Hae tästä blogista

torstai 23. huhtikuuta 2009

Ankkakansa oppii lukemaan kuplista

Lehdistötiedote aiheesta "Ankkakansa oppii lukemaan kuplista":

Kaiken takana onkin ankka. Neljä kymmenestä suomalaisesta kertoo nimittäin Aku Ankan olleen merkittävässä roolissa heidän opetellessaan lukemaan. Tulos käy ilmi Sanoma Magazines Finlandin teettämästä tutkimuksesta joka paljastaa myös, että jopa puolet suomalaisista osaa lukea jo ennen virallista koulunaloitusikää.

Ankkakansa oppii lukemaan aikaisin ja usein sarjakuvakuplista. Neljä kymmenestä Sanoma Magazines Finlandin lukemistutkimukseen osallistuneesta kertoo opetelleensa lukemaan sarjakuvalehtien teksteistä joko itse tai perheenjäsenten kanssa.

Erityisesti Aku Ankka -lehdellä on ollut monelle tärkeä rooli lukemaan oppimisessa. Lehti on toiminut joko varsinaisena lukemaan oppimisen välineenä (34 % vastaajista) tai lukemaan opettelun kimmokkeena (41 % vastaajista) vaikuttaen oleellisesti haluun oppia lukemaan. Lukemaanopetteluvaiheessa Aku Ankka tuli kotiin tai oli muuten saatavilla 49 % talouksista.

Sanoma Magazines Finlandin teettämä tutkimus kohdistui yli 10-vuotiaisiin suomalaisiin ja sen tulos on yleistettävissä koskemaan koko väestöä 70 ikävuoteen saakka. Tutkimus toteutettiin TNS Gallupin Gallup-Kanavalla 27.2.–3.3. ja siihen vastasi 635 suomalaista kaikkialta Suomesta.


Aku juhlii tutkimustulosta ja merkkipäiviään lukemisen teemavuoden merkeissä


Aku Ankka juhlii tänä vuonna jo 75-vuotista taivaltaan. Odotetun merkkivuotensa maailman kuuluisin ankka on nimennyt osuvasti lukemisen vuodeksi.

”Suomalaisten suosikkihahmo Aku Ankka seuraa meitä usein lukemaanopetteluvaiheesta aina keinutuoliin saakka, ja lehti kuluu viikoittain yli miljoonan lukijan käsissä. Näin onkin luontevaa, että Aku tempaisee juhlavuotenaan lukemisen puolesta”, sanoo Aku Ankan päätoimittaja Jukka Heiskanen.

Juhlavuoden teeman taustalla on Akulle tyypillinen arvomaailma, jonka mukaan olennaisinta on lukemisen ilo: ”Filosofiamme mukaan myös puhtaasti viihteellinen lukeminen on hauskaa ja hyödyllistä. Esimerkiksi ankkasarjoistahan tunnetusti oppii kaikenlaista sekä tieteen että taiteen saralta”, Heiskanen naurahtaa.

Lukemisen teemavuosi tulee näkymään Akun tekemisissä monella tapaa. Luvassa on niin lukemiseen liittyviä tapahtumia kuin mielenkiintoisia julkaisujakin.

Ei kommentteja: