Hae tästä blogista

keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Ankkalinnan väki historian pyörteissä: Kuusiosainen kirjasarja luotaa maailmanhistoriaa sarjakuvan keinoin

Sanoma Magazinesin julkaisema lehdistötiedote:

Ankkasarjakuvat voivat avata eteemme vaatimattomasti koko maailmanhistorian. Ankkojen maailmanhistoria -kirjasarjan ensimmäisen osan tarinat vievät Ankkalinnan väkeä seikkailuihin, jotka sijoittuvat historian hämärään kivikaudelta aina antiikin korkeakulttuurien syntysijoille. Tosi ja taru sekoittuvat kutkuttavalla tavalla, ja tarinat pursuavat eläväistä ajankuvaa. Tervetuloa aikamatkalle, joka taatusti herättää yhden jos toisenkin mielenkiintoisen ajatuksen siitä, mitä tuhansia vuosia sitten tapahtui. Luonnollisesti on selvää, että juuri ankkojen versio historiasta kannattaa ottaa vakavasti!

Kaikkein jännittävimmät tarinat ovat sellaisia, joissa yhdistellään todella tapahtunutta ja tuulesta temmattua. Ehkä juuri siksi historia-aiheiset sarjat ovat aina olleet sekä ankkasarjakuvan lukijoiden että tekijöiden suosiossa.

Uusinta uutta ankallishistorian tutkimuksen saralla edustaa uunituore Ankkojen maailmanhistoria -kirjasarja, jossa perehdytään järjestyksessä kaikkiin historiallisiin kausiin aina aikojen alusta nykypäivään saakka. Ankallishistoriassa oikeat historialliset ainekset ja fiktio – tosi ja taru – sekoittuvat kutkuttavalla tavalla. Todelliset tapahtumat ja paikat luovat näyttämön fiktiivisille tarinoille ja kutsuvat kuin varkain perehtymään syvemmin historiallisiin tapahtumiin.

Kirjasarjan ensimmäinen osa vie lukijan huikealle aikamatkalle esihistoriallisen ajan pyörteisiin. Tarinoiden myötä päästään tutustumaan mm. Kaksoisvirtain maan kuuluisiin kuninkaisiin ja muinaisen Egyptin monumenttien salaisuuksiin. Ensi vuoden alussa ilmestyvässä toisessa osassa tarkastellaan antiikin ajan ankkoja, kolmannessa keskiaikaa ja niin edelleen.

Esipuheen kirjasarjan ensimmäiseen osaan on kirjoittanut arkeologi, filosofian tohtori Vesa-Pekka Herva, joka valottaa esihistoriallisen ajan taustoja kiinnostavasti ja elävästi.

”Ankkamaailman esihistoriassa on tutkijan silmin runsaasti tuttuja piirteitä, mutta monet asiat ovat ankkamaailmassa tapahtuneet myös eri tavalla kuin ihmisten maailmassa”, Herva sanoo. ”Tarinoissa esiintyy ihmismaailman vinkkelistä katsoen esimerkiksi epätavallisen kehittynyttä muinaisteknologiaa, kuten jousitetut kärryt ja lentävä polkupyörä. Näistä on nihkeästi näyttöä meidän oman maailmamme esi- ja varhaishistoriassa”.

”On mielestäni luonnollista, että populaarikulttuuri käyttää aineksia menneisyydestä ja sen tutkimuksesta omiin tarkoituksiinsa”, Herva jatkaa. ”Sitä paitsi populaarikulttuuri voi parhaimmillaan toimia loistavana ’sisäänheittotuotteena’ menneisyyteen perehtymiseen”.

”Menneisyyden tunteminen auttaa tajuamaan miksi asiat tapahtuvat siten kuin ne tapahtuvat ja miksi asiat muuttuvat tai eivät muutu. Ankkojen maailmanhistoriaa kelpaa kuitenkin lukea, olipa menneisyyden merkityksestä nykyisyydelle mitä mieltä tahansa. Jos tarinat herättävät kiinnostuksen johonkin muuhunkin, niin hyvä, mutta ei niiden tarvitse – niistä voi ihan yksinkertaisesti vain nauttia”, Herva päättää.

Ankkojen maailmanhistoria 1 – Esihistoria ja varhaiset korkeakulttuurit
• Ilmestyy viikolla 37
• Suositushinta 33 €
• Kovakantinen kirja, 304 sivua

Ei kommentteja: