan numero 1 ensimmäistä painosta on silloin tällöin myynnissä mm. netin huutokauppapalstoilla. Siitä pyydetään yleensä aina vähintään sataa euroa. Vuonna 1970 Aku Ankan taskukirjan sai 3,50 markalla.

Ensimmäisestä taskukirjasta on otettu kaikkiaan neljä painosta. Uusin painos ilmestyi vuonna 1992.

Ensimmäiset Aku Ankan taskukirjat olivat säästösyistä osittain mustavalkoisia. Joka toinen aukeama oli mustavalkoinen ja joka toinen värillinen. Vasta taskukirja numero 154 oli kokonaan värillinen.

300€ ei kuitenkaan ole missään nimessä ennätyshinta tästäkään kirjasta. Tarinan mukaan Mikki Kiipelissä olisi noteerattu Helsingin Kirjamessuilla muutama vuosi sitten komeaan tuhannen euron hintaan. Ja läpyskä oli vaihtanut omistajaa...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kylla, luultavasti niin se on